• Menu
  • Menu

Zalipie, een letterlijk schilderachtig dorpje in Polen

Home » Alle artikelen » Bijzondere Plekken » Zalipie, een letterlijk schilderachtig dorpje in Polen

In Zalipie is ieder huis versierd met handgemaakte schilderwerken. Alle muren hebben dezelfde stijl. Ze worden namelijk versierd met kleurrijke bloemen. Dit Poolse dorpje was ooit een vergeten plek, maar door een uit de hand gelopen hobby heeft het plaatsje zich ontwikkeld tot een parel van Polen.

Vroeger een arm, kaal dorp, nu een rijkelijk versierde cultuurschat

Zalipie was vroeger arm dorp waar de inwoners moesten leven zonder ventilatie en met kachels die overal rookplekken achterlieten. Een vrouw in het dorp, Felicia Curylowa, liet haar fouten in de muren verbergen door er kunstwerken overheen te schilderen. Toen de buurvrouw dit zag, deed ze natuurlijk hetzelfde en kort erna gebruikten nog meer vrouwen deze techniek. Na enige tijd leidde dit tot de volkskunst die tot op heden nog te bewonderen is. Iedere muur werd en wordt nog steeds voorzien van kleurrijke bloemmotieven en voor men het wist, hadden deze vrouwen een meesterwerk van het armoedige Zalipie gemaakt.

Klassieke graffiti in Zalipie

De vrouwen hadden plezier in het maken van deze schilderingen en zo werd ieder huis in Zalipie voorzien van de klassieke graffiti. Er werd olie gebruikt als verf en er werden borstels gemaakt van het haar van de staarten van het vee. Ze hadden in het dorp niet veel, maar wisten goede oplossingen te vinden voor de tekorten die ze hadden. De vrouwen lieten hun artistieke emoties aanwakkeren door de natuur te inspecteren. Zalipie is hierdoor één geworden met de omgeving en dat geeft een pittoreske tint aan het plaatsje. Vredig, mooi en bijzonder zijn de woorden die het dorp de beste omschrijving geven.

Jaarlijks opnieuw schilderen

Doordat de charmante schilderingen na een jaar niet zo goed zichtbaar meer waren, moesten de vrouwen het ieder jaar bijhouden. Na het Corpus Christi feest, wanneer de vrouwen het iets rustiger hadden met het werk op de boerderij, begonnen ze allen met het opnieuw schilderen van hun kunstwerken. Dit werd een vaste traditie en hierdoor kunnen wij tot op heden genieten van de culturele schoonheid in Zalipie.

Bodyn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.