• Menu
  • Menu

Een schitterende Grand tour naar Italië per trein

Home » Alle artikelen » Bijzondere Activiteiten » Een schitterende Grand tour naar Italië per trein

Van de 18e tot het begin van de 20e eeuw waren jongvolwassenen in de elite min of meer verplicht een Grand tour te maken door Europa, meestal richting Italië. Het hoorde bij de opvoeding, waarbij het kennismaken met andere culturen hoog in het vaandel stond. Een mooie gedachte, al gold dit vaak alleen voor jongens. Hoe dan ook, zo’n Grand tour kun je zelf ook maken, op een romantische manier: per trein.

De trein is zo gek nog niet

De Grand tour geschiedde veelal per (post)koets, we hebben het dan ook over een tijd waarin vakantievoorbereidingen zoals het online boeken van tickets of het checken van je autoverzekering nog niet aan de orde was. Nu zijn er mensen die nog steeds met een koets door Europa trekken, maar dat is misschien een beetje te veel gevraagd. Wat wel een ouderwets en romantisch gevoel geeft, is de trein. Noem het slow reizen, maar met de trein kom je op plekken die je anders zou overslaan, zie je onderweg het ene na het andere schitterende panorama en reis je heerlijk comfortabel. Je hebt aan boord makkelijke stoelen met beenruimte, een stroompunt, wifi en je kunt een wandelingetje maken en iets te eten en drinken kopen.

Neem overal de tijd voor

De bestemming is dan pakweg Florence, de stad van de Medici-familie en de Renaissance. Qua Grand tour ben je daar helemaal op je plek. Maar boek je reis zó dat je ook andere steden ziet: Düsseldorf, Stuttgart, München, Verona, Bologna. Als je toch in de buurt bent, wil je deze plekken niet missen. Er zijn verschillende routes mogelijk. Je reis wordt een bestemming op zich. Kijk dit programma terug om in de stemming te komen. Alleen al de stations zijn een bezienswaardigheid. En zo langzamerhand zie je onderweg de omgeving en natuur veranderen. Licht glooiend richting Zuid-Duitsland, de rotsen en bergtoppen van de Alpen, daarna het lieflijke, groene Toscane waar het landschap een smaakvol samengestelde lappendeken van groene en gele tinten is, met natuurlijk de cipressen en terracotta daken.

Toscane: op bijna elke heuvel een Etruskische nederzetting

Vanuit Florence kun je deze streek ook per trein verkennen. Italianen zijn trots op hun mooie land en elk stadje, dorpje, gebouw of product heeft wel een verhaal. Je komt in aanraking met één van de oudste beschavingen ter wereld. De Etrusken hebben op bijna elke heuvel een pittoreske nederzetting gesticht, tussen olijfgaarden en graanvelden. En dan de lokale specialiteiten! De inwoners zijn bijna fulltime bezig met eten en drinken en ze laten je maar wat graag meegenieten. Dit is nog eens een Grand tour!

Redactie