• Menu
  • Menu

Je moet Detroit echt eens bezoeken en wel hierom!

Home » Alle artikelen » Bijzonder Nieuws » Je moet Detroit echt eens bezoeken en wel hierom!

Wat ooit een van de meest welvarende steden van de Verenigde Staten was, werd in 2013 failliet verklaard, verlaten en verwaarloosd. Gelukkig heeft zich een verbazingwekkende verandering de laatste jaren voorgedaan. Detroit komt terug in een nieuw jasje. Volgens de Lonely Planet is het een van de beste steden om te bezoeken in 2018. 

Kunstenaars, creatieve breinen en alternatievelingen hebben zich afgelopen jaren kunnen uitleven in de stad. Ga je binnenkort naar Detroit, wees dan voorbereid op een explosie van kunst en andere artistieke uitingen.

Detroit, de stad die mooier terugkeert

Van sommige steden komt niet veel meer terecht nadat de economische crisis haar sporen heeft achtergelaten. Opkrabbelen is een lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk. Detroit is hier het ultieme voorbeeld van. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar creatieve vingers, mensen die out-of-the-box durven te leven en natuurlijk een beetje artistieke vrijheid.

Geschiedenis in Detroit

Rond de 20ste eeuw was Detroit een ‘normale’ Amerikaanse stad. Mensen werkten hard voor hun geld om zo maar een goed leven op te bouwen. Het internationale karakter, dat bijvoorbeeld New York genoot, kreeg de stad niet. Pas na de Eerste Wereldoorlog maakte Detroit een enorme groei mee. Dit kwam doordat de auto-industrie zich hier massaal ging vestigen. Honderdduizenden arbeiders werkten in deze branche en zo groeide de plek uit tot een overspoelde stad. De drie grote autofabrikanten Ford, Crysler en General Motors hadden hun fabrieken hier staan. Detroit richtte zich op maar één ding en dat was de auto-industrie. Dit was enerzijds de opkomst van een enorme welvaartsgroei, maar anderzijds ook de ondergang van de stad. In 1950 telde Detroit bijna 2 miljoen inwoners, maar in de jaren die hierna volgden, daalde dit aantal flink.

Toen andere landen hun intrede deden in de Verenigde Staten, voelde Detroit de concurrentie groeien. Fabrieken ontsloegen werknemers en mensen verlieten het centrum. In 2008 begon de economische crisis en dit maakte het allemaal nog erger. In 2013 kostte dit de kop voor Detroit en moest er faillissement worden aangevraagd.

Wederopbouw: kleine stappen naar herstel

Toen de Lonely Planet haar lijst van te bezoeken steden in 2018 uitbracht, waren velen verbaasd om de naam Detroit ook te zien staan. Creatieve geesten kregen de mogelijkheid zich uit te leven in de verlaten stad. Leegstaande huizen, verlaten straten en grote ateliers werden het schilderdoek voor kunstenaars en het decor voor fotografen. Hoewel lege gebouwen voor de stad niet goed zijn, is het voor ontdekkers een leuke mogelijkheid om een kijkje te nemen in de buitenwijken van Detroit.

Ook durven sommige ondernemers het weer aan om kansen en projecten aan te grijpen in de stad die zich nog aan het opbouwen is. De plaats maakt kleine stapjes in het renovatieproces en krijgt een nieuw jasje met een urban touch. Het mooie aan een wederopbouw is dat je het helemaal anders kunt doen dan in het verleden werd gedaan. Muurschilderingen, winkeltjes, nieuwe restaurants en nog veel meer elementen lijken het begin te zijn van een goede comeback. Wees een van de eerste die hier getuige van is.

Ook leuk: Sevilla

Sevilla is uitgeroepen tot de beste stad om te bezoeken dit jaar. Geniet hier van cultuur op het hoogste niveau. Lees meer hierover in het onderstaande bericht.

Sevilla is dé stad om te bezoeken dit jaar

 

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.