• Menu
  • Menu

Wat te doen in Basse-Normandië

Frankrijk bestaat uit regio’s die ieder een eigen karakter hebben. Zo is Basse-Normandië in bezit van prachtige natuur bestaande uit variërende landschappen. Dit en een unieke charme zijn de kenmerken van deze populaire vakantiebestemming. Jaarlijks trekken veel Nederlanders deze kant op om te genieten van al het moois dat de regio biedt. Wat te doen in Basse-Normandië? Hetgeen waarvoor men vaak naar Basse-Normandië gaat, is de rijke geschiedenis. Er is nog ontzettend veel van te zien van het verleden. Vorm de combinatie tussen het bezichtigen van historische bezienswaardigheden en het actief verkennen van de mooie natuur. Leer meer over tradities, cultuur en geschiedenis die op een educatieve, leuke manier worden overgebracht.

Basse-Normandië is een regio van Frankrijk

Basse-Normandië, ook wel Laag-Normandië, is een regio in het noordwesten van Frankrijk en ligt langs het Kanaal tussen Picardie en Bretagne. De regio heeft 1,5 miljoen inwoners en bestaat uit de drie departementen Calvados, Manche en Orne. Sinds kort, op 1 januari 2016, zijn de Basse-Normandië en Haute-Normandië samengevoegd tot één regio. Er is van alles te beleven in Basse-Normandië. Heerlijk eten, historische bezienswaardigheden, sportieve activiteiten, karakteristieke dorpjes en prachtige stadjes, wat wil je nog meer?

Wat te doen in Basse-Normandië

1. Carnaval van Granville is het oudste carnavalsfeest van Frankrijk!

Eén van de oudste carnavalsfeesten in Frankrijk is het Carnaval van Granville. Dit grote volksfeest is toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst, iets dat heel bijzonder is voor een feest. De straten worden tijdens het evenement gevuld met optochten van mensen die de gekste kledij dragen. De muziek walmt door het plaatsje. Er zijn praalwagens, confettigevechten, drankfestijnen en er is vooral veel gezelligheid. Hoewel menig Nederlander het Brabantse carnavalsfeest waarschijnlijk het gezelligst vindt, komt Carnaval van Granville toch goed in de buurt.

2. De oude stad van Basse-Normandië is Caen

Caen vertelt een interessant historisch verhaal dat zich uit in de bezienswaardigheden. De architectuur en cultuur zijn kenmerkend aan de hoofdstad. De stad is gesticht is in de elfde eeuw door Willem de Veroveraar. De twee abdijen in Caen zijn parels die de Romaanse kunst laten voortleven. Er zijn nog meer culturele bezichtigingen, waaronder musea, theaters, kloosters en het monument van Caen.

Wie genoeg gezien heeft en even tot rust wil komen, kan dit in één van de vele restaurants. Proef de heerlijke, lokale gerechten. Neem ook de tijd om te struinen door het bruisende en moderne stadscentrum, dat zich vult met grote winkelstraten en levendige cafés.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van Caen verwoest, wat kwam door een twee maanden lange slag. Toch is er nog veel te zien van de oude stad. Ook zijn veel monumenten gerestaureerd. De nieuwe ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de stad een prachtige combinatie vormt tussen modern en antiek. Zo zijn er enerzijds veel luxe, nieuwe winkelstraten en gebouwen en anderzijds monumenten en antieke gebouwen.

CaenCaen

3. Wat te doen in Basse-Normandië? Bezoek het havenstadje Honfleur

Honfleur is een kleine havenstad en wordt ook wel de parel van Basse-Normandië genoemd. Smalle, sfeervolle straatjes bestaan uit antieke bouwwerken. Je vind hier een tijdloze charme. Jaarlijks bezoeken toeristen graag Honfleur met haar karakteristieke boetiekjes, culturele bezienswaardigheden, historische bezichtigingen en grote verscheidenheid aan monumenten.

Kunstenaars haalden hun inspiratie hiervandaan en doen dat nog steeds. Schilders als Monet en Courbet hebben hier de mooiste werken gemaakt door het zien van de omgeving en bijzondere lichtinvallen.

De stad is enorm trots op haar monumenten en dat is ook begrijpelijk. Wanneer je geen behoefte hebt aan kunst bezichtigen en op zoek bent naar een bruisende plek waar een levendige sfeer hangt, ga dan naar de haven. Rondom de haven zijn er lokale terrasjes en restaurants.

Honfleur wat te doen in Basse-NormandiëArt en plein air

4. Le Mont Saint-Michel is één van de mooiste bezienswaardigheden in Frankrijk!

De Mont Saint-Michel is een eiland aan de kustrivier Couesnon en een plek waar één van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk te vinden is, de abdij van Mont Saint-Michel. Deze wordt jaarlijks door maar liefst 3,5 miljoen mensen bezocht. Het rotsachtige eilandje is in bezit van een architecturale parel.

Mont Saint-Michel heeft een rijke historie die begon in 708, toen de bisschop van Avranches, Aubert, een heiligdom opgericht had op een rots. Deze rots droeg vroeger de naam Mont-Tombe. Dit was ter verering van de aartsengel Michaël, die drie keer een bezoek gebracht had aan de bisschop. De Mont Saint-Michel abdij bestaat uit zalen met talrijke religieuze kunstwerken en andere objecten. Helaas hebben meerdere gebeurtenissen als brand, instortingen en bouw gerelateerde keuzes ervoor gezorgd dat veel veranderd is. Zo zie je tot op heden veel culturele aanpassingen. Voor velen is de abdij van Mont Saint-Michel heel belangrijk, zo ook voor de pelgrims. De abdij is sinds 1874 een historisch monument dat meerdere architectuurstijlen heeft. Zo is er een gotische vleugel, La Merveille, die gezien wordt als één van de hoogtepunten van het gebouw.

Educatieve, leuke rondleidingen, concerten en conferenties zijn aan de orde van de dag. Wat te doen in Basse-Normandië? Leer meer over de eeuwenoude geschiedenis en bezoek de abdij, maar houd wel rekening met eventuele drukte.

Wat te doen in Basse-NormandiëLe Mont Saint-Michel..au revoir!

5. Sta stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bezoek Normandy American Cemetery and Memorial

De Normandy American Cemetery and Memorial, een militaire begraafplaats en monument, ligt in het dorp Colleville-sur-Mer in het departement Calvados. Het monument is ter nagedachtenis aan de gesneuvelde soldaten uit Amerika tijdens de Slag om Normandië in de Tweede Wereldoorlog. Er liggen 9.387 soldaten begraven en de begraafplaats is zo’n zeventig hectare groot. De Normandy American Cemetery and Memorial is in 1944 gesticht en na de oorlog verplaatst naar een plek waar de plaats van de Slag niet ver vandaan ligt.

Het gedenkteken bestaat uit een galerij van zuilen in de vorm van een halve cirkel, waarin zich een groot beeld bevindt. Ook is er een kapel gebouwd is uit kalksteen. Bij binnenkomst is het eerste wat je ziet een zwart met goud altaar waarop staat “Ik geef hen eeuwig leven en zij zullen nooit omkomen”. Achter het altaar bevindt zich een kunstwerk van mozaïek op het plafond.

Normandy American Cemetery and MemorialNormandy American Cemetery and Memorial

6. Wees een ridder in het kasteel van Caen

Het kasteel van Caen ligt in het centrum van de historische hoofdstad en is gebouwd in 1060 na opdracht van Willem de Veroveraar. Het monument is in goede staat gebleven terwijl het veel te verduren had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het diende daarvoor voor een lange tijd als verdediging en veiligheid voor de bewoners.

De prachtige architectuur uit de Middeleeuwen is zeker een bezichtiging waard. Willem de Veroveraar, de eerste Normandische koning van Engeland, had goed voor ogen wat hij wilde en heeft zo ook andere schitterende bouwwerken laten maken, zoals de Tower in Londen.

.Château de CaenChateau de Caen

7. Dierenpark: Parc Zoologique Cerza

Parc Zoologique Cerza is een leerzaam en amuserend dierenpark waar bezoekers met een safaritocht de mooiste dieren kunnen spotten. Dieren als giraffen, zebra’s en leeuwen leven in een ruime omgeving en kunnen bekeken worden in de ‘Afrikaanse Route’. Voor de beren, wolven, kangoeroes en nog een aantal andere diersoorten kun je de ‘Gele Route’ volgen. De ‘Tropical Greenhouse’ is de leefplaats van onder andere krokodillen, slangen, unieke vissen en schildpadden.

schermafbeelding-2017-01-05-om-14-13-02schermafbeelding-2017-01-05-om-14-15-33schermafbeelding-2017-01-05-om-14-16-32

8. Wat te doen in Basse-Normandië? Ontdek de natuur per fiets

Zoals al eerder beschreven is, beschikt Basse-Normandië van een prachtige natuur, cultuur en een rijke geschiedenis. Verken de natuur per fiets. Er zijn routes van verschillende lengtes en niveaus. Volg een rustige fietsroute of een thematische fietsroute waarbij de combinatie tussen sport, geschiedenis en cultuur bij menig vakantieganger in de smaak valt. Voor fanatieke fietsers is Normandië een paradijs, want de diversiteit aan fietsroutes biedt je eindeloze mogelijkheden om de natuur te verkennen op je eigen niveau.

Balade à vélo dans le Bocage Normand - Normandie

9. Kanoën in de rivieren van Frankrijk

Normandië heeft een prachtig, groen landschap, maar de wateren van de regio mogen niet vergeten worden. De rivieren  zijn ideaal om te kanoën of kajakken. Wanneer je in Frankrijk bent, mag het eigenlijk niet aan je to-do list ontbreken, want kanoën hoort bij een vakantie in dit land. De zon schijnt op je gezicht terwijl je sportief over de rivieren beweegt. Geniet van de omgeving, geniet van Normandië.

10. Proef de delicatessen van Normandië

Voor lekker eten ben je in Normandië aan het goede adres, want deze regio staat bekend om haar heerlijke delicatessen. Veel verschillende gerechten zijn wereldwijd geliefd. Geniet van streekproducten, drink Normandische wijnen, eet een stukje camembert en ervaar de waarden van tradities, waarin de bevolking eten als iets heel belangrijks ziet. Er wordt veel aandacht besteed aan de gerechten en de Normandiërs zijn heel trots op hun eetcultuur. In de havenstadjes zul je de heerlijkste visgerechten voorgeschoteld krijgen en wat je ook veel tegen kunt komen, zijn crêpes.

camembertNormandy '10: Saint-Vaast-la-Hougue