• Menu
  • Menu

De 10 mooiste marathons ter wereld

Home » Alle artikelen » Bijzondere Evenementen » De 10 mooiste marathons ter wereld

Voor de hardlopers in hart en nieren is een marathon een onmisbare ervaring in het leven. Over de hele wereld worden deze renevenementen georganiseerd. Exotisch, historisch of spectaculair. De afstand van een marathon is altijd precies hetzelfde, maar alles eromheen maken dit de 10 mooiste marathons ter wereld. 

Bij een marathon, waar je meerdere uren achter elkaar aan het rennen bent, moet een route aan wat andere eisen voldoen om echt bijzonder te zijn dan bij een kort renevenement. Dit zijn de 10 mooiste marathons ter wereld en niet zomaar.

De 10 mooiste marathons ter wereld

Deel je hobby met vele andere duurlopers en geniet van een bijzondere ervaring. De sportprestatie is al iets om nooit te vergeten. Ren je een van deze marathons, dan zal de route je minstens zo goed bijblijven. Dit zijn de 10 mooiste marathons ter wereld.

1. Marathon van New York in de Verenigde Staten

Eén van de populairste en grootste marathons ter wereld is die van New York. Ieder jaar doen ruim 50.000 hardlopers mee aan dit evenement, dat de eerste zondag van november georganiseerd wordt. Dit jaar zal de marathon plaatsvinden op 4 november. De eerste editie dateert uit 1970 en tegenwoordig reizen duizenden sportievelingen speciaal naar de stad toe om deel te kunnen nemen. Je start op Staten Island en komt via de Verrazano Narrows Bridge in Brooklyn. Verder kom je via Queens, Manhattan en Bronx uit in Central Park. Word overladen door miljoenen juichende mensen en een prachtige wereldstad. De marathon van New York is er zeker een voor op je bucket list.

2. Marathon van Athene in Griekenland

In plaats van rennen door de stad die nooit slaapt, kun je er ook voor kiezen om een historische loop af te leggen. Griekenland is het land van de cultuur, mythes en goden. Wat velen niet weten, is dat de marathon hier zijn oorsprong vindt. In het jaar 490 voor Christus rende een soldaat vanaf Marathon naar Athene om de bevolking te informeren over een gewonnen veldslag. Je kunt dan ook wel zeggen dat dit de enige echte marathon is. De tocht bedraagt tegenwoordig de ‘normale’ afstand van 42 kilometer en 195 meter. Vanaf Marathon ren je richting het Olympisch Stadion. Tussendoor kom je allerlei historische hoogtepunten tegen. Het is een bijzondere duurloop vol Griekse geschiedenis en legendes. Dit jaar vindt de marathon van Athene plaats op 11 november.

3. Marathon van Honolulu op Hawaii

Hawaii, wie wil daar nou niet zijn? Het eiland is een werkelijk plaatje met de prachtige natuur, helderblauwe zee, witte zandstranden en tropische schoonheden. Je zou denken dat men hier dan heengaat voor het relaxen en niets doen. Echter, ook kun je ervoor kiezen om je sportieve kant te laten zien door deel te nemen aan de marathon. Loop langs de zee, langs de kraters en over de kleurrijke landschappen. De marathon van Honolulu is een van de grootste ter wereld. Tienduizenden mensen doen mee aan de ruim 42 kilometer lange run. Het is er misschien wel december, maar de temperaturen lopen nog steeds op tot 25 graden. De marathon wordt dit jaar op 9 december georganiseerd en begint om 05.00 uur, zodat het nog een beetje koel is. Draag een kleurrijke bloemenkrans terwijl je over de finish komt.

4. Marathon van Tromsø in Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar prachtige, imposante en ruige natuur. Dit vormt een basiselement voor een bijzondere duurloop. De marathon van Tromsø wordt hier jaarlijks georganiseerd. Dit evenement behoort dan ook zeker tot een van de 10 mooiste marathons ter wereld. Hier gaat het niet alleen om het stap voor stap afleggen van ruim 42 kilometer, maar ook om het verkennen van een enorme diversiteit in natuur.

Voor deze marathon moet je wel een avondmens zijn, want het evenement gaat van start in een midzomernacht, als de zon ’s nachts schijnt. Je route start in de stad Tromsø en vervolgt zich langs de Artic Cathedral. Je wordt omringd door het kenmerkende landschap van Noorwegen, dat net iets mooier wordt gemaakt door het licht dat erop schijnt. Wil je deelnemen aan de marathon, dan hoop ik dat je al fit genoeg bent. Het evenement vindt namelijk al plaats op 16 juni 2018.

5. Marathon over de Chinese Muur in China

Bloed, zweet en tranen van afzien is wat je zult ervaren tijdens de Great Wall Marathon. Daar krijg je echter heel veel voor terug. Het aantal kilometers van deze run is hetzelfde als bij een normale marathon, maar de route wordt gezien als een van de zwaarste ter wereld. Je loopt namelijk 7 loodzware kilometers over de Chinese Muur en trotseert daarbij meer dan 5.100 traptreden.

De marathon begint over smalle paden, steile treden en afwisselende kronkelpaden. Daarna ren je door het overweldigende groene landschap van Noord-China. Je komt langs rijstvelden en oude dorpjes. Het is een enorm zware marathon, maar je wordt beloond met bijzondere vergezichten, historie en een fysieke overwinning. De marathon over de Chinese Muur wordt sinds 1999 georganiseerd. Ben jij fysiek fit genoeg, doe dan in 2019 mee! Voor dit jaar ben je te laat, want de marathon vond plaats op dinsdag 15 mei 2018.

6. Jungfrau Marathon in Zwitserland

Houd je van de bergen en het rennen van lange afstanden? De Jungfrau Marathon in Zwitserland wordt gezien als een van de 10 mooiste marathons ter wereld. Dat kan ook niet anders als je ziet waar de meer dan 42 kilometer lange tocht doorheen loopt. Het evenement vindt al sinds 1993 plaats in het Bernese Oberland van de Zwitserse Alpen.

De ruwe bergen en haar prachtig groene landschap vormen de basis voor een onvergetelijke marathon als deze. Je trotseert een lastig pad over wereldberoemde rotsmassieven. Je verlegt ruim 1.800 hoogtemeters en dus moet je ook goed kunnen omgaan met de bergomstandigheden. Zorg ervoor dat je voorbereid aan de tocht begint. Je hebt niet alleen een ijzersterke conditie nodig, maar ook moet je gewend zijn aan wandelen in de bergen. Ben jij fit genoeg om deze zware marathon te rennen? Dit jaar vindt het evenement op 8 september plaats.

7. Marathon van Rotterdam in Nederland

Niet alle marathons hoeven ver van huis te zijn. Zo kent ons eigen land ook een aantal mooie marathons. De marathon van Rotterdam wordt met het jaar populairder. Loop door de welvarende stad en over de Coolsingel. Laat je naar de finish juichen door bijna een miljoen mensen. Gezelligheid, natuur en typisch Nederlandse kenmerken. De marathon wordt meestal in april gelopen. De eerste editie werd georganiseerd in 1981. Tegenwoordig behoort het evenement tot de 10 grootste marathons in Europa. Doe jij volgend jaar mee aan de marathon in eigen land? Het evenement wordt zondag 7 april 2019 georganiseerd. Er worden nog meer renevenementen georganiseerd in dit weekend. Zo heb je een business run, een kwart-marathon, een speciale route voor scholen en verenigingen en nog een andere runs. Deze vinden plaats op 6 april.

8. Marathon van Rome

Rome is een prachtige stad. Het is dan ook de perfecte locatie voor een marathon. Vele sporters dromen van een actieve ervaring als deze. Italië is het land van het heerlijke eten en drinken, de kunst en geschiedenis en het land van het goede leven. Geniet hier eerst van voordat je aan de zware duurloop begint. De marathon van Rome behoort tot de 10 grootste en mooiste marathons in Europa. Bijna 10.000 Italiaanse en 8.000 lopers uit ruim 120 landen komen jaarlijks samen om deze bijzondere, historische run te doen.

Ren door de Eeuwige Stad en geniet van historische bezienswaardigheden. Word aangemoedigd door een enthousiast publiek en kom langs fonteinen en majestueuze bouwwerken. Kijk niet verbaasd op als je wordt ingehaald door de Paus of Julius Caesar. Er zitten ieder jaar weer renners tussen die verkleed de ruim 42 kilometer afleggen. Dit jaar ben je te laat om deel te nemen, maar zondag 7 april in 2019 kun je erbij zijn. Schrijf je in en ga alvast hard oefenen.

9. Marathon van Havana op Cuba

Cuba is het land van de rum, felle kleuren, oldtimers en relaxte mensen. Normaliter is deze bestemming niet bekend met intensieve inspanning, maar eens in het jaar wordt er door duizenden mensen meer dan 42 kilometer gerend. Dit jaar wordt het evenement georganiseerd op 18 november. Ontdek de aantrekkelijke kenmerken van Cuba door deel te nemen aan deze marathon. Ren door het diverse landschap bestaande uit suikerrietplantages, groene bergen. tropische planten en prachtige stranden. Kom tijdens het rennen door steden in contact met de lokale bevolking en haar gewoontes. Is 42 kilometer en 195 meter je iets te veel? Kies er dan voor de halve marathon te rennen. Verwen jezelf na deze knappe sportprestatie met een glaasje rum en een sigaar. Dat heb je wel verdiend.

10. Marathon des Sables in Zuid-Marokko

Is de ‘gewone’ marathon je niet zwaar genoeg en ben je op zoek naar nog meer uitdaging? Marathon des Sables gaat nog een stap verder op het gebied van fysieke en mentale uitdagingen. Dit is een zevendaagse ultraloop van ruim 250 kilometer en bestaat uit zes etappes. De etappes variëren van 20 tot ruim 80 kilometer. Het evenement wordt al sins 1986 georganiseerd in de Sahara van Zuid-Marokko. Het is dan ook een van de zwaarte renevenementen ter wereld.

Het parcours verschilt per jaar. Je trotseert duinen, rotsen, hellingen, bergen en rivierbeddingen. Er doen iets meer dan 1.000 goedgetrainde deelnemers mee aan Marathon des Sables. Dit zijn de fitste onder de fitsten, maar zelfs onder deze mensen halen ruim 100 renners de finish niet. Je draagt je eigen eten, drinken en slaapzak. Overdag is de temperatuur ongeveer 40 graden, terwijl deze ’s nachts richting de 0 graden daalt. Durf en kan jij het aan? Ga alvast hard oefenen, want het evenement vindt in 2019 plaats op 5 april.

 

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.