• Menu
  • Menu

Wat te doen in Auvergne

De regio Auvergne is voor ontdekkers en avonturiers. Liefhebber van natuur, cultuur, geschiedenis, sport of juist ontspanning? Voor ieder is er in Auvergne wel wat wils. Wereldberoemde en onontdekte, verborgen parels vullen het landschap van de regio. De samensmelting van de historische en natuurlijke rijkdom nodigt uit om verkend te worden. Kies voor deze niet al te grote regio wanneer je op zoek bent naar een variërende vakantie. Wat te doen in Auvergne? Lees verder en ontdek het!

Auvergne is een regio van Frankrijk

De regio bestaat uit meerdere departementen, namelijk Allier, Cantal, Haute-Loire en Puy de Dôme. Sinds januari 2016 hoort Auvergne bij de regio Rhône-Alpes en dragen deze twee regio’s nu de naam Auvergne-Rhône-Alpes.

Wat te doen in Auvergne

1. Bezoeken: Festival International de Théâtre de Rue

In de maand augustus is het in Aurillac een groot feest. Het jaarlijkse straattheater, Festival International de Théâtre de Rue, wordt dan georganiseerd. Vier dagen lang vullen straatartiesten de straten en voeren ze   toneelstukken uit. Niet alleen straatgezelschappen uit Frankrijk, maar ook internationale straatartiesten delen met liefde hun passie en talent. Het is zeker aan te raden om een bezoek te brengen aan Aurillac wanneer dit evenement gevierd wordt.

2. Clermont-Ferrand, een bijzondere combinatie tussen vroeger en nu

Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de regio Auvergne en voor bourgondiërs een paradijs. Een prachtige omgeving en een rijke cultuur kenmerken de stad. Het plaatsje heeft karakter en ligt aan de indrukwekkende Puy de Dôme. Al snel zie je een combinatie tussen modern en antiek. Struin door de drukbezochte winkelstraten, kom tot rust op de bruisende terrassen en geniet van culinaire hoogtepunten in de restaurants. Vergeet niet de tijd te nemen voor historische hoogtepunten. Zo is de Notre-Dame-du-Port zeker een bezoek waard. De samensmelting van kunst, cultuur, gastronomie en moderne invloeden geven de hoofdstad een bijzonder karakter.

3. De verborgen parel van Frankrijk Le Puy-en-Velay

Le Puy-en-Velay is een goed voorbeeld van een verborgen parel. Een oase van rust voert hier de boventoon voert en hierdoor lijkt het alsof de tijd stilstaat. De oude huizen en pittoreske straatjes getuigen van echte vakmanschap. Le Puy-en-Velay staat bekend om haar handgemaakte kantwerk en authentieke architectuur. Eet een heerlijk plaatselijk gerecht en vergeet niet een glaasje Verveine du Velay erbij te bestellen. Dit is een kostbaar likeurtje die zeker het proeven waard is. De meeste menukaarten in dit plaatsje vullen zich met lokale recepten.

4. Maak een reis door de Romaanse schoonheden

Wat te doen in Auvergne? Auvergne heeft één van de rijkste Romaanse erfgoederen van heel Europa. Deze Romaanse architectuur is zeker het bezichtigen waard. Neem de tijd om de schoonheid van Auvergne in je op te nemen. Er zijn meer dan 250 religieuze bouwwerken, maar vijf kerken stralen de bouwstijl toch het beste uit. Dit zijn de Saint-Saturnin, Saint-Nectaire, Notre-Dame d’Orcival, Saint-Austremoine abdij in Issoie en de kathedraal van Le Puy-en-Velay, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Notre Dame d'Orcival
Église Saint-Austremoine d'Issoire - 2014
Le Puy-en-Velay

5. Het verhaal dat achter de poort van Pradelles schuilt

Wanneer dorpen uitgeroepen zijn tot de mooiste van Frankrijk, valt de schoonheid wanneer je dat plaatsje tegemoet rijdt meestal direct op. Bij het dorp Pradelles is dat toch even anders. Hier is het even zoeken, maar achter de poort schuilt een bijzonder verhaal. De heilige Maria zou hier hebben ingegrepen tijdens de godsdienstoorlogen. Zie hieronder waarom het plaatsje zeker een bezoek waard is!

6. Wat te doen in Auvergne? Bezoek de Notre-Dame-du-Port

De Notre-Dame-du-Port is een basiliek die gebouwd is in de twaalfde eeuw. Ook dit is een prachtig bouwwerk waarbij de Romaanse stijl weer goed naar voren komt. Volgens de oude verhalen heeft de bisschop van Clermont de kerk Saint Avitus, in de zesde eeuw gesticht. Deze is herbouwd in het begin van de twaalfde eeuw. In 1998 is de basiliek op de UNESCO-Werelderfgoedlijst geplaatst. Bezichtig het mooie bouwwerk met haar Romaanse stijl wanneer je in Chermont-Fernand bent.

Schermafbeelding 2017-02-21 om 09.50.37Schermafbeelding 2017-02-21 om 09.51.03

7. Natuurpark: Le Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne

Het grootste regionale park van Frankrijk is Le Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. De diversiteit hier is enorm. Bergen, valleien, rotsformaties en helderblauwe meren vullen het gebied. Het is een ruig gebied dat opgericht is in 1977. Daarmee is dit het oudste regionale park van Europa. Opmerkelijke flora en fauna en een sterk karakter zijn de kenmerken van Le Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. Het grootste kenmerk zijn de vele koepelkraters die er te vinden zijn. 

8. Vulkanen in Auvergne? Jazeker!

Geïnteresseerd in het vulkanisme? De vulkanen van Auvergne zijn een bijzonder natuuronderdeel van Frankrijk. De vulkanen slapen al eeuwen lang en zijn zeker een bezoek waard. Bewonder de diepgroene kleuren om en op de vulkanen. Het is een pracht om te zien en maakt Frankrijk nog een stukje mooier. 

_7030006
Auvergne

9. Wat te doen in AUvergne? Bewandel de pelgrimsroute

Door de regio Auvergne loopt de pelgrimsroute. Tijdens deze wandelroute kom je vooral religieuze Romaanse kunstwerken tegen. Dit maakt de thematische route interessant. Volg de kilometerslange paden en bezichtig de kunstwerken die je tegenkomt tijdens het bewandelen van de pelgrimsroute.

MORE FROM THE AUVERGNE EXPLORING MONTGILBERT

10. Proef lokale smaken van Auvergne

Frankrijk is in kunst en cultuur heel rijk. Ook in gastronomie heeft het land ontzettend veel te bieden. Wie denkt aan Frankrijk, denkt aan de wijnen, kazen en stokbroden. Iedere regio heeft haar eigen specialiteiten en dat terwijl er ook zo veel overeenkomsten zijn. Bijna iedere regio heeft één of meerdere lokale wijnsoorten. Auvergne heeft een groot aanbod aan kazen die ieder een eigen verhaal hebben. Wat te doen in Auvergne? Maak kennis met de lokale specialiteiten en proef het sterke karakter waar de regio Auvergne bekend om staat terug in de keuken.

Valencay, Ossau Iraty, Bleu d'Auvergne

Le terroir Auvergnat - Gite-la-cabourne