• Menu
  • Menu

Wat te doen in Finland

Finland is het land van de blauwe meren en witte winters. Deze kleuren zijn kenmerkend aan het land en dat is terug te zien in de Finse vlag. Het land heeft prachtige bossen. Deze staan ook wel bekend als het groene goud. De bevolking noemt Finland ook wel Suomi, wat het merenland betekent. Dit is een bijpassende naam aangezien er meer dan 100.000 van zijn. Spot het Noorderlicht, wees actief bezig in de ruige landschappen, kom in contact met de vriendelijke bevolking en bezoek traditionele gebouwen.

De winters in Finland zijn koud. Het Finse Lapland is echter zeker het ontdekken waard. Maak hondensledetochten, ga skiën en overnacht in een traditionele berghut. Geniet in de zomer van de vele meren en het groene landschap, dat verborgen zat onder de sneeuw. Fanatieke vissers zullen zonder twijfel willen terugkeren en sportieve vakantiegangers zullen verliefd worden op de natuurschoon van het land.

Top 10 to do’s in Finland

1. Midzomerfeest

Net als in sommige andere Germaanse landen viert Finland een traditioneel feest op 21 juni, namelijk het Midzomerfeest. De langste dag van het jaar wordt dan gevierd. De avond staat in het teken van heerlijk eten en drinken, muziek en grote vreugdevuren. Steden en dorpen worden rijkelijk versierd met kleurrijke bloemen. Het feest is afkomstig uit de zevende eeuw. In die tijd dacht men dat planten door middel van deze viering geneeskundige krachten zouden krijgen. Buurlanden, waaronder Zweden en Estland, vieren het Midzomerfeest ook zo uitgebreid. Deze landen vinden dit feest net zo belangrijk als Kerstmis. Maak het lokale feest een keer mee!

juhannus mökillä 2013

2. Helsinki

Helsinki is de stad van liefde, leefbaarheid en gezelligheid. De bruisende plaats kent een fascinerende architectuur, waarin de moderne ontwikkelingen goed te zien zijn. Helsinki is een stad waar oude elementen worden aangevuld met moderne invloeden. De plaats heeft een goede universiteit en ideale winkelmogelijkheden. In de nacht komt het hier tot leven en heb je een ruime keuze uit clubs of bars die je kan bezoeken om vervolgens te genieten van een Finse wodka of traditionele wijn. Aan bezienswaardigheden ontbreekt het niet in Helsinki. Zo heb je de Witte Dom, het Senaatsplein, theaters, het stationsgebouw, baaien en diverse musea. Al met al, er valt genoeg cultuur te snuiven. In de hoofdstad vind je veel restaurantjes waar lekker gegeten kan worden. Neem een kijkje in de lokale keuken en laat je verassen door de specialiteiten.

Geniet van de heerlijke restaurants en de prachtige natuur rondom de moderne stad. Ga in de zomer naar de haven om een boottocht te maken naar een van de nabijgelegen eilanden. Helsinki staat in de top 10 mooiste steden ter wereld om in te leven. De stad is economisch onafhankelijk en heeft een hele goede infrastructuur. Door de hoog opgeleide mensen loopt het land vaak voor op onder andere onderwijs, medicatie en politiek.

hels-2

3. Rovaniemi

Ben je op zoek naar een unieke stedentrip waar, dan is de stad Ravaniemi zeker interessant. Dit plaatsje ligt vrijwel op de poolcirkel. Hier vloeien de twee rivieren Kemijoki en Ounasjoki samen. Hoewel de stad internationaal nog niet heel bekend is, kan men er wel eens over gehoord hebben tijdens het Eurosongfestival in 2006. Rovaniemi is de hoofdstad van Lapland. Maak tijdens de feestdagen een witte kerst mee. De straten worden klassiek en eenvoudig, doch prachtig versierd. Bezoek ook Santa Claus Village. Dit is een kerstthemapark in Rovaniemi. Dit park is ingericht als dorp en bezit meerdere winkels en een postkantoor om brieven naar de Kerstman te sturen. Zeker een aanrader.

De besneeuwde huizen, de bevroren meren en de Finse architectuur maken Rovaniemi uniek en aantrekkelijk. Geniet niet alleen van de met kerstverlichting versierde straten, maar ook van het Noorderlicht, een huskytocht en een mooie ski ervaring in het Lapland. Overnacht in een houten berghut en ervaar een andere stedentrip dan ooit tevoren.

4. Kemi Snow Castle

De Kemi Snow Castle is het beste sneeuwkasteel ter wereld en een toeristische trekpleister. Dit unieke en gigantische gebouw is alleen gemaakt van ijs en sneeuw. Verder is het grootste sneeuwrestaurant ter wereld in Kemi Snow Castle te gevestigd. Het restaurant kan 200 gasten ontvangen. De ruimtes in het ijzige bouwwerk vullen zich met schitterende ijs- en sneeuwbeelden, waar de groene lichten een extra mooi effect benadrukken.

Het sneeuwkasteel ligt aan de zee in het dorpje Kemi en bestaat uit een speelplaats voor kinderen, een prachtig restaurant en unieke overnachtingsmogelijkheden. Het wordt sinds 1996 ieder jaar weer gebouwd en door verschillende ontwerpers gemaakt. Het hotel is geopend vanaf 22 januari tot 9 april. Je hoeft niet bang te wezen voor een ijskoude nacht, want je wordt warm aangekleed en krijgt een thermale slaapzak mee. Je wordt wakker met een heerlijk warm ontbijt en een unieke ervaring erbij.

5. Kasteel Olavinlinna in Savonlinna

Wil je de historische kant van Finland verkennen? Bezoek dan het kasteel Olavinlinna in Savonlinna. Dit bouwwerk is afkomstig uit de veertiende eeuw en heeft twee torens. Voorheen waren het er vijf, maar de andere drie zijn verwoest. De bouw van het Olavinlinna begon in 1475 en diende ter ondersteuning van het verdedigen van de oostgrens tegen Rusland. Er zit een rijke geschiedenis achter het gebouw. Zo heeft Olavinlinna in het verleden als garnizoen en later als gevangenis gediend. Hierna heeft het kasteel een hele tijd leeggestaan, totdat een brand in de jaren zeventig ervoor zorgde voor een verwoesting. Vanaf dat moment werd het monument gerestaureerd, verzorgd en sindsdien goed onderhouden.

Tegenwoordig wordt hier jaarlijks een operafestival georganiseerd in de zomer. Het kasteel kent een rijke historische waarde, maar wordt tegenwoordig gebruikt voor talrijke evenementen. In het gebouw zie je 3D replica’s en bewaard gebleven objecten.

Olavinlinna

6. Saimaameer

Van de ruim 180.000 meren in Finland is het Saimaameer met een oppervlakte van 1.300 vierkante kilometer het grootste meer van het land. Het meer heeft een diepte van 90 meter. Voor vissers is dit meer een paradijs. Zo heb je de Saimaarob, een zeldzaam diersoort, die hier rondzwemt. Het gebied is zeer in trek bij toeristen.

Kies ervoor om te vissen, te kajakken of te kanoën in het gigantische meer en huur de bootjes in de plaatselijke dorpjes. De bossen om het meer heen geven je een gevoel van rust en ontspanning. Ontsnap even aan de wereld en laat je lichaam en geest helemaal tot rust komen. In de zomer is het water op een aangenaam temperatuur, waardoor je een heerlijke duik kunt nemen ter verkoeling. Het is zeker de moeite waard om het Saimaameer te bezoeken wanneer je in Finland bent.

Midsummer

7. Een rendier- of hondensledetocht

Een winterse droom van velen is het maken van een rendier- of hondensledetocht. Wil je het ooit een keer meemaken en ben je in Finland, laat de kans dan niet aan je voorbij gaan. Ontdek de fascinerende natuur op een spectaculaire manier. Er zijn meer rendieren in Lapland dan inwoners en dus veel mogelijkheden om een rendiersledetocht te maken.

Bezoek mooie plekken in het witte landschap op een avontuurlijke manier. Fins Lapland is de beste plaats om een rendieren- of hondensledetocht te maken. Met leuke overnachtingen en een fascinerende wildernis geniet je van een unieke activiteit dat ook zeker tot een van je hoogtepunten aan je reis in Finland zou horen. Leg nieuwe contacten tijdens een groepstocht en stop bij heerlijke, traditionele restaurantjes.

Reindeer sleigh ride Kuusamo Lapland

Finland - Bijzonderestreken.nl

8. Geniet van de traditionele sauna in Kuopio

Niets is meer Fins dan een sauna. Iedere inwoner heeft er wel één thuis. Begrijp de cultuur en de Finse gewoontes, kom mentaal en fysiek helemaal tot rust en geniet van heerlijke warmte in een koud land. In Finland is het een eer als je wordt uitgenodigd bij andermans sauna en hier is niets vreemds aan. In plaats van water te drinken wanneer je in de sauna bent, drinkt de Finse bevolking liever bier of cider.

Ga naar Kuopio om te genieten van een echt antieke stoomsauna. Ruik de geur van oude dennen en laat de moderne extra’s achterwege. Omarm de hoge temperaturen en koel af in een meer of kies ervoor om de buitenlucht als verkoeling te benutten. Een sauna als deze kom je nog zelden tegen en is zeer uniek.

Smoke Sauna

Sauna

9. Wintersporten

Wintersporten in Finland is op veel vlakken anders dan je gewend bent in de Alpen. Een wintersportvakantie staat in het teken van veel meer dan alleen skiën. Qua pistes is het bijna niet te vergelijken met de Alpen. Echter, toch trekt Finland ieder jaar weer veel toeristen die een unieke vakantie in de sneeuw willen beleven. Waar dit mee te maken heeft.

De bergen zijn een stuk minder hoog en de skipistes minder stijl, maar Finland biedt hele andere mogelijkheden. Zo heb je sledetochten door de wildernis, heel veel sneeuw en bevind je je in een prachtige omgeving. Vang je eigen avondeten en ga ijsvissen. Dit is een populaire hobby onder de Finse bevolking. Niet alleen de sledetochten met honden of rendieren zijn leuk. Ook de sneeuwscooters zijn één van de meest amuserende vervoersmiddelen voor een tocht door Fins Lapland. De omgeving kent spectaculaire hoogtepunten die je op unieke manieren kunt verkennen. Dit maakt Finland een aantrekkelijke wintersportbestemming.

10. Spot het Noorderlicht in bed vanuit een glazen iglo

Wie naar Finland gaat, kan er eigenlijk niet omheen. Het Noorderlicht bewonderen is ontzettend bijzonder. Maak het een onvergetelijke ervaring door de groene lichtstralen in een warm bed vanuit een glazen iglo te bekijken. De iglo’s zijn onderdeel van familiehotel Kakslauttanen, een hotel met een interessante geschiedenis. Jussi is de eigenaar van het hotel kwam in 1973 zonder brandstof te zitten na een vistocht in het Noorden. Hij moest noodgedwongen overnachten in een tent aan de rand van het Nationaal Park Urho Kekkonen. Deze plek beviel hem ontzettend, waardoor hij zijn tent verving voor een chalet en deze later voor een café. Tot slot groeide het café uit tot een prachtig hotel. Er zit wel een aardig prijskaartje aan een overnachting in de glazen iglo, maar dan heb je wel wat. Soms is het enige wat je nodig hebt een spectaculaire omgeving en natuurspektakel.