• Menu
  • Menu

Fietsen in en rondom Haarlem

Home » Alle artikelen » Actieve Streken » Fietsen in en rondom Haarlem

De binnenstad van Haarlem, maar vooral het gebied eromheen, leent zich prima voor meer dan één fietstochtje. De Spaarnestad is wat kleiner en gemoedelijker dan grote broer Amsterdam, wat mede komt door het vele groen in de directe omgeving. We zetten alle mooie plekjes even voor je op een rijtje. Dat wordt me het tochtje wel! Denk jij trouwens intussen nog even aan een fietsverzekering?

Noord: Santpoort en Spaarndam

Vanuit Haarlem-Noord, waar je in de Cronjéstraat of aan het Marsmanplein lekker koffie hebt gedronken, fiets je in een half uurtje naar het prachtige vissersdorp Spaarndam, dat enigszins aan Volendam doet denken – maar dan zonder toeristen. Er is hier niet bijster veel te doen, maar wel te zien: de haven, de bunkers, de sluizen en de vele oude dijkhuisjes vormen samen een rustgevend en pittoresk tafereel. De Toerist en Café Spaarndam zijn de enige horeca. Aan de andere kant van de ringweg kun je de bossen en duinen van Santpoort verkennen. Hier vind je de prachtige ruïne van Brederode.

Oost: De Liede en Vijfhuizen

Vanuit Spaarndam kun je dwars door de natuurpracht richting De Liede fietsen, waar de Mooie Nel (waarnaar een heerlijk lokaal biertje is vernoemd) overgaat in het kanaal langs de mooie Vijfhuizerdijk. Strijk in Vijfhuizen even neer op het terras van Het Fort. Hier is het lekker bijkomen en eventueel lunchen in het zonnetje.

Zuid: Heemstede en de Haarlemmerhout

Als je de hele Vijfhuizerdijk af rijdt, kom je uit bij de brug die je rechtsaf naar Heemstede voert. Heemstede is een prachtig dorp om te winkelen en hier vind je ook wandelbos Groenendaal, een dichtbegroeid bos met een kinderboerderij aan de rand. Als je je stuur nu op het noorden mikt, kom je uit in de Haarlemmerhout, het park waar op zonnige dagen alle stedelingen in het malse gras liggen uit te rusten. Jij ook, of peddel je nog even door?

West: Elswout, Overveen en Bloemendaal

Het gebied rondom de westelijke ringweg zou je de goudkust van Haarlem kunnen noemen, met de rijke en groene dorpen Overveen en Bloemendaal en natuurgebied Elswout. In de bossen en duinen van Overveen vind je het beroemde pannenkoekenhuis Kraantje Lek, in Bloemendaal het openluchttheater Caprera (misschien ’s avonds een voorstelling meepikken?). Beide dorpjes zijn ook leuk om gewoon op je gemak doorheen te fietsen. Nog een tip: in de wijk Ramplaankwartier zit, ergens verstopt achter de huizen, het mooie en gezellige terras van Het Wapen van Kennemerland. Nu heb je wel een versnapering verdiend! Dineren en lunchen kan hier ook. Onthoud: je hoeft dit niet allemaal op één dag te doen. Een fietsweekend of -vakantie in Haarlem is misschien een wat meer relaxte optie.

Redactie