• Menu
  • Menu

Waar te eten in het Noord-Westen van Kreta

Home » Alle artikelen » Bourgondische Streken » Waar te eten in het Noord-Westen van Kreta

In het Noord-Westen van Kreta kom je, net zoals op de rest van het eiland, veel restaurantjes tegen. Natuurlijk kun je zoals alle andere toeristen neerstrijken op de boulevard, maar je kunt ook op zoek gaan naar de afgelegen dorpjes met een echt traditionele Griekse taverna. Juist op die afgelegen plekken beleef je de mooiste avonturen en hoor je de meest bijzondere verhalen. Ik geef je daarom graag 6 tips over waar te eten in het Noord-Westen van Kreta, rondom Kolymbari.

Waar te eten in het Noord-Westen van Kreta?

In het Noord-Westen van Kreta heb je qua restaurants heel veel keuze. Het hebben van een autootje op plaats van bestemming is dan ook echt een must, want op die manier kun je zelf op zoek gaan naar schattige restaurantjes in afgelegen dorpen. Zet je Nederlandse gewoontes aan de kant en neem ook plaats in de restaurantjes waar juist niemand anders zit. Dit hoeft namelijk niet meteen te betekenen dat het eten er niet goed is. Het is vooral een tip om te gaan eten in de restaurants waar de Grieken zelf ook eten, want de Grieken houden nou eenmaal van kwaliteit.

In- en rondom Kolymbari is er genoeg te beleven wat betreft restaurants en tavernes. Of je nou trek hebt in vis, vlees of groente, of juist in een snelle hap, alles is er mogelijk. Hoe vaker je terug komt, hoe leuker ze het vinden en hoe meer extraatjes je krijgt toegestopt. Eindig de lunch of het diner met een glas raki en vers fruit ga er met een voldaan gevoel weer weg. Dit zijn 6 tips over waar te eten in het Noord-Westen van Kreta.

souvlaki-griekenland-eten

1. Taverna Kali Kardia

Een paar kilometer omhoog vanaf Kolymbari vind je het kleine dorpje Afrata. De weg naar Afrata is prachtig, langs de kust en tussen de olijfbomen door. Eenmaal in het dorp aangekomen kom je op een klein plein met slecht twee restaurants en een supermarkt. Kali Kardia valt daarin gelijk op, vanwege de traditioneel Griekse uitstraling, de trap omhoog vol bloemen en de beschilderde kalebassen aan het plafond.

restaurant

Je wordt hier ontvangen door een opa met slechts 3 of 4 tanden in zijn mond. Samen met zijn vrouw runt hij het restaurant. We zitten net als hij naar me toe komt met ‘Ela Ela’, dat ik moet meekomen naar een kleine houtoven. Er worden twee schalen vol vlees en aardappelen uitgetrokken. Bovenop de oven staat een schaal vol prachtig gevulde paprika’s. De ene schaal is lam en wat voor vlees er in de andere schaal zit, kan ik niet verstaan. Het ruikt fantastisch, maar toch durven we het niet helemaal aan en besluiten we heel veilig voor een souvlaki en Griekse salade te gaan. Er is geen souvlaki, alleen het lam en het andere vlees uit de houtoven. We besluiten het te proberen en werkelijk waar, het is het lekkerste en zachtste lamsvlees dat ik ooit heb gegeten! We krijgen zelfgestookte wijn met een behoorlijk alcoholpercentage en water bij het eten. Na afloop komt er een bord druiven en een kan raki op tafel met drie glazen, want uiteraard drinkt hij een glaasje met ons mee. Een bijzondere ervaring!

houtoven

2. Taverna Tis Litas Ta Kamomata

Vlak naast Kali Kardia in Afrata ligt taverna Tis Litas Ta Kamomata. Ook deze taverna is hooggelegen en heeft een prachtig uitzicht. De uitstraling is Grieks, maar dan wel met een moderne en verzorgde touch. Je wordt meteen verwelkomd door de vriendelijke eigenaresse, die je advies geeft over het eten. Het eten is er werkelijk fantastisch en het is er allemaal net even luxer dan de normale tavernes. Na afloop van de lunch krijg ik mijn laatste gevulde paprika mee in een bakje, want het is zonde om weg te gooien, aldus de eigenaresse. Onder het genot van raki, druiven en een zelfgemaakte chocolade bonbon kletsen we met haar over de fantastische smaak van het eten. Na afloop verlaat ik de taverne met mijn paprika en het recept ervan.

restaurant-griekenland-afrata

3. Kanioros Grill

Ben je in Griekenland, dan kun je het land niet verlaten zonder één keer pita gyros of pita souvlaki te hebben gegeten. Het is niet de meeste luxe versie om je diner of lunch mee in te vullen, maar wel een hele lekkere! In Kolymbari vind je Kanioros Grill, een restaurantje dat van binnen iets weg heeft van een dönnerkebab zaakje, maar er van buiten heel schattig uit ziet. De pita’s kun je in twee maten bestellen, namelijk normaal en groot. Hoe groot je trek ook is, bestel eerst een normale, want de grote is echt heel groot. Voor twee grote pita’s, een halve liter bier en een karaf wijn betaal je zo’n 15 euro.

pita-gyros

4. Mylos Café

Griekse smaken in een modern jasje, internationale salades, Italiaanse gerechten en de lekkerste desserts. Alles zelf- en met heel veel liefde gemaakt. Dat is de beste omschrijving voor Mylos Café. Ga zitten in de comfortabele stoelen, in het lounge gedeelte of aan het water. Je hebt een ruime keuze uit vis- en vleesgerechten in een modern Grieks jasje, salades, pasta’s en pizza’s. Na afloop komt de eigenaresse bij je om je te adviseren met haar zelfgemaakte desserts. Met haar enthousiasme kun je geen nee zeggen en geniet je zo’n 10 minuten later van zelfgebakken taart en een cocktailtje. Dit restaurant is echt een aanrader als je even iets anders wilt eten dan de Griekse gerechten.

cocktail-daiquiri

5. Vistaverne Diktina

Als je gek bent op vis, dan kun je een bezoek aan vistaverne Diktina echt niet overslaan. Het restaurant is gelegen aan de hoofdstraat, met daarachter de kleine haven van Kolymbari. Je kunt aan de hoofdstraat zitten, maar ook op het terras dat uitkijkt op de haven en de zee. Hier eet je heerlijke dagverse vis, schaal- en schelpdieren.

vissersboot-haven-kolymbari-noord-westen-van-kreta
Uitzicht op de haven vanuit Diktina

6. Restaurant Kyma

Voor een lekkere lunch aan het water ben je in dit restaurant aan het juiste adres. Je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht op zee en op het plaatsje Kolymbari. Langs het water hangen de octopussen te drogen en dat in combinatie met de typische Griekse aankleding van het restaurant, geeft een bijzonder Grieks gevoel. Je kunt kiezen voor een plekje in de schaduw, of een plekje in de zon. Het restaurant heeft een grote open keuken waar je met de koks kunt mee kijken naar hoe er gekookt wordt. Vooraf krijgen we een bord olijven, vers brood en een soort tzatziki en na afloop een groot bord druiven.

 Waar te eten in het Noord-Westen van Kreta haven-inktvis-octopus-kreta
Florien

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *