• Menu
  • Menu

Bezienswaardigheden in Frankrijk

Frankrijk is, zoals velen waarschijnlijk al wel weten, een prachtig land met een rijke geschiedenis en daardoor ook adembenemende bezienswaardigheden. De sterke identiteit, prachtige architecturale stijlen en vele gebeurtenissen in het verleden zorgen ervoor dat in iedere provincie of plaats wel iets bijzonders te bezichtigen is. Of je nu door de Franse Ardennen loopt, langs de ruige kust of door de hoofdstad, bijna overal is er een parel te vinden. Van kastelen en musea tot theaters en monumenten, er zijn er zo veel in het land dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te bezoeken. Frankrijk staat bekend om haar vele bezienswaardigheden en veel toeristen trekken dan ook deze kant op speciaal hiervoor. Maar wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Frankrijk?

Ben je op zoek naar zowel bekende, populaire bezienswaardigheden als onbekende, verborgen parels? Kies je voor architecturale schoonheden of interessante monumenten die een rijke historie vertellen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint aan een culturele reis door Frankrijk. Om een iets duidelijker beeld te krijgen van de talloze bezienswaardigheden die te bezichtigen zijn, is er een top 10 gemaakt waar allerlei soorten te vinden zijn. Bekijk hier de meest bekende en onbekende bezienswaardigheden in Frankrijk.

Bezienswaardigheden in Frankrijk

1. De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is het symbool van Parijs al dan niet van heel Frankrijk. Het is een van de beroemdste bouwwerken ter wereld en trekt jaarlijks veel toeristen. Het 325 meter hoge gebouw is tussen 1887 en 1889 gebouwd ter viering van de 100 jarige verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren is prachtig en heeft een hoge historische waarde. Rond 1930 was dit het grootste gebouw ter wereld, maar is door de jaren heen verslagen door vele andere gebouwen.

Op 6 mei 1889 werd het monument, dat ontworpen was door twee ontwerpers die werkten voor Gustave Eiffel, officieel geopend. Er was eerst ontevredenheid over het ontwerp en veel mensen waren dan ook tegen de bouw. Later toen de bouw doorging en voltooid was, nam deze ontevredenheid flink af en vond een groot deel van de bevolking het gebouw bijzonder en uniek. Deze mening delen tot op heden veel mensen over de hele wereld. Doordat iedereen de Eiffeltoren zo bijzonder vond, werd het idee van slopen na tien jaar aangepast en besloot men het symbool van Parijs te laten staan.

De Eiffeltoren is ontzettend licht voor haar omvang en de bouw was niet duur. De toren heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd, evenals een grote brand in 1956. De top was echter wel beschadigd en moest opgeknapt worden. De rijke, interessante geschiedenis reikt nog veel verder en is zeer interessant. Het is zeker een van de bezienswaardigheden in Frankrijk die een bezoek waard is.

2. Kasteel van Versailles

Dit symbolische prachtstuk is een van de bezienswaardigheden in Frankrijk die zich door haar uiterlijk onderscheidt van alle anderen. Het kasteel van Versailles heeft een prachtige architectuur die vele invloeden naar voren brengt. En dat niet alleen, want de tuin eromheen is ook een genot om te bezichtigen. Wat vroeger als klein jachtverblijf voor de Franse koning Lodewijk XIV diende, groeide uit tot een indrukwekkend kasteel waar hij tot rust kon komen. Het is een van de meest bekende en indrukwekkende kastelen van Europa en is kenmerkend aan de luxe stijl van Frankrijk. Voor veel vorsten was het kasteel zo mooi en kenmerkend voor het hofleven, waardoor zij een vorm van het kasteel nabouwden voor henzelf. Mode is iets waar de Fransen bekend om stonden en nog steeds staan, iets dat je terug ziet in de aankleding van het interieur van het antieke Versailles.

Deze bezienswaardigheid is het grootste kasteel ter wereld en trekt jaarlijks honderdduizenden al dan niet miljoenen bezoekers. Er hebben meerdere architecten gewerkt aan het gebouw en verschillende kunstenaars, waaronder Charles Le Brun, hebben het gedecoreerd en aangekleed. Prachtige schilderingen vullen de muren van het interieur en kleurrijke bloemsoorten de tuinen.

De interessante geschiedenis en adembenemende architectuur ontroeren tot op heden nog veel mensen. Bekijk de mode van vroeger, laat je verrassen door de mooie tuinen om het kasteel van Versailles heen en geniet van het luxe in die tijd. Wanneer je in Frankrijk bent, is het meer dan de moeite waard om dit prachtige monumentale gebouw een bezoek te brengen.

4Y1A6531 VersaillesLa Cour d'Honneur du chateau de Versailles

3. Kasteel van Chambord

Château de Chambord, een van de mooiste kastelen van Frankrijk, ligt aan de Loire en staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Wat voorheen een jachtkasteel was, is nu een monumentale parel die afstamt uit de zestiende eeuw. Met iets minder dan 500 kamers, 365 kamers en een grootte van maar liefst 5500 hectare is het kasteel gigantisch.

Een prachtige, bijzondere architectuur uit de renaissance is kenmerkend aan het gebouw. De donjon is het centrale gedeelte en daaromheen vind je verschillende kamers en vertrekken. In de donjon vind je twee prachtige trappen die in elkaar verwikkeld zijn en een uitstraling van een spiraal hebben, maar elkaar nooit kruisen. Velen denken dat deze gebouwd is door Leonardo Da Vinci, maar dit is nooit bewezen. Het interieur bestaat voor een groot deel uit decoraties die de geschiedenis laten spreken. Er zijn prachtige kunstwerken en accessoires die uit de vijftiende en zestiende eeuw komen. De 32 kilometer muur loopt langs het kasteel en maakt het kasteel van Chambord een van de grootste ommuurde bezienswaardigheden ter wereld. Het is dan ook een bezoek waard en hoort zeker in de top 10 bezienswaardigheden in Frankrijk.

Château de ChambordChambordChâteau de Chambord

4. Arc de Triomphe

Wanneer je op zoek bent naar de mooiste en meest bijzondere monumenten in Frankrijk, zit je in Parijs al snel goed. Hier vind je de mooiste gebouwen en monumenten. Zo heb je ook de Arc de Triomphe, een van de meest fascinerende monumenten van de hoofdstad. In 1806 had Napoleon Bonaparte de opdracht gegeven voor de bouw van de Arc de Triomphe ter ere van de overwinning bij Austerlitz. Het is ontworpen door de architect Jean-François Chalgrin en heeft iets weg van de stijl uit de Romeinse tijd.

Door diverse gebeurtenissen heeft de bouw van de Arc redelijk lang geduurd, namelijk zo’n 30 jaar. In die tussentijd was Napoleon niet meer aan de macht en overleed Chalgrin. In 1854 werd de omgeving verbouwd door de architecten Baron Haussmann en Jaques Hitterorff. Na de Eerste Wereldoorlog werd er in 1920 een gesneuvelde soldaat begraven onder het monument en een tijd later werd er ook een herdenkingsvlam aangestoken ter ere van de gesneuvelde soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig wordt de locatie van de Arc de Triomphe als startpunt van optochten gebruikt, wat in verband ligt met de waarde van het monument.

Tot op heden kan men het vijftig meter hoge monument nog steeds bezichtigen. Er zitten decoraties in die de overwinningen van Napoleon uitbeelden. Zo zie je de slag van Austerlitz, de overwinning op het Turkse leger en een beeld waarbij soldaten ijs breken van een meer in Oostenrijk, waardoor de vijanden verdrinken. Er staan nog meer belangrijke gebeurtenissen en namen op het de Arc en allen hebben een bijzondere rol gespeeld in de geschiedenis van Frankrijk. Het is dan ook zeker de moeite waard om dit prachtstuk, een van de mooiste bezienswaardigheden in Frankrijk, te bezichtigen.
Arc de Triomphe du Carrousel, Paris

5. De Notre-Dame

De Notre-Dame, een parel van het Frankrijk dat gelegen is in de hoofdstad, is een kathedraal die veel bijgedragen heeft aan de schoonheid van Parijs. Velen hebben al eens van de kathedraal gehoord in hun jeugd, want bijna iedereen kent de film de klokkenluider van de Notre-Dame wel. Ieder jaar bezoeken miljoenen mensen het het monument dat velen met haar interieur en buitenkant heeft ontroerd. Bij binnenkomst zie je drie portalen: het Mariaportaal, het portaal van het laatste oordeel en het Anneportaal. Prachtige ramen, beelden en veel kunst vullen de ruimte.

De bouw begon in 1163 en werd voltooid in 1182. De jaren die hierna kwamen, hebben voor een interessant verhaal gezorgd. Door de opvolger van bisschop Maurice Sully, Eudes de Sully, zijn er nieuwe dingen bijgebouwd, zoals het middenstuk. Door de Franse Revolutie is veel verwoest, waardoor er in 1845 een restauratie van maar liefst 23 jaar heeft plaatsgevonden. De bouw van de Notre-Dame, zoals ze er tot op heden uitziet, heeft daardoor eeuwenlange ontwikkelingen ondergaan. Een bijzondere gebeurtenis die hier heeft plaatsgevonden, is de kroning tot keizer van Napoleon Bonaparte.

Notre Dame

6. Centre Georges Pompidou

Ben je op zoek naar een bezichtiging die wat meer van deze tijd is? Ga dan naar Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou, een centrum voor moderne kunst. Het centrum opende de deuren in 1977 en was bedoeld om moderne kunst en cultuur op een mooie en bijzondere manier tot uiting te laten brengen. De voormalige president George Pompidou hecht veel waarde aan dit centrum en vond het belangrijk dat zo’n publiekscentrum in Parijs gebouwd werd.

In 1971 werd het gebouw ontworpen door verschillende architecten, waardoor er maar liefst 650 bekeken moesten worden. Het ontwerp van de architecten Richard Rogers en Renzo Piano hebben uiteindelijk de voorkeur gekregen. Het ontwerp is uniek en bijzonder, want de gekleurde buizen en pijpen die gebruikt worden voor de waterleiding, liften en airconditioning zijn normaal aan de binnenkant van het gebouw verwerkt. Dit is in hier echter andersom, waardoor de buizen nu aan de buitenkant te vinden zijn om meer ruimte te creëren. Zo kan er meer kunst worden opgehangen en kunnen de ruimtes ook voor andere doeleinden gebruikt worden. In het Centre Pompidou zit namelijk ook een populair bibliotheek, een bioscoop en een prachtig terras. Geniet van tentoonstellingen, entertainment en prachtige kunstwerken bij Centre Georges Pompidou.

Centre Georges Pompidou at night_1Le centre Georges Pompidou (Paris)

7. Les Baux-de-Provence

Een klein dorpje, gelegen in de Alpilles in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, heeft een prachtige en interessante geschiedenis. Het gaat natuurlijk over Les Baux-de-Provence. Het plaatsje vult zich met schitterende ruïnes, sfeervolle, karakteristieke straatjes en middeleeuwse bouwwerken. Men gaat ervan uit dat Les Baux-de-Provence al 6000 jaar voor Christus werd bewoond. Dit is een van de onbekende bezienswaardigheden in Frankrijk en zeker een bezoek waard.

Het mooie, klassieke dorpje is een verborgen parel en haar prachtige ruïnes zorgen voor een antieke, romantische charme die je zelden tegenkomt. Het is gelegen in een prachtig natuurgebied, waardoor je om je heen kunt genieten van een schitterend uitzicht. De gerestaureerde huisjes en de Saint-Vincentkerk zijn een pracht om te zien en de architecturale waarde ligt dan ook heel hoog. Tegenwoordig zijn er veel oude tradities terug te zien in het dorp en de adembenemende schoonheid laat zich goed terug zien in de sfeervolle restaurantjes, pleintjes en producten. Geniet hier dan ook van een lokaal wijntje en de bekende, fruitige olijfolie. Maak een wandeling en bezoek de burcht en andere bezienswaardigheden.

Les Baux de ProvenceLes Baux de ProvenceLes-Baux-de-Provence

8. Place Stanislas

In het noorden van Frankrijk ligt een stadje genaamd Nancy. Hier is het prachtige plein Place Stanislas, ook wel bekend als Placci Stan, te vinden. Place Stanislas stamt af uit de achttiende eeuw en is vernoemd naar Stanislaus Leszczyński, een hertog van Lotharingen. Het is gebouwd ter ere van de schoonvader van koning Lodewijk XV en droeg de naam Place Royale, maar is in de negentiende eeuw vernoemd naar Place Stanislaus.

Het plein heeft een rijk verleden en verschillende namen gedragen, waaronder Place du Peuple tijdens de Franse Revolutie en Place Napoléon onder het keizerrijk. De bouw begon in 1752 en werd voltooid in 1755. Er zijn verschillende bezienswaardigheden op het plein, dat zelf al prachtig is, die zeker een bezoek waard zijn. Zo heb je het monumentale stadhuis, het operagebouw en het museum voor schone kunsten die alleen iets moois hebben. In het midden van het plein zie je een standbeeld van Stanislas Leszczyński. Het plein staan bekend om haar gouden hekwerken en poorten, die gesmeed zijn door Jean Lamour. Hoewel er door de jaren heen meerdere restauraties en ontwikkelingen geweest. De bestrating is meerdere keren hersteld of vervangen. Het plein is artistiek, bijzonder en heeft een fijne sfeer.

Place StanislasPlace Stanislas, Nancy

9. Het Louvre

Het is een van de grootste musea ter wereld en ligt in de hoofdstad van Frankrijk, het gaat natuurlijk over het Louvre. Het in het centrum gelegen museum bevat veel diverse kunstwerken van verschillende kunstenaars. Voor men die van kunst houdt, is het Louvre in Parijs een ideaal uitstapje. Bekijk hier Romeinse, Griekse, Egyptische en Oriëntaalse kunst. Het paleis is gevuld met voorwerpen uit de oudheid, maar ook uit de negentiende eeuw, wat een interessante en unieke samenhang tussen tijden uitbeeldt.

De drie vleugels vullen zich met diverse meesterwerken die verdeeld zijn in herkomst. Bekijk de Romeinse kunst in de ene zaal en meesterwerken van de Grieken in de andere zaal. Het bekendste kunstwerk van het Louvre is de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci. Ook zijn er andere werken, zoals de Stervende Slaaf van Michelangelo en de Venus van Milo die zeker een bezichtiging waard zijn.
De collectie is door de jaren heen zo uitgebreid dat hier tot op heden de mooiste kunstwerken van grote meesters uit verschillende tijden hangen. In 1989 is de bekende, glazen piramide gebouwd door de Amerikaanse architect I.M. Pei. Dit is de deur naar het museum toe en ontzettend modern. Hierdoor is er een bijzondere en prachtige combinatie van modern en antiek ontstaan.

LouvreLouvre

10. Palais des Papes

Palais des Papes is het historische centrum van Avignon en maar liefst 15000 vierkante meter groot. Het is dan ook het grootste gotische bouwwerk uit de middeleeuwen dat te vinden is in Europa. Het historische gebouw bestaat uit twaalf torens en vier vleugels. Het prachtige Cloître de Benoit XII, het binnenhof, wordt door de vier vleugels omringd. De torens dienden voor verschillende doeleinden, zoals een gevangenis, kolenkelder, wapenkelder en voorraadkamers. In de grootste toren vindt je twee grote kapellen.

Het paleis heeft een sobere uitstraling en in 1309 was het de verblijfplaats van de pausen. Tussen 1335 en 1352 lieten de pausen Benedictus XII en Clemens VI het paleis bouwen op een rots boven de Rhône. Er zijn meerdere belegeringen geweest waardoor Palais des Papes meerdere eigenaren heeft gehad. In de tijd dat Napoleon Bonaparte regeerde, werd het gebouw gebruikt als gevangenis. Door verschillende gebeurtenissen zijn er een aantal verwoestingen geweest, waardoor men in 1906 begon met het restaureren van het museum. Het is zeker de moeite waard om dit gotische bouwwerk een bezoek te brengen en meer te weten te komen over de lange, interessante geschiedenis die erachter schuilt.

Palais des PapesAvignon