• Menu
  • Menu

Wat te doen in Alsace

De regio Alsace staat in Nederland ook wel bekend als de Elzas. Het gebied wordt gekenmerkt door de rijke historie, prachtige natuur waarin van alles beleefd kan worden en karakteristieke plaatsjes. De Vogezen ligt voor een groot deel in de Alsace. Naar de culturele schoonheid hoeft niet lang gezocht te worden. Het landschap vult zich met een historische architectuur waarbij de strijd tussen de Fransen en de Duitsers goed naar voren komt. Kom meer te weten over de interessante gebeurtenissen in het verleden, voer sportieve activiteiten uit en proef de lokale specialiteiten. Bezoek de wereldberoemde wijngaarden die passie en romantiek uitstralen en vergeet niet tot rust te komen op de sfeervolle terrasjes van Elzas. Wat te doen in Alsace als je hier op vakantie bent? Wij geven hieronder de beste tips!

Alsace is een regio van Frankrijk

De Alsace bestaat uit maar twee departementen, namelijk Bas-Rhin en Haute-Rhin. Het is de kleinste regio van Frankrijk en nog geen vijf uur rijden vanaf Maastricht. De rustgevende natuur, de vele delicatessen en de rijke geschiedenis nodigt menig vakantieganger uit om de parels van Alsace te ontdekken.

Wat te doen in Alsace

1. Bezoek de gezellige stad Strasbourg

Eén van de grotere steden van Elzas is Strasbourg. De stad wordt door de Nederlanders Staatsburg genoemd en is de hoofdstad van de regio. Strasbourg is gelegen aan de Rijn en hiertegenover ligt het buurtland Duitsland. Het is een plek vol dynamiek en in de binnenstad is het goed vertoeven. Er hangt een gezellige sfeer en de terrasjes geven je de mogelijkheid om hier heerlijk van te genieten. Tevens is de stad de enige plek in de regio waar winkelliefhebbers die interesse hebben in bekende merken aan hun trekken komen. De andere steden in Alsace vullen zich vooral met tradities en een sterke cultuur. Grote winkelstraten kom je hier niet tegen. Strasbourg is zeker een bezoek waard, vooral om haar bijzondere combinatie tussen modern en antiek.

Strasbourg
Strasbourg

2. Karakteristiek plaatsje Colmar

Colmar is een bekende stad in Alsace. Dit is begrijpelijk, want het sterke karakter waar de regionale bevolking bekend om staat, laat zich in veel elementen goed terug zien. De stad heeft een bijzondere architectuur en een rijke geschiedenis. Deze historie reikt tot begin de achtste eeuw en is zeker het ontdekken waard. Kom erachter welk verleden zich hier heeft afgespeeld en bezoek de overblijfselen ervan. De bevolking heeft een zware tijd gehad en streed lang voor haar onafhankelijkheid. Deze hebben ze ondertussen al jaren en hier hechten ze veel waarde aan. Er heerst in Colmar een unieke sfeer, de stad straalt namelijk een bijzondere charme uit. De Duitse invloeden komen goed naar voren in onder andere de eetcultuur, architectuur, de historische ruïnes en de monumenten. Deze wordt op een schitterende manier met de Franse eigenschappen aangevuld. Bewonder dit authentieke stadje waarbij de Duitse en Franse cultuur nergens anders zo mooi en sterk gecombineerd wordt.

colmar
Colmar
colmar

3. Cultuur in Kaysersberg

Kaysersberg is één van die dorpjes die Alsace bijzonder mooi maakt op een bescheiden manier. Het is een onbekende parel met een rijke geschiedenis. Deze schoonheid en de historie zijn beiden het verkennen waard. Bewonder de kleurrijke huisjes en de met bloemen versierde balkonnetjes die Kaysersberg een warme sfeer geven. Bewandel de pittoreske straatjes van het eeuwenoude plaatsjes, loop door de mooie natuur om het dorp heen en vergeet niet de ruïnes een bezoek te brengen. In dit plaatsje kom je tevens veel Duitse invloeden tegen, iets dat je direct hoort aan de naam. Kaysersberg is een dorp met passie voor cultuur en tradities, een dorp waar vakmanschap de toon voert en een dorp met een trotse bevolking. Hoewel het plaatsje niet ver van Nederland af ligt, lijkt het alsof je in een andere wereld terecht komt.

Een bericht gedeeld door p_pong2 (@p_pong2) op

4. Als ridder in Kasteel Haut-Koeningsbourg

Nergens anders in Alsace zie je meer van de interessante, rijke geschiedenis van de regio dan in kasteel Haut-Koeningsbourg. Vlakbij het kleine plaatsje Sélestat bevindt zich dit grote kasteel met haar indrukwekkende architectuur. Binnen de muren van dit oude gebouw bevindt zich een museum, waarbij er op een leuke en leerzame manier verteld wordt over de Duits-Franse oorlog. Meerdere keren is het bouwwerk verwoest en toch weer opgebouwd door verschillende leiders. De ambachtelijke stijl is nog goed te zien en het kasteel heeft diverse voorwerpen die toentertijd dagelijks gebruikt werden. Onder geen beding kan deze bezienswaardigheid en tegelijkertijd geschiedenisles ontbreken aan activiteiten in Alsace.

5. Natuurpark: Parc naturel des Ballons d’Alsace

Een veelzijdige natuur vind je zeker in Alsace. De Vogezen bevindt zich voor een groot deel in deze regio en dat betekent een rijk aanbod aan groene bossen, blauwe wateren en uitgestrekte landschappen. Parc naturel des Ballons d’Alsace is opgezet in 1975 en heeft een grote variatie aan flora en fauna. De prachtige natuur van de Vogezen is zeker het ontdekken waard. Bewandel de bospaden, fiets over zware hellingen of rijd naar de top van de berg om daar van een panoramisch uitzicht te genieten. Er zijn tal van routes voor jong en oud, ervaren en onervaren wandelaars of fietsers. De natuur nodigt uit de tijd hier op een sportieve manier in te vullen. Bezichtig de natuurlijke rijkdom en spot wellicht nog bijzondere vogelsoorten, vossen of herten.

6. Ga heerlijk fietsen

Wat te doen in Alsace? Alsace is in bezit van een mooie natuur, authentieke stadjes en karakteristieke dorpjes. Leuk is om beiden te verkennen per fiets. Er zijn tal van fietsroutes die je langs én naar de mooiste plekken van de regio brengen. Fietsen over onverharde paden, over kleine heuvels, langs uitgestrekte landschappen en door wijngaarden, het klinkt als een fijne invulling van de vakantie. Het is romantisch, sportief en ontzettend mooi. Dit alles is waar de regio voor staat en waar ze bekend om is. Fietsend zie je zowel de bekende en verborgen schoonheden te bezichtigen. Het is zeker de moeite waard om de regio Alsace per fiets te verkennen. Ga naar één van de toeristenbureaus om daar voor een dag een fiets te huren. Dit kan een mountainbike zijn, maar ook een elektrische fiets voor het gemak.

fietsen mountainbiken

7. Wijnroutes Alsace bewandelen

De regio Alsace staat bekend om haar wijnen en er zijn dan ook speciale wijnroutes die wandelend of per fiets gevolgd kunnen worden. Wandelend door de wijngaarden zie je de natuurschoon en eenmaal bij de stokerij ontdek je de passie van de Fransen. De beste druiven worden gebruikt om de lokale aroma van delicatesse wijnen naar boven te brengen. Het is een levensstijl van menig wijngaardenier. Voor toeristen is het interessant om te zien hoe toegewijd ze aan hun beroep zijn. Proef de smaken van hard werken, liefde en geduld. Het is aan te raden om een combinatie te maken tussen het bewandelen van de wijnroute en het bezoeken van de stokerijen, omdat het twee hele verschillende zaken zijn, maar eenzelfde verhaal erachter schuilt.

Cave de Turckheim - Alsace

8. Ga naar De Volerie des Aigles in Kintzheim

De adelaar is het teken van Alsace. Deze vogelsoort observeert vanaf hoog in de lucht de natuur en zijn prooi, maar wat als je de rollen kunt omdraaien en jij de observant wordt van deze vogels in een schitterende natuur? In Kintzheim bevindt zich een park genaamd De Volerie des Aigles waar dit mogelijk is. Wat te doen in Alsace? Bekijk deze prachtige roofvogels ter wereld en leer meer over gewoontes en de natuur waarin zij leven. Ontdek de verschillen én overeenkomsten van verschillende vogelsoorten. Breng een bezoek aan de voorstellingen waarbij de vogels luisteren naar hun acrobatische leiders en een mooie show opzetten.

9. Wat te doen in Alsace? Vier kerst!

Alsace is een kleine regio die groot is in diversiteit en een sterk karakter heeft. De jaarlijkse kerstmarkten doen zeker niet onder aan deze kenmerken. In de decembermaand vullen de pittoreske straatjes zich met kerstverlichting, kraampjes, vrolijke mensen en een hartelijke sfeer. Het is anders dan in grote steden. Iedere kerstmarkt is anders, maar samen vormt het een kloppend geheel. De warmte en gezelligheid kom je overal tegen, maar veel stadjes of dorpjes vullen hun kraampjes met lokale gerechten of souvenirs. Proef een heerlijk wijntje in Kaysersberg en geniet van de zoete smaken van de chocolade in Colmar. Leer meer over de culturele tradities en word een lokale ervaring rijker. Een kerstmarkt in Alsace is iets bijzonders.

10. Laat al je zintuigen prikkelen

Wat te doen in Alsace? Wanneer men denkt aan de regio Alsace, denkt men aan de heerlijke wijnen die hier gedestilleerd worden. De fijne Franse smaken worden gehaald uit de druiven van kilometerslange wijngaarden in het gebied. Ook het aanbod aan Franse kazen is hier groot. Interessant om te proeven is hoe de Duitse en Franse invloeden elkaar in de keuken aanvullen en een bijzondere smaakcombinatie vormen. Deze bijzondere smaken laten je zintuigen prikkelen. Proef een typische flammkuchen, drink een wit wijntje op een terras en word een echte fijnproever van Alsace. Neem, net als alle Fransen in deze regio, de tijd om de smaken tot je laten komen en omarm het gevoel dat je van goed eten krijgt.