• Menu
  • Menu

Uitdaging: de Three Peaks Challenge

Home » Alle artikelen » Actieve Streken » Uitdaging: de Three Peaks Challenge

Zit klimmen in je bloed en ben je altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen? Dan is de Three Peaks Challenge iets voor jou. Ieder jaar trotseren talloze bergwandelaars de drie hoogste toppen van Schotland, Engeland en Wales en dit binnen een tijdslimiet 24 uur. Ga op avontuur en probeer de challenge te voltooien!

De tocht betreft een wandeling van 37 kilometer, waarbij je 3.064 hoogtemeters beklimt. Kom in contact met een ruige omgeving en laat je lichaam tot het uiterste gaan. Een nieuwe uitdaging, durf jij het aan?

Drie bergen beklimmen binnen 24 uur

Tijdens de Three Peaks Challenge beklim je de Snowdon in Wales, de Scafell Pike in Engeland en de Ben Nevis in Schotland. Je kunt ervoor kiezen om deel te nemen aan een professioneel georganiseerd evenement. Het vervoer naar de andere bergen is dan goed geregeld en je wandelt onder begeleiding van professionele berggidsen. Je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan. De challenge is om de bergen binnen 24 uur te beklimmen, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon een weekend van maken.

Ben Nevis in Schotland, 1.345 meter hoogte

Ben Nevis is gelegen aan de westkust van Schotland en ligt in het Grampian Gebergte in Iverness. Het is een van de populairste bergen in het Verenigd Koninkrijk en trekt jaarlijks ruim 100.000 gepassioneerde wandelaars aan. Een hoogte van 1.345 meter valt onder ervaren klimbegrippen best mee. Echter, door de mist en het landschap kan het nog een pittige uitdaging zijn. Wil je de mooiste kant van Schotland zien, dan is de Ben Nevis een plek die je zeker moet bezoeken. De berg getuigt van een wilde kant en kent een dramatisch landschap dat bestaat uit gneis en graniet. Verder leeft er veel wild en word je omringd door een groene omgeving.

Er leiden twee wandelroutes naar de top. De meestgebruikte en makkelijkste route is de The Pony Track. Dit is het zuidelijke pad dat begint vanuit Glen Nevis. Eenmaal op de top word je beloond met een panoramisch vergezicht op de Schotse Hooglanden. Heb je al wat meer ervaring in de benen zitten, volg dan de Carn Mor Dearg Arête-route. Je begint het bergavontuur vanaf North Face in Torlundy.

Scafell Pike in Engeland , 978 meter hoogte

De Scafell Pike is de minst hoge berg van de Three Peaks Challenge, maar net zo verbluffend. Je komt namelijk terecht in een afgelegen omgeving vol verassingen. Het beklimmen van de hoogste berg in Engeland kan dan ook zeker niet worden onderschat. De berg hoort bij de Scafells in het Lake District National Park in Cumbria. Ieder jaar volgen duizenden wandelaars verschillende paden die leiden naar de top.

Wees voorbereid op allerlei weersomstandigheden, voordat je jezelf over een steil pad waant. Er zijn drie routes die leiden naar de top, namelijk Scafell Pike vanuit Wasdale Head, vanuit Borrowdale en vanuit Langdale. De meesten beginnen hun uitdaging vanuit Wasdale. Dit is de meest toeristische en eenvoudigste route. Als doorgewinterde wandelaar is de route vanuit Borrowdale aan te raden. Deze kent meer uitdagingen en je wordt ook nog eens beloond met een aantal grote Lakeland-pieken. De route vanuit Great Langdale is de langste wandeling naar de top. In ruil hiervoor krijg je de beste kant te zien van het Lakte District.

Snowdon in Wales, 1.085 meter hoogte

De Snowdon is de hoogste berg van Wales en staat in het Snowdonia National Park in Gwynedd. De top staat hoog voor het dorp Llanberis en is te bereiken via 6 verschillende paden. Ook loopt er een populaire treinreis door het prachtige landschap. De berg wordt gevormd door verschillende soort gesteentes, waaronder leisteen, siltsteen, gritsteen en vulkanische as. Ook zijn er resten van de zee te vinden. Dit komt doordat de top van de Snowdon ooit onder water lag.

Het Llanberis Path werd vroeger gebruikt voor toeristen die op pony’s en ezels naar de top werden gebracht. Tegenwoordig is dit nog steeds mogelijk, maar kiezen veel mensen voor een wandeling. Het Miners Path werd in 1832 gebouwd na de opening van de Llanberis-pas. De mijnbouw eindigde in 1916, maar de overblijfselen zijn nog te zien. Deze route wordt samen met de Pyg Track het meest gevolgd door bergbeklimmers. Verder heb je het Watkin Path, Rhyd Ddu Path en de Snowdon Ranger.

Andere sportieve uitdaging?

Ben jij een doorgewinterde sporter die allerlei extreme uitdagingen opzoekt? Zet dan een marathon op je lijstje. Lees hieronder meer over de 10 mooiste marathons ter wereld.

De 10 mooiste marathons ter wereld

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.