• Menu
  • Menu

Culinair genieten bij Lekker in De Rijp

Home » Alle artikelen » Culinaire Streken » Culinair genieten bij Lekker in De Rijp

Ook dicht bij huis zijn er bijzondere plekken en dat is iets wat dit weekend mij zeker opnieuw heeft bewezen. Op nog geen 20 minuten fietsen van mijn eigen woonplaats ligt het dorpje De Rijp, waar deze zondag de eerste editie van het evenement ‘Lekker in De Rijp’ werd georganiseerd. Dit wijn- en spijs evenement werd georganiseerd door zes horecabedrijven in De Rijp. Genieten van kleine gerechtjes met lekkere bijpassende wijnen, veel zon en goed gezelschap. Zo moet een zondag zijn! 

Pittoresk De Rijp
Door het bezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima tijdens Koningsdag 2014 is De Rijp iets bekender geworden. Je vindt dit pittoreske dorpje vlakbij Alkmaar en Amsterdam en naast het Werelderfgoed de Beemster. De Rijp is een dorp met geschiedenis en staat vooral bekend om de haring- en walvisvangst. Door de drooglegging van de Beemster en Graft is er een einde gekomen aan de haring- en walvisvaart, omdat de directe doorgangswegen naar de Zuiderzee hierdoor werden afgesloten. In het dorp is nog genoeg terug te zien van deze geschiedenis. De huizen in het oude centrum van de Rijp zijn traditioneel gebouwd maar niet allemaal meer van voor die tijd. In de 17e eeuw zijn er namelijk drie grote branden geweest en bij de heftigste in 1654 is zelfs tweederde van het dorp verwoest. Locals weten te vertellen dat zij tijdens de verbouwing aan hun woning resten zijn tegen gekomen van deze grote brand.

kerk de rijp

Lekker in De Rijp
De Rijp is een dorp waar je heerlijk doorheen kunt slenteren, met hier en daar een pauze bij één van de vele horecagelegenheden die het dorp rijk is. Zes van deze horecagelegenheden hebben samen hun krachten gebundeld, waardoor het evenement ‘Lekker in De Rijp’ is ontstaan. Afgelopen zondag was de eerste editie van Lekker in De Rijp, de opkomst was groot met meer dan 250 verkochte kaarten en dat in combinatie met het prachtige weer, een groot succes. Voor slechts 35 euro kon je een hele middag onbeperkt genieten van lekker eten en goede glazen wijn.

wijn lekker de rijp

Tijd om te proeven!
Om 2 uur ging het evenement van start bij de horecagelegenheid waar je je kaarten had gekocht. Wij zijn begonnen op het fijne terras van restaurant de Reghter waar net de eerste zonnestralen door begonnen te komen. Op een grote tafel stonden alle flessen wijn en wijnglazen uitgestald. We werden hartelijk ontvangen met het eerste glas wijn en een professionele uitleg over de wijn. Bij de Reghter kregen we het eerste gerechtje: een traditionele Bouillabaisse. Een heerlijke vissoep rijkelijk gevuld met gamba’s, rivierkreeftjes, kabeljauw en mosselen. Wij waren meteen verbaasd over de hoeveelheden en heerlijke smaken.

bouillabaise
Een heerlijke Bouillabaisse bij restaurant De Reghter

Na een half uurtje was het tijd om door te gaan naar de volgende horecagelegenheid. We stapten binnen bij het net verbouwde De Oude Herberg voor een biefstuk op Oosterse wijze. Japer was de enige die geen wijn serveerde, maar een biertje van Brouwerij ’t IJ. Na dit heerlijke gerecht was het tijd om te vertrekken naar Bij Ernst, dat ook in de Rechtestraat te vinden is. Hier kregen we gerookte eendenborst met rilette en rode biet in combinatie met een glas rode wijn. Wederom zaten we lekker buiten in de zon op het gezellige terras.

biefstuk oosters
Biefstuk op Oosterse wijze bij De Oude Herberg

Vanaf hier hadden we een behoorlijke tocht voor de boeg naar de volgende horecagelegenheid. Na zo’n 20 minuten lopen kwamen we aan bij sporthal de Oosterven, tussen de volleybalvelden in ligt het gezellige barretje/cafétje. We kregen een lekker glas Chardonnay met een cocktail van Hollandse garnaaltjes en rivierkreeftjes. Opnieuw moesten we een flink stuk lopen voor de laatste twee horecagelegenheden, maar na al die gerechtjes en glazen wijn is dat zeker geen straf! Lunchroom- en snackbar de Walvis was de volgende op ons lijstje. Hier stond een carpaccio tartaar van Wagyu beef op het menu met een heerlijk glas Grüner Veltliner en de deuntjes van een accordeonspeler op de achtergrond.

wagyu 2 de rijp
Carpaccio tartaar van Wagyu beef bij de Walvis

Last but not least was het de beurt aan het Wapen van Munster met een prachtig tonijn gerechtje met blue- en yellowfin tonijn en een bijpassend glas Riesling. Opnieuw hebben we ons verbaasd over de hoeveelheden en de prijs die we ervoor betaald hebben. Het eten was werkelijk overal fantastisch en ook de wijnen waren ontzettend goed!

tonijn de rijp
Blue- en yellowfin tonijn bij het Wapen van Munster

Toetje toe
Natuurlijk is er de hele middag genoeg te eten en te drinken. Helaas stond er geen dessertje op het menu van Lekker in De Rijp. Gelukkig heb je na zo’n dag genoeg keuze om op eigen gelegenheid toch nog een dessertje te nuttigen. Wij hebben gekozen voor restaurant de Reghter, waar we een heerlijk grand dessert hebben gedeeld. De foto zegt genoeg denk ik.

dessert plateau
Grand dessert bij restaurant de Reghter
rechtestraat
Het dorp is prachtig bij ondergaande zon
terras bij ernst de rijp
Gezellig op het terras Bij Ernst

 

Florien

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.