• Menu
  • Menu

Buitenlandse plaatsnamen die knap lastig zijn om uit te spreken

Home » Alle artikelen » Bijzondere Streken » Buitenlandse plaatsnamen die knap lastig zijn om uit te spreken

De wereld is een schitterend palet van landschappen, culturen en talen. Er valt van alles te ontdekken. De ervaringen navertellen kan soms een uitdaging zijn, of vooral het noemen van de plaatsnamen, want die zijn soms complex om over de tong te krijgen. Llanfairpwllgwyngyll in Wales is daarvan een goed voorbeeld. Maar elders in Europa kun je ook prima vastdraaien in het uitspreken van een plaatsnaam.

Slovenië

Voor een paar goede tongbrekers hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen, want daarvan hebben we er in Europa veel meer dan je wellicht zou denken. De een na de ander struikelt over de naam van de hoofdstad van Slovenië: Ljubljana. Probeer de ‘lj’ als één klank uit te spreken. De stad is een relaxte, lieflijke stad die zeker een bezoekje waard is. Wil je even stad uit en het rustige platteland in, dan hoef je maar vijftien kilometer te rijden naar de volgende tongbreker: Vrhnika. In het zuiden van het land ligt het mooi gelegen Črnomelj op je te wachten.

Hongarije

Boedapest en Balaton zijn uit te spreken, maar als je verder het land in trekt begint het lastiger te worden. Probeer maar eens iemand te vertellen over dat prachtig gedecoreerde stadhuis van Kiskunfélegyháza, waarbij de klemtoon pas op de op een na laatste lettergreep ligt. Ook je bezoekje aan het knusse, groene centrum van Hódmezővásárhely wordt in de overlevering een slagveld. Ga je voor een vakantiehuisje in gehucht Ostffyasszonyfa, dan wordt de weg vragen naar de juiste plaats nog een hele uitdaging.

Georgië

Georgië is helemaal in. De bijzondere hoofdstad Tbilisi, dramatisch gelegen in een riviervallei, vergt al wat oefening om uit te spreken. Het wordt nog een tandje moeilijker als je de bakermat van het Georgische christendom wilt bezoeken, even verderop in Mtscheta (Mtskheta). Net als bij andere Georgische plaatsnamen is het flink oefenen op de articulatie. Maar wanneer het je lukt om de naam van het even verderop gelegen Tsinamdzghvriantkari uit te spreken, moet de rest ook wel lukken.

IJsland

Ben je fervent wandelaar met behoefte aan een uitdagend landschap, dan kun je in IJsland uitstekend terecht. Wil je tijdens een mooie wandeling in een uitgestrekt gebied ook een gletsjer zien, richt de pijlen dan op Nationaal park Vatnajökulsþjóðgarður (Vatnajökull). De gemiddelde route duurt ongeveer even lang als het uitspreken van de naam van het gebied. Bezoek je liever een museum, dan kun je in het verrassend eenvoudig uit te spreken Reykjavik naar Þjóðminjasafn Íslands, ook wel het Nationaal Museum van IJsland.

Budgettips

Voor IJsland is een wat dikkere portemonnee nodig. Wil je de wereld over reizen, dan is het besparen van kosten thuis een goed idee. Je hebt dan meer geld om te doen waar je zin in hebt. Tips om geld te besparen? Stap over op een nieuwe energieleverancier, energie vergelijk je daar om over te stappen naar een voordeliger contract. Hetzelfde kun je doen met verzekeringen, de kosten voor de boodschappen (ga naar een goedkopere supermarkt). Op reis zelf kun je ook rekening houden met de kosten voor een overnachting.

Redactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.