• Menu
  • Menu

De Beemster Erfgoed Marathon is een dag vol sport, gezelligheid en culinair genot!

Home » Alle artikelen » Bijzondere Activiteiten » De Beemster Erfgoed Marathon is een dag vol sport, gezelligheid en culinair genot!

Een marathon waar je jezelf na een aantal kilometer fietsen en rennen mag belonen met heerlijke hapjes en drankjes om vervolgens weer op pad te gaan, dat is pas bijzonder. Wat het nog iets unieker maakt, is de gezelligheid van zowel de deelnemers als de vele vrijwilligers en de omgeving waarin de route loopt. De vierde editie van de Beemster Erfgoed Marathon ging afgelopen zondag van start en wat een succes was het! Binnen een paar weken was de deelnemerslijst al gevuld en dat is volkomen begrijpelijk. 

De Beemster is een UNESCO-Werelderfgoed parel

De zon scheen, het was heerlijk weer en menig sporter kon niet wachten om aan de route door het prachtige Werelderfgoed te beginnen. Zelf woon ik al mijn hele leven in de prachtige Beemster en kan ik mijzelf dus wel een Beemsterling noemen. Dit gold niet voor iedereen. De Beemster Erfgoed Marathon krijgt steeds meer bekendheid. Mensen uit het hele land en zelfs over de grens  trekken speciaal voor dit evenement naar het vlakke landschap om deel te nemen.

De Beemster is gezegend met een unieke schoonheid en heeft daarom een plaatsje mogen innemen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Maar wat maakt de Beemster zo mooi, uniek en bijzonder? De kleurrijke tulpenvelden, de meer dan 400-jarige historie, de vlakke landschappen, de oude boerderijen en de rechte wegen spelen hier in ieder geval een grote rol in. Zo te horen is dit dorp een ideale bestemming om een ‘one of a kind’ marathon te organiseren. En dat is het ook zonder twijfel.

DSC_0786IMG_5265

Een echte marathon? Ja. Hetzelfde als een ‘normale’ marathon? Zeker niet!

Wie denkt aan een marathon, denkt vaak aan 42 kilometer lang rennen en dit binnen een zo snel mogelijke tijd. De Beemster Erfgoed Marathon is hiermee niet te vergelijken. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om als duo een halve of een hele marathon af te leggen. Aan de hele marathon mag je ook met z’n drieën meedoen. Je gaat niet alleen rennen, maar ook fietsen. Dit is als trio mogelijk met twee fietsen of, ook ontzettend leuk, een tandem. Samen leg je dus een volledige afstand van 21 of 42 kilometer af en wissel je met je sportpartner het fietsen en rennen af. De echt fanatieke sporters kunnen er natuurlijk ook voor kiezen een hele of halve marathon alleen en zonder fiets af te leggen.

Bij de Beemster Erfgoed Marathon loop je door weilanden, koeienstallen, prachtig versierde straten, een theetuin, over dijken en langs prachtige tulpenvelden. De lente is begonnen. Dat betekent dat de natuur de mooiste kant van zichzelf weer laat zien en hier konden de deelnemers afgelopen weekend volop van genieten.

DSC_0016

Culinair genot in overvloed

Rennen, fietsen en culinair genieten, het klinkt als muziek in de oren. De Beemster Erfgoed Marathon staat niet alleen in het teken van rennen, fietsen en het verkennen van een bijzonder erfgoed, maar ook gastronomie. Na de eerste kilometers in de benen te hebben zitten, kom je bij het eerste stoppunt. De stops verschillen per halve of hele marathon. Mijn sportpartner en ik hebben de hele marathon afgelegd en dat betekent extra kilometers, maar ook extra culinair genieten.

De Beemster staat bekend om haar lokale specialiteiten. Tijdens het afleggen van de Beemster Erfgoed Marathon kom je langs diverse cateringpunten waar je  getrakteerd wordt op een delicatesse uit het dorp. Het motto van de marathon luidt als volgt: Samen Sportief Smullen. Je begint met een heerlijk vers fruithapje, vervolgt het parcours langs onder andere smoothies, lange vingers met chocolade, lokale fruitsapjes, pannenkoeken en een stukje Beemsterkaas. Verder word je getrakteerd op ijs, heerlijke aardbeien, een glaasje bouillon en cintroenmousse. Bij het ene restaurant stond dit jaar een versgebakken croissant met een glaasje wijn op je te wachten en bij een andere pleisterplaats een heerlijke garnalencocktail. Ook Breidablick heeft smaakvolle gerechtjes voorbereid. Culinair genot was er in overvloed.

DSC_0528

IMG_4983

Een marathon lang gezelligheid

De Beemster Erfgoed Marathon staat in het teken van gezelligheid, lekker eten en natuurlijk sporten. Tijdens het afleggen van de marathon kom je veel bekenden en onbekenden tegen die dezelfde hobby delen. Omdat iedereen het naar zijn zin lijkt te hebben. straalt de vrolijkheid ervan af. Je wordt overspoeld met aanmoedigingen en maakt regelmatig een praatje met andere deelnemers. De cateringpunten geven je de mogelijkheid om even uit te rusten, heerlijke gerechtjes te proeven en andere mensen te ontmoeten. Ook de vrijwilligers en mensen langs de kant maken deze dag extra gezellig. Hier en daar krijg je een knuffel.

De Beemster wordt prachtig versierd en regelmatig word je verrast door de muzikale klanken. Mensen delen tijdens dit evenement graag hun talent en dat is voor de deelnemers echt genieten. Bands vullen de straten, evenals de juichende mensen die je naar de finish aanmoedigen. Het dorp bruist en de gezelligheid straalt ervan af. Na de finish word je warm ontvangen en gaat het feestje nog even door. Kies je voor ontspanning in de hottub of laat je liever de vermoeide benen verwennen met een massage? De Beemster Erfgoed Marathon is een evenement voor in de boeken en een fijne dag om aan terug te denken.

2017BEM_BTE-23

IMG_5216

De Beemster Erfgoed Marathon is een onvergetelijke ervaring

Vanuit mijn ervaring zal ik vertellen wat ik van deze dag vond. In één woord fantastisch! De gezelligheid begint al bij de start. Een leuke warming-up bereid je voor op een 42 kilometer lang parcours. Je wordt telkens weer verrast door de heerlijke smaken van lokale recepten. Ik woon mijn hele leven al in de Beemster, maar kwam op plekken waar ik nooit eerder geweest was. De Beemster verdient de tijd om verkend te worden en deze marathon biedt hier de ideale mogelijkheid voor. Als deelnemer zie je hoeveel tijd er in dit evenement gestoken is en dat resulteert in ontzettend veel positieve reacties. Hoewel de route op een gegeven moment wat zwaarder wordt, krijg je de extra energie die je nodig hebt van mensen om je heen. Het enthousiasme straalt ervan af.

Tijdens de Beemster Erfgoed Marathon helpen ontzettend veel vrijwilligers mee. Als renner/fietser valt de vrolijkheid en het enthousiasme direct op. Dat geeft de deelnemers aanmoediging, plezier en een positieve boost. Het is prachtig om te zien hoe deze vrijwilligers hun taak met liefde uitvoeren. Of dit komt omdat ze trots zijn op hun dorp, genieten van de gezelligheid of graag een handje willen helpen. Het zal zeker een combinatie van allerlei factoren zijn. Zonder al deze mensen zou de Beemster Erfgoed Marathon in ieder geval nooit zo’n succes zijn geweest, zoals het dit jaar weer was.

2017BEM_BTE-344

2017BEM_BTE-366

2017BEM_BTE-359

Ben jij er volgend jaar ook bij?

Dit jaar was het alweer de vierde editie van de Beemster Erfgoed Marathon. Steeds meer mensen willen deelnemen aan dit prachtige evenement. Voor zowel jong als oud, ervaren als onervaren lopers en fietsers is het een echte aanrader. De jongste deelnemer dit jaar was 18 jaar oud, een minimumleeftijd die je moet zijn, en de oudste deelnemer 83 jaar oud! De datum van volgend jaar is zondag 13 mei 2018. Ben jij er dan ook bij? Wees wel snel, want vol is vol!

2017BEM_BTE-260

theetuin IMG_1532

IMG_4972

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.