• Menu
  • Menu

Milieusticker verplicht in Franse steden

Home » Alle artikelen » Bijzonder Nieuws » Milieusticker verplicht in Franse steden

Heb jij een leuke stedentrip in Frankrijk op het programma staan deze zomervakantie? Goed opgelet: mensen die met de auto naar onder andere Parijs, Lille, Lyon of Grenoble gaan, hebben een milieusticker nodig. Sinds vorige week is er strenge controle op deze stickers. Geen milieusticker? Reken dan op een boete van 68 euro.

Sinds 1 juli 2016 is er in Frankrijk een nieuwe wetgeving ingesteld, de Crit’Air. Je wilt je vakantie natuurlijk niet onnodig duurder maken dan het al is. Bereid je daarom goed voor en voorkom vervelende verassingen: vraag op tijd een milieusticker aan.

Waarom een Franse milieusticker?

Frankrijk heeft deze nieuwe wetgeving ingesteld, omdat zo vervuilende voertuigen eenvoudig uit Franse steden geweerd kunnen worden. De luchtkwaliteit en gezondheid van inwoners in de grote steden worden aangetast door de ‘vuile’ auto’s. Frankrijk heeft de milieusticker laten instellen om zo voertuigen die niet aan de Europese uitlaatgasnormen voldoen, geen toegang te geven aan bepaalde steden. Er zijn verschillende milieuzones ingesteld. Binnen deze zones mogen tussen 8.00 uur en 20.00 uur alleen voertuigen rijden die over een Crit’Air beschikken. De milieustickers zijn verdeeld onder 6 categorieën.

De milieusticker aanvragen

Om het centrum van sommige Franse steden in te mogen rijden, heb je tegenwoordig een milieusticker nodig. Dit wordt ook wel de ecovignet genoemd. De nieuwe regel ging al een tijd geleden in, maar pas sinds kort is er strenge controle op. Hoe en waar kun je deze ecovignet aanvragen?

De milieusticker moet online aangevraagd worden. Dit kan via www.certificat-air.gouv.fr. Echter, dit is voor ons Nederlanders best onduidelijk. De aanvraagprocedure is namelijk niet in de Nederlandse taal te vinden. Op de website van de Franse ambassade in Den Haag, die al veel vragen heeft gehad over de milieusticker, staat uitleg over de nieuwe milieuregels. Ook op de website van de ANWB vind je veel informatie over de Crit’Air. Kijk voor meer informatie over de milieusticker hier.

Foto: Twitter – @_Bercy_

Lange bezorgtijd

Niet alleen is het onduidelijk en nieuw voor ons Nederlanders, ook kan het lang duren voordat de milieusticker bezorgd wordt. De bezorgtijd van de ecovignet kan namelijk oplopen tot een maand. De kosten zijn €4,80 inclusief verzendkosten, mits je het op de officiële website aanvraagt. Doe je het via een andere, commerciële partij? Dan kunnen de kosten makkelijk oplopen naar de 30 euro. Al met al, wees er op tijd bij, kijk voor informatie op de website van de Franse ambassade in Den Haag of de website van de ANWB en vraag de milieusticker aan op de officiële website.

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.