• Menu
  • Menu

Matera, de toekomstige Culterele Hoofdstad van Europa

Home » Alle artikelen » Bijzondere Plekken » Matera, de toekomstige Culterele Hoofdstad van Europa

Matera is een sierlijke stad gelegen in Italië. De omgeving is prachtig, maar er is nog iets wat deze stad het bezoeken waard maakt. Op het gebied van historie kom je hier niets te kort. Daarnaast is het gezellig en wordt de plaats omringd door een veelzijdige natuur. In 2019 wordt Matera de Culturele Hoofdstad van Europa. Ga er alvast heen, voordat de stad een van de drukstbezochte plekken is. 

Matera ligt in de gelijknamige provincie en de regio Basillicata. De plaats is gelegen in het dal van de rivier Gravina di Matera.

Geschiedenis in Matera

De geschiedenis van Matera reikt tot eeuwen terug in de tijd. Het is één van de langst bewoonde steden ter wereld. De plaats werd gebouwd in de prehistorie door de Romeinen. Men had huizen uitgehouwen in de kloven van de regio Basillicata. Later werd een wijk gecreëerd, die uit de bergen was uitgehouwen.

Matera bestaat uit meerdere stadsdelen, namelijk de Sasso Barisano en de Sasso Caveoso. In de jaren ’50 bewoonden meer dan 30.000 Italianen de Sasso. Er heerste enorme armoede. In één klein huis leefden soms wel 10 mensen zonder elektriciteit of stromend water. Door de slechte hygiëne moest men de woningen verlaten. Dit deel van de stad werd onbewoond. Vandaag de dag is het mogelijk in te trekken in een van de woningen, mits je deze geheel renoveert. Daarnaast zijn veel grotwoningen omgetoverd tot bed & breakfasts, lokale winkeltjes en mooie hotels. Het oude stadsdeel van Matera is een nieuw jasje gestoken. Gelukkig kun je in het museum nog zien hoe de woningen er vroeger uitzagen.

Filmlocatie

Kom je in Matera, dan begrijp je wel waarom deze stad een uitstekend decor is voor bepaalde films. Mede hierdoor heeft de pittoreske plaats al enige bekendheid genoten in de wereld. Onder andere Wonder Woman en The Passion of the Christ zijn hier opgenomen. Nu deze plaats in 2019 de Culturele Hoofdstad van Europa gaat zijn, zal deze bekendheid alleen nog maar stijgen.

Niet altijd zo mooi geweest

De bekendheid die Matera nu met zich meedraagt was niet altijd positief. De Sasso werd namelijk overbevolkt en er heerste steeds meer armoede in de wijken. In de tijden van deze armoede, toen veel mensen nog woonden in de oude omstandigheden van de Sasso, zag Italië het als noodzaak de bevolking daar te evacueren. Men moest naar veiligere en schonere huizen. Die woningen werden hogerop de berg gebouwd.

Cultuur in Matera

De oude rotswoningen vormen echt het centrum van Matera. De kloosters, grotwoningen, kerken en andere historische bouwwerken vertellen ieder een verhaal. Hoewel een aantal van deze gebouwen goed intact is gebleven, moest er ook het een en ander gerenoveerd worden. Dit heeft er tot op heden toe geleid dat je naast het bezoeken van culturele rijkdommen ook heerlijk kan vertoeven in een hippe bar of een luxe hotel.

Eten en drinken in Matera

Lekker eten en drinken gaan hand in hand met Italië en dus ook met Matera. Je kunt hier  genieten van een heerlijke gastronomie. Kom in contact met de lokale smaken uit de regio en geniet van oude recepten die de bevolking heeft overgenomen van hun voorouders. Proef de pure smaken van Zuid-Italië en geniet van goede wijnen. Laat je verrassen door de specialiteiten, terwijl je heerlijk in het zonnetje vanaf een terras uitkijkt op de bijzondere omgeving.

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.