• Menu
  • Menu

Zweden, het land van 100.000 meren

Home » Alle artikelen » Bijzondere Plekken » Zweden, het land van 100.000 meren

Een zomervakantie in Zweden is iets waar de meeste mensen niet snel aan zullen denken. Maar na een korte kennismaking met dit prachtige land, voeg je Zweden zeker weten toe aan je bucket list! Voor wie houdt van overweldigende natuur, wandelen, rust en ruimte, is Zweden het perfecte vakantieland.

Malmö en Götenborg

Götenburg en Malmö zijn de tweede en derde stad van het land, liggen beiden aan de zuidwest kust en zijn zeker het bezoeken waard. Waar Malmö wat kleiner en gemoedelijker is, is Götenborg een grote en bruisende stad waar veel te doen is. Vergeet niet om bij een bezoek aan Götenborg ook de eilanden voor de kust te bezoeken. Vanaf de haven bij Saltholmen ben je snel op het eiland Brännö, waar je goed kan wandelen. Je hoeft in Zweden echter niet de stad uit om de natuur in te gaan, Zweedse steden hebben veel groen en veel parken zodat er ruimte is voor iedereen.

Zweden IV

Kosterhavet National Park

De zuidwest kust is enorm divers, met zandstranden, scherpe rotsen, diepe fjorden, havensteden en ontelbare eilanden net buiten de kust. Wat noordelijker, voor de kust van Strömstad, ligt het Kosterhavet National Park. Dit natuurpark beslaat wel 39.000 hectare zee en meerdere eilanden, waarvan de twee grootste eilanden (Nord- en Sydkoster) te bezoeken zijn. Op de eilanden zijn verschillend wandelingen uitgezet die je de diversiteit van het park goed laten zien, soms is het landschap elke 100 meter verschillend! Daarnaast kun je op Sydkoster fietsen huren om alle uithoeken van het eiland te bereiken.

Zweden, het land van 100.000 meren

Zweden wordt ook wel het land van 100.000 meren genoemd, de twee grootste, het Vänern en het Vättern meer, liggen midden in Zuid-Zweden. Het gebied rondom deze meren, Dalsand, Värmland en Småland, is bosrijk en heuvelachtig. Ook hier zijn veel natuurparken te vinden en overal zijn duidelijke wandelroutes aangegeven, ideaal voor de vakantieganger die graag actief is! En, als je goed kijkt tussen de bomen in Småland, zie je misschien wel een eland of twee!

Zweden VVIIVV

De oostkust en Öland

De oostkust van Zuid-Zweden is iets minder indrukwekkend dan de westkust, maar heeft zeker ook zijn mooie plekken. Zo is Kalmar een mooie stad met veel historie, een bezoek aan het indrukwekkende Kalmar Slott is geen overbodige luxe. De regio rondom de stad is vol met glooiende heuvels, gele graanvelden en groene bossen. Het hoogtepunt van de oostkust is het eiland Öland. Dit langgerekte eiland van 140km lang voor de kust bij Kalmar is al eeuwenlang een geliefde vakantiebestemming voor de Zweden. Öland heeft een heel eigen klimaat en het is er vaak een paar graden warmer dan op het vaste land. De natuur is betoverend en bizar tegelijk, met dichte bossen in het noorden en open vlakten in het zuiden. Het meest opvallend aan Öland zijn de vele houten graanmolens die het eiland rijk is en die vaak al honderden jaren oud zijn.

Zweden IVIVIVIIII

De beste reistijd voor Zweden

De beste tijd om naar Zweden te reizen is tussen half juni en half juli, de temperatuur is dan het hoogst en de dagen het langst. Op sommige plekken zal de zon zelfs bijna niet ondergaan en wordt het een paar weken lang niet helemaal donker. Zweden is goed te bereiken met de auto. Als je kiest voor de route door Duitsland en Denemarken, met een ferry bij Putgarden en over de Sontbrug, zit je vanaf Amsterdam al met 10 uur in Malmö! Al met al is Zweden een prachtig land waar veel te ontdekken is en waar je zeker terug zult willen komen.

Foto’s zijn gemaakt door Marcel Blijleven tijdens zijn vakantie in Zweden. Volg zijn Instragram voor meer prachtige reisfoto’s!

Zweden fotoZweden IZweden IIIZweden IIVZweden VZweden VIZweden VIIZweden VIIIZweden VIIIIZweden VVZweden VVIZweden VVIIZweden VVVZweden VIVIZweden VIVIVIZweden IIIVZweden VVIIIZweden VIIIVVVZweden VIVIVIVIZweden IIIVVVZweden IIVIVIVIV
Frank

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.