Natuurgebieden in Duitsland
©Nationalpark-Zentrum KÖNIGSSTUHL (Peter Lehmann)

De 10 mooiste natuurgebieden in Duitsland

Bijzondere Streken
door Bodyn

Voor de mensen die denken al het moois in Europa al gezien te hebben, heb ik hier een top 10 gemaakt van de, soms nog onbekende, prachtigste natuurgebieden in Duitsland. Het land biedt de mogelijkheid om getuige te zijn van bijzondere beelden die zeker een bezoek waard zijn. Op zoek naar natuur om actief bezig te zijn, of toch om lekker te ontspannen en te genieten van de rust? Deze gebieden bieden het allemaal!

1. Nationaal park Berchtesgaden

Een gebied dat bekend staat om zijn beeldschone meren, groene bossen en adembenemende bergtoppen. Voor de actieve vakantiegangers onder ons is dit oude, beschermde gedeelte van de Alpen een ideale vakantiebestemming. Ga hierheen om de prachtige wandelpaden te belopen. Geen zin om de hoogte op te zoeken? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om de beken te bezoeken. De Wimbackklamm staat bekend als een van de mooiste kloven in de Beierse Alpen. Ook de Königssee is een pracht om te bewonderen.

landschaft_funtensee

© Nationalpark Berchtesgaden

2. Nationaal park Harz

Het park wordt zowel in de zomer als in de winter volop bezocht. Dit komt mede doordat het bekend staat als een van de mooiste wandel- en skigebieden in het noorden van Duitsland. Hou je van mysterie en spanning? Bewandel dan de bekende bossen en hoogveengebieden via de Goetheweg en de Harzer-Hexen-Stieg. De laatste is een themawandelpad met, je raad het al, het theme heksen.

Wanneer je geen behoefte hebt om de top lopend te bereiken, kun je ervoor kiezen om met een stoomlocomotief naar het eindstation Brocken te rijden. Dit is het hoogstgelegen station van Duitsland.

goetheweg_christianwiesel

© Nationalpark Harz (Christian Wiesel)

3. Natuurpark Schlei

Wie op zoek is naar rust en ontspanning, is in het Noorderlijke natuurgebied van Sleelswijk-Holstein helemaal op zijn plaats. De mooie natuur met meren, weilanden, bossen en ideale wandelroutes zorgen voor de ontspannende sfeer waarnaar je op zoek bent. Maak ook wat tijd vrij om te genieten van de rijke geschiedenis en cultuur van Sleelswijk-Holstein. Bezoek bijvoorbeeld bezienswaardigheden als het Vikingmuseum Haitabu.

In plaats van een lange wandeling kun je er ook voor kiezen om de fiets te pakken en de fietsroutes volgen, zoals de Oostzeekust-fietsroute.

kornfeld

© Henrik Matzen

ulsnis_strand

© Henrik Matzen

4. Natuurpark Uckermärkische Seen

Geniet van de indrukwekkende natuur en laat je omringen door wild. Een mooi gebied met bossen, heldere meren, veengebieden en leuke plaatselijke restaurants om te ontspannen. Voor de zwemmers en kanovaarders is dit gebied een droomparadijs. Het enorme cultuurlandschap dat aan 100 kilometer waterwegen heeft, biedt de zwemmers en kanovaarders onder ons een optimale kans om hobby’s uit te oefenen.

Ein Boot unter einem Baum am Ufer des Zenssees.

© TMB-Fotoarchiv (H. Silbermann)

5. Nationaal park Sächsische Schweiz

Wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers voelen zich hier helemaal thuis. Het natuurpark biedt ervaren sporters de mogelijkheid om deze perfecte zandsteentoppen te beklimmen. Het park Sächsische Schweiz staat bekend als de meest veelzijdige outdoorklimwand van Duitsland. Voor beginnende klimmers is er een klimschool ter plaatse.

Het park bevindt zich in een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland. Niet alleen voor wandelen en bergbeklimmen ben je hier op het goede adres, maar ook voor fietsen over bijvoorbeeld de Elbe-fietsroute. Ben jij op zoek naar een afwisselende en actieve vakantie met prachtige uitzichten? Dan is dit een ideale trip voor jou!

3_blick_von_der_grossen_auf_die_kleine_gans

© Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V. (Philipp Sieger)

1_basteipanorama

©Tourismusverband Sächsische Schweiz e.V. (Philipp Zieger)

6. UNESCO-biosfeerreservaat Rhön

Een paradijs, een prachtig middelgebergte dat zich bevindt in het hartje van Duitsland, de Rhön. De omgeving vult zich met beeldschone routes langs fruitbomen, dieren en weilanden. Ben jij op zoek naar een relaxte vakantie om afstand te nemen van alle stress en drukte? Dan is dit een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland. Wat zeker de moeite waard is, zijn de routes over de Hochrhöner en de routes langs de Groene Band en de Milseburg.

Wandelen is echter niet de enige sportactiviteit die je kunt uitoefenen. Van over de hele wereld komen zweefvliegers speciaal hierheen om te vliegen vanaf de Wasserkuppe, de hoogste berg van Hessen. De wateren van van Rhön geven kajakliefhebbers de mogelijkheid om zich in ruige stromingen en rivieren te storten.

Buiten de ideale omgeving om diverse sporten uit te oefenen, is dit gebied ook belangrijk geweest tijdens de Koude Oorlog. Bezoek de gedenkplaats ‘ Point Alpha’ om nog wat cultuur en geschiedenis te proeven.

schwarzes_moor_21

© Rhön Marketing (Arnulf Müller)

milseburg_16

© Rhön Marketing (Arnulf Müller)

7. Nationaal park Jasmund

Het eiland Rügen mag zich met trots presenteren als beeldschoon paradijs. Het staat bekend als kleinste nationale park van Duitsland. Wanneer je denkt aan unieke landschappen, mooie kusten en een blauwe zee, dan denk je aan het eiland Rügen. Deze veelzijdige natuur kun je op verschillende manieren bewonderen.

Een echte aanrader is de wandelroute ‘Nationalpark Jasmund’, een route van 8,5 kilometer waar je natuurlijke schoonheden kunt bewonderen, zoals groene bossen, heldere wateren en schitterende stranden. Ook hier is het een aanrader om de tijd te nemen voor een dagje cultuur. De regio geeft vele mogelijkheden om diverse musea of exposities te bezoeken.

04-nationalpark-jasmund

©Nationalpark-Zentrum KÖNIGSSTUHL (Peter Lehmann)

8. Natuurpark Hohes Venn – Eifel

Ben je op zoek naar een combinatie van cultuur en natuur? Dan is dit gebied dat grenst aan België een ideale omgeving.

Kenmerkend zijn de bossen, rivieren en meren. Deze diversiteit van natuur zorgt ervoor dat je je ogen uitkijkt. Zowel wandelend, als fietsend kun je de natuur in je opnemen. Wat de weilanden zo bijzonder maakt, zijn de bloeiende narcissen in de lente.

Geschiedenis kun je in verschillende plaatsen terugvinden, namelijk in de grotten uit het stenen tijdperk of de bouwwerken van de Romeinen. Met meer dan 100 burchten, kastelen en kloosters zal het gebied niet tekort schieten aan cultuur.

foto_22_herbst_im_hohen_venn_naturpark_nordeifel

© Naturpark Nordeifel

9. Nationaal park Hainich

Dit mooie, beboste Werelderfgoed gebied is iets om je ogen naar uit te kijken. Zowel in de winter als in de lente en herfst is de natuur een genot om te zien. Het is het grootste samenhangende gemengde loofbosgebied van Europa en ligt in Thüringen. In de winter kun je sleeënd de natuur ontdekken en in de lente en de herfst wandelend over de goed gemarkeerde wandelroutes.

Benieuwd hoe een bos er van bovenaf uitziet? In het nationale park Hainich kunnen bezoekers op 44 meter hoogte een prachtig uitzicht bewonderen. Dan kun je dus echt goed zien hoe een van de mooiste natuurgebieden in Duitsland eruit ziet.

dd

© Nationalpark Hainich Verwaltung (Rüdiger Biel)

10. Nationaal park Kellerwald-Edersee

Last but not least, een omgeving die voor vele sportliefhebbers een droom is. Het Werelderfgoed gebied, dat zich bevindt in het noorden van Hessen, behoort tot een van de populairste vakantiegebieden van Duitsland.

De Edersee, het blauwgroene heldere meer dat in het midden van het nationale park ligt, zorgt voor veel vermaak bij de zwemmers, zeilers en surfers. Dat is natuurlijk niet gek met een lengte van 27 kilometer. Het meer wordt omringd door meer dan 50 bergen die bedekt zijn met beuken.

Voor wat extra spanning moet je het landschap dieper in gaan. Je ontdekt dan de wilde kant van dit gebied. Ooievaars, spechten, wilde zwijnen en vleermuizen zul je hier vinden.

SONY DSC

© Hessen Agentur (Sandra Schuberth)

© Hessen Agentur (Sandra Schuberth)

Meer natuurgebieden in Duitsland

Heb je nu nog niet natuurgebieden in Duitsland gezien? Kijk dan verder op de website van de Duitse Centrale voor Toerisme.