• Menu
  • Menu

Wat te doen in Bulgarije

Veel mensen denken bij een vakantie niet snel aan Bulgarije, maar tegenwoordig stijgt het toerisme langzaam. Vooral onder de jongeren is het vakantieland populair, wat mede te maken heeft met de uitgaansgelegenheden en de lage kosten. Ook voor mensen die willen genieten van natuur, cultuur en geschiedenis is Bulgarije een geschikte bestemming. Denk niet alleen aan de heerlijke stranden, want het land heeft nog veel meer te bieden.

Bulgarije is gelegen aan de Zwarte Zee en in de zomer tref je er heerlijke temperaturen. Het is een relatief goedkoop vakantieland. Verschillende type vakantiegangers kunnen hier terecht.

Wat te doen in Bulgarije

1.  Gergiovden

Gergiovden is een van de belangrijkste feesten in Bulgarije. Deze nationale feestdag staat in het teken van verschillende rituelen die betrekking hebben op de gezondheid en vruchtbaarheid van de mensen, de dieren en de landschappen. Op 6 mei gaan mensen vroeg in de ochtend naar buiten voor de ochtenddauw, iets waarvan de bevolking denkt dat het genezende krachten heeft. Men gaat zwemmen in natuurlijke bronnen en verzamelt dit water om vervolgens mee te nemen naar huis. De Bulgaren verzamelen groene planten en kruiden. Hiermee versieren ze huizen, kraampjes en zelfs hun vee. Boeren begraven het eerst versierde Paasei op hun land, want dit leidt volgens het ritueel tot een goede oogst.

Er is een ritueel dat veruit de meeste waarde heeft bij de Bulgaarse bevolking, namelijk het offeren van een lam. Gergiovden had vroeger andere rituelen, maar de oude tradities zijn wat verfijnd en een aantal zijn zelfs afgeschaft. Het slachten van een lam gebeurde vroeger in huis, onder een boom of in de buurt van een rivier. Het bloed werd in die tijd verspreid over deuren, kamers en zelfs over de gezichten van kinderen, omdat de bevolking  geloofde dat zij dan een gezond jaar tegemoet zouden gaan. Na het roosteren van het dier werd deze naar de regionale kerk gebracht om geheiligd te worden. Vervolgens vierde de gemeenschap gezamelijk feest en aten de mensen hun geofferde lammeren, brood en andere klassieke gerechten.Tegenwoordig worden lammeren nog wel geslacht, maar vaak niet meer in huis. Ook wordt er niets meer met het bloed gedaan. Wel viert de bevolking feest en eten ze met elkaar. Er wordt gedanst, gezongen en genoten. Het is een zeer uniek feest, dat in ons land geheel onbekend is voor de meesten.

2. Sofia

Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en oogt direct interessant. Dit heeft te maken met de diverse gebouwen, culturen en historische details die er te zien zijn. De stad is in het verleden door verschillende groeperingen ingenomen, namelijk door de Turken, de Russen en de Hunnen. Zij hebben ieder hun stempel gedrukt en dit is te zien in de cultuurverschillen en architecturale bouwwerken.

Sofia is een van de goedkoopste hoofdsteden in heel Europa. Je kunt behoorlijk wat ondernemen zonder veel te hoeven betalen. Bezoek monumenten en historische gebouwen, zoals de Alexander Nevski Kathedraal. Dit is een orthodoxe kerk die maar liefst twaalf klokken telt. Neem de tijd om de Banya Bashi-moskee, de oudste moskee van Europa, en het Nationaal Geschiedenismuseum een bezoek te brengen. Het oudste gebouw van de hoofdstad is de Sint-Joriskerk uit de vierde eeuw. Bezichtig kunst, bestudeer architectuur en verdiep je in de geschiedenis van Bulgarije. Bezoek het Nationaal Theater Ivan Vazov, een gebouw waar de beste toneelstukken van de stad worden uitgevoerd.

Heb je genoeg van alle bezienswaardigheden, leef je dan uit in de goedkope winkels van Bulgarije. Profiteer van lage prijzen en bekende merken of juist interessante boetiekjes. De winkelstraten van Sofia kunnen voor uren vermaak dienen en zijn zeker de tijd waard.

3. Nessebar

Nessebar is een historisch stadje in het oosten van Bulgarije en ligt aan de Zwarte Zee. Het plaatsje is zeer geliefd onder de toeristen door haar goedkope, luxe accomodaties en heerlijke strand. De stad ligt zo’n 30 kilometer van Burgas. Nessebar staat bekend als de parel van Bulgarije en is een van de oudste steden in Europa. Het heeft een sprookjesachtige uitstraling en de geschiedenis is er nog goed in terug te zien. De eeuwenoude restanten stammen af uit de Griekse tijd. Dit is te herkennen aan de kenmerkende huisjes en de materialen die toentertijd gebruikt zijn.

Combineer een rustige, ontspannen vakantie aan het strand met interessante, culturele uitstapjes. Bezoek het oude centrum van Nessebar en maak een wandeling over de kiezelstranden. Van de stad kun je geen genoeg krijgen, want op iedere plek staat wel iets moois. Ben je op zoek naar een betaalbare bestemming waar je kunt genieten van mooie stranden, heerlijke temperaturen en een rijke historie, dan ben je in Nessebar aan het juiste adres.

Nessebar -St. Stephen ChurchNessebar -St. Stephen Church [11th to 13th century]

4. Koprivshtitsa

Koprivshtitsa is een museum dat in de vorm van een stad is gemaakt. Zo kan het in ieder geval beschouwd worden, want het is in haar geheel een plaatje om te zien. De stad stamt af uit de veertiende eeuw, maar door de ontwikkelingen afgelopen jaren zijn er veel invloeden uit de negentiende eeuw te zien. De kleurrijke huisjes, de kleine beekjes en de groene omgeving geven Koprivshtitsa een sprookjesachtige uitstraling. Het plaatsje straalt rust en vriendelijkheid uit en hoewel het toeristisch zeer in trek is, merk je hier weinig van.

Koprivshtitsa heeft een rijke historie met het Ottomaanse rijk en de Turken. De stad was heel welvarend en de inwoners waren rijk. Ze bezaten veel goud, iets dat verboden was in die tijd. Toch wisten de Turken ervan en zorgden zij door belastingen te heffen dat een deel van dat goud hun kant op ging. Vooral door de financiële status werd Koprivshtitsa niet afgebrand en werden de inwoners gespaard, wat in andere steden niet het geval was. De stad is een van de weinige plaatsen die tot op heden zo veel originele elementen uit die tijd heeft weten te behouden.
Lyutov house

5. Rila Klooster

Het Rila klooster is een van de bekendste kloosters in Bulgarije. Jaarlijks wordt het gebouw dat afstamt uit de tiende eeuw door duizenden toeristen bezocht. Het klooster is gebouwd door de volgelingen van de monnik Johannes, beter bekend als Ivan Rilski.  Ivan wordt gezien als een van de belangrijkste heiligen van de kerk. Het Rila Klooster is in het verleden meerdere keren verwoest, waardoor er tal van restauraties hebben plaatsgevonden. Van het originele gebouw is niet heel veel meer bewaard gebleven. Toch is de religie en cultuur tegenwoordig nog sterk aanwezig.

Het klooster staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en wordt vergezeld door een kerk, de Rozhdestvo Bogorodichno. Deze orthodoxe kerk is zwart/wit en versierd met kleurrijke kunstwerken. Het klooster bevat ongeveer duizend kamers. De talloze kunstwerken op de muren en de prachtige versieringen zorgen voor een uniek interieur. De kloosterkerk en de toren geven de buitenkant een authentiek beeld.

Bulgaria-0583 - Rila Monastery - UNESCO SiteRila Monastery

6. Nationaal Park Pirin

Bevroren meren, besneeuwde bergtoppen, watervallen, bossen en kalkstenen landschappen kenmerken het 42 vierkante kilometer grote Nationaal Park Pirin. Dit mooie natuurgebied is de vestigingsplaats voor zeldzame plant- en diersoorten. Je vindt hier de hoogste bergen van Zuidoost-Europa. Nationaal Park Pirin is mede dankzij de veelzijdige natuurelementen een heerlijke uitvalsbasis voor sportieve vakantiegangers. Je kunt er hiken, wandelen en nog veel meer. Bewonder unieke dier- en plantensoorten. Wandel door naaldbossen en uitgestrekte weides gevuld met kleurrijke bloemsoorten. Verblijf in klassieke berghutjes.

Муратово езероPirin Mountains

7. Veliko Târnovo

Veliko Târnovo is een historische, Middeleeuwse stad. Het is een van de oudste steden in Bulgarije en wordt jaarlijks veel bezocht. Dat is ook niet vreemd met al die prachtige bezienswaardigheden, zoals het stralende Tsarevets Fort en de vele theaters. De stad heeft nog veel architecturale invloeden die afstammen uit de Middeleeuwen, maar door de jaren heen zijn er veel moderne invloeden bij gekomen. Dit heeft tot een unieke samenhang tussen twee hele verschillende tijden geleid.

Veliko Târnovo is gevestigd aan de rivier Jantra en staat bekend als hoofdstad van het Tweede Bulgaarse rijk, een Middeleeuwse staat. De stad was vroeger economisch, cultureel en religieus heel belangrijk voor Bulgarije. De Tsarevets vesting is het meest bekende monument van de stad. Veliko Târnovo is een fijne uitvalsbasis voor wie op zoek is naar cultuur en historie.
Veliko TarnovoIMG_2856

8. Ruik heerlijke geuren in de Rozenvallei

Bulgarije staat bekend om haar rozenvalleien en rozenolie. In het hart van het land kun je in de maanden mei en juni een tocht maken door de bloeiende rozenvelden. Ruik de geuren van de rozen en bekijk de prachtige groene velden die zich vullen met felle kleuren. Bekijk hoe men op een traditionele manier de rozen plukt. De rozencultuur is honderden jaren oud en de rozenolie is een belangrijk exportproduct voor de Bulgaarse bevolking.

De Roos is het symbool van Bulgarije. De bevolking vergelijkt mooie vrouwen met deze bloem. Zowel de bloemsoort als de vrouw wordt eens per jaar vereerd. Het Rozenfestival is iets groots in dit land, want de Bulgaren zijn trots op hun heerlijk geurende, ‘vloeibare goud’. In het Balkangebergte wordt ieder jaar een rozenkoningin gekozen die op de dag van het festival in het middelpunt zal staan. Het is vergelijkbaar met een missverkiezing. Ontdek het mooie gebied met haar heerlijke geuren en kenmerkende producten.

Roses in Balchik

9. Skiën in Bulgarije

De meesten leggen de link tussen skiën en Bulgarije niet snel. De vergeten wintersportbestemming klinkt voor velen misschien gek in de oren, maar het is wel degelijk een leuke plek om eens te skiën. Skiën kan in sommige gebieden best prijzig zijn, maar in Bulgarije hoef je daar echt niet bang voor te zijn. Het prijsniveau ligt hier heel laag. Hoewel de wintersportgebieden niet zo groot zijn als in de Alpen, kun je er goed skiën en wordt je omringd door een andere omgeving dan je normaal gewend bent. Het is zeker de moeite waard om in Borovets of Pamporovo op de latten te staan. Ruil jij volgend jaar de Alpen in voor een unieke wintersportvakantie in Bulgarije?

10. Ontdek de actieve kant van Bulgarije

Vaak wordt er bij Bulgarije alleen gedacht aan ontspannen strandvakanties, maar het land heeft veel meer te bieden dan alleen de zon, zee en de stranden. Doordat het land beschikt over verschillende type landschappen en natuurelementen, krijgen mensen de mogelijkheid om hun vakantie sportief in te vullen. Van wandelen en watersporten tot wintersporten en golfen, het kan hier allemaal.

De uitgestrekte landschappen, bossen, stranden en ruige rotsformaties vormen de goede basis voor mooie wandeltochten, hike-avonturen of andere sportieve activiteiten. Ontdek verborgen schoonheden. Stop tussendoor bij lokale plaatsjes en leer de bevolking en hun tradities kennen. Bulgarije heeft een aantal rivieren en ligt aan de Zwarte Zee. Dat betekent dat er een groot aanbod aan wateractiviteiten is. Kies ervoor om te zwemmen, surfen, kanoën, varen, kajakken of jetskiën. Voor extreme sporters is er de mogelijkheid om onder andere te raften, parachutespringen, paragliden en klimmen.