• Menu
  • Menu

Duurzaamheid tijdens het glamperen

Home » Alle artikelen » Bijzondere Overnachtingen » Duurzaamheid tijdens het glamperen

Als je het hebt over kamperen, dan kun je tegenwoordig kiezen voor twee manieren om dat te doen. De traditionele camping en de glamping. Glamperen is in principe hetzelfde als kamperen. Je slaapt in een tent en bevindt je midden in de natuur. Er is alleen één groot verschil: bij aankomst staat je tent al klaar en je hebt er alle luxe tot je beschikking. Daarnaast worden we ons tegenwoordig steeds bewuster van het feit dat duurzaamheid belangrijk is, óók als we op vakantie gaan. Wat zijn duurzame, leuke glampings en wat is het verschil in duurzaamheid tussen gewoon kamperen en glamperen?

Verschil in duurzaamheid

Dat er enig verschil is in duurzaamheid tussen een camping en een glamping is duidelijk. Zo heb je in je tent op een normale camping geen kachel om de boel wat op te warmen. Op een glamping, waar je slaapt in speciale lodgetenten, heb je die wél. Ook kun je rekenen op een keuken, terwijl je het op de camping met een simpel gasstelletje moet doen. Op de camping deel je de douche met anderen, op de glamping beschik je over je eigen badkamer. Toch zijn er steeds meer glampings die bekendstaan om hun duurzaamheid en zijn er tal van opties om een duurzame vakantie te vieren. Wie gaat voor glamperen, zal bijna zeker meer energie verbruiken dan tijdens het kamperen. De hoeveelheid die je verbruikt, heb je zelf in de hand.

Bijzondere duurzame glampings

In Schotland heb je bijvoorbeeld Mains Farms Wigwams. Hier kun je slapen in speciale houten wigwams. Er wordt meer dan 80% van het afval gerecycled, er wordt schoongemaakt met ecologische producten en je kunt er biologisch eten. Ook in Nederland vind je duurzame glampings. In Zeeland ligt ‘Ons Buiten’, een luxe eco-glamping waar op allerlei manieren aan duurzaamheid is gedacht. De stroom die er gebruikt wordt, is opgewekt door waterkracht en deze glamping heeft het speciale duurzame Green Key-label. Een andere interessante locatie vind je in Siena, Italië. De ‘The Lazy Olive Glamping’ heeft zonnepanelen op het terrein die de complete glamping van energie voorzien. Ook wordt er gebruik gemaakt van energiebesparende lampen en vind je er veel ecologische producten. Als je dan toch geniet van een glamping in Italië, kun je ook één van de tien mooiste natuurgebieden van het land bezoeken!

Duurzaam thuis

Als je kiest voor een duurzame vakantie, is het ook belangrijk dat je je huis op een duurzame manier achterlaat. Zo is het aan te raden alle stekkers uit het stopcontact te trekken, stekkerdozen uit te klikken en ook de wifi niet aan te laten staan. Zet ook je thermostaat op laag. Ondanks al deze maatregelen kun je er niet omheen dat je koelkast bijvoorbeeld toch een klein beetje energie verbruikt tijdens je afwezigheid, tenzij je deze ook echt uitzet. Kies bij voorkeur voor groene energie in je energiecontract, zodat je zorgt voor een groenere mix op het net. Groene energie hoeft niet duurder te zijn, er zijn ook aanbieders met goedkope energie zijn. Zorg je er voor je vakantie voor dat je zo min mogelijk energie verbruikt tijdens de afwezigheid, in combinatie met het afnemen van groene energie? Dan is je vakantie des te duurzamer.

Florien

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.