• Menu
  • Menu

Wat te doen in Bourgogne

Bourgogne, ook wel bekend als Bourgondië, is een regio in Frankrijk met wijn, wijn en nog meer wijn. Wie houdt van gastronomie, cultuur, geschiedenis en passie, is hier helemaal op zijn plaats. De natuur is schitterend en zeker het verkennen waard. Culinair genot, een eeuwenoude geschiedenis, rust en ruimte, wat zoek je nog meer in een vakantie? Er hangt in Bourgogne een bepaalde charme, waarbij het voelt alsof de tijd stilstaat. De echte bourgondiërs kunnen hier hun hart ophalen. De term past natuurlijk ontzettend goed bij de regio. Verder is het een paradijs voor wie geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur. Ga naar het charmante Bourgogne en ervaar een ultiem vakantiegevoel waar rust en genieten de boventoon voeren. Wat te doen in Bourgogne? Lees het hier!

Bourgogne is een regio van Frankrijk

De regio bestaat uit de departementen l’Yonne, Côte-d’Or, Nevers en Saône-et-Loire. Sinds januari 2016 is de regio gefuseerd met Franche-Comté.

Wat te doen in Bourgogne

1. Frans pareltje: Dijon

Dijon is de hoofdstad van Bourgogne en een echte parel van Frankrijk. Veel mensen kiezen ervoor om in plaats van de stad een bezoek te brengen door te rijden naar het bekende Route du Soleil, wat zonde is. Grootste kenmerken van de stad zijn mosterd en de uil. Bezoek het mosterdmuseum en werp een blik op het verleden van dit product. Bezoek op zaterdag de markt, waarbij het woord een hele andere betekenis krijgt. Hier gaat het namelijk niet om goedkoop en aanbiedingen, maar om kwaliteit en vers. De markt van Dijon is een culinair paradijs.

In Dijon vallen de historische bouwwerken direct op. Bezoek de kathedraal. Achter dit prachtige gebouw bevindt zich namelijk het hart van de hoofdstad, een standbeeld van de uil. Een mysterie schuilt erachter. Men zegt dat het aanraken van deze uil met de linkerhand geluk brengt. Geniet na een dagje slenteren van een heerlijk wijntje op een terras en bestel een lokaal, vers gerecht om de dag goed af te sluiten.

2. Wijnen proeven in Beaune

Beaune is de wijnhoofdstad van Bourgogne. Dit is al genoeg reden om de stad een bezoek te brengen, maar het plaatsje biedt zo veel meer.  Zowel gastronomische als historische en culturele hoogtepunten vallen je snel op. Ga naar het oude, gezellige centrum dat omringd wordt door stadsmuren en vergeet niet een bezoek te brengen aan het Hôtel-Dieu, een beroemde bezienswaardigheid door haar mozaïekdak.  Struin over de lokale markt op zaterdag, laat je verleiden door de heerlijke producten die de winkels vullen en geniet van de combinatie tussen culinaire topkwaliteit en historische schoonheid.

wat te doen in Bourgogne

3. Architectonisch hoogtepunt: de abdij van Fontenay

De abdij van Fontenay is een architectonisch voorbeeld van de cisterciënzer bouwkunst uit de twaalfde eeuw. Een afgelegen, groene vallei als ligging maakt het bouwwerk nog mooier. In 1981 werd de abdij toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het bouwwerk is gesticht in 1811 door de monnik Bernardus van Clairvaux en een heilige mysticus. De abdij heeft meerdere historische gebeurtenissen overleefd en bestaat voor een groot deel nog uit de originele staat. Doordat het een plek voor monniken was, voel je rust en stilte. Christelijke volmaaktheid was iets waar ze naar streefden en dat is goed terug te zien. Rust, regelmaat, armoede, nederigheid en genoegen nemen met zo min mogelijk is iets wat het gebouw ook uitstraalt.

Een bericht gedeeld door Laura (@laurapima) op

4. Word een echte fijnproever en bezoek de wereldberoemde wijnveiling

Al anderhalve eeuw lang is de derde zondag van november een bijzondere dag voor de bevolking van Bourgogne. Dit is namelijk de dag dat de beroemdste wijnveiling ter wereld start. Het is groots, feestelijk en heeft een goed doeleinde. Het geld dat wordt opgehaald, gaat namelijk voor een deel naar goede doelen. Waar vind deze wijnveiling plaats? In het prachtige Hôtel-Dieu in Beaune natuurlijk. De veiling wordt door bekende mensen bijgewoond en de beste wijnen worden gepresenteerd. Buiten de wijnveiling is er nog veel meer. Wijnproeverijen, straattheaters en galadiners maken onderdeel uit van dit jaarlijkse evenement.

5. Ontdek de geschiedenis van de abdij van Cluny

De abdij van Cluny is gesticht in het jaar 910 en voor lange tijd de machtigste benedictijnenabdij van het westen geweest. Tot de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Rome was het de grootste kerk ter wereld. Het bijzondere verleden is nog goed terug te zien in de overblijfselen van het bouwwerk. Helaas is er door de historische gebeurtenissen zo veel verwoest dat dit nog maar een heel klein onderdeel van het hele gebouw is.

6. Lachen voor het vogeltje in Le Musée-Nicéphore Niépce

Wie van fotografie houdt, moet Le Musée-Nicéphore Niépce in Chalon-sur-Saôn zeker een bezoek brengen. Dit fotografiemuseum is een plek waarbij de geschiedenis, het heden en de toekomst bij elkaar komen. Leer alles over belichting, optiek en gebruiksvoorwerpen. Nicéphore Niépce is één van de uitvinders van fotografie en geboren in deze stad. Wat nog meer te doen in Borugogne? Lees verder en kom erachter!

7. Wat te doen in Bourgogne? Fietsen door de veelzijdige natuur

Bourgogne staat bekend om haar vele wijngaarden. De stilte, rust, ruimte en schoonheid zijn iets waar je uren, al dan niet dagen, van genieten kunt. Door met de fiets door Bourgogne te fietsen, verken je de mooiste plekken. Terwijl je op het ene moment alleen maar natuur ziet, sta je op het andere moment in een typisch Frans dorpje. Drink hier en daar een heerlijk wijntje en geniet van een lokale lunch. Neem de tijd om de natuurschoon van Bourgogne te bezichtigen op een sportieve manier.

fietsen mountainbiken

8. Varen over het grootste waterwegennetwerk van Frankrijk

Bourgogne beschikt over het grootste waterwegennetwerk van Frankrijk, namelijk 1.000 kilometer aan waterwegen. Varen kan hier dus gemakkelijk. Maak een boottocht over het Canal de Bourgogne of Canal du Nivernais. Maak kennis met de Echelle de Sardy, een plek met maar liefst 16 sluizen en drie bevaarbare tunnels. Kies voor een rustige tocht door het kanaal of een wat spectaculairdere vaart op de rivieren. Er is van alles te zien en te beleven op de vele kilometers waterweg.

9. Formule 1 circuit Magny-Cours

De banen waar sporen gezet worden door razendsnelle auto’s, het geluid dat ze maken wanneer ze je passeren en de bloedstollende momenten, dit vind je bij de Formule 1. Voor spannende Formule 1 races moest je in Bourgogne zijn. Hier heb je namelijk het Formule 1 circuit Magny-Cours. Dit circuit is bekend geworden vanwege de Grand Prix die hier jaren werd gehouden. In 2008 besloot men de race te schrappen. Wel wordt het circuit nog gebruikt voor Bol D’or, een 24 uurs endurance race voor motoren. Dit is het grootste motorevenement in Frankrijk en trekt jaarlijks meer dan 100.000 toeschouwers.

10. Word een echte Bourgondiër

Een bourgondiër is iemand met passie voor gastronomie, een culinaire liefhebber. Sfeer, genot en ontspanning zijn zaken die dit nog mooier maken. Bourgogne is de plek voor bourgondiërs. Velen denken dan ook dat dit woord afgeleid is van de regio. Allerlei specialiteiten vullen de menukaarten van restaurants in de regio. In Bourgogne ben je zeker aan het goede adres wanneer je op zoek bent naar culinair genot. Word een echte wijnkenner door de wijngaarden een bezoek te brengen. Bezoek de markt om verse, lokale producten te proeven en geniet ’s avonds van de heerlijkste drankjes en uitgebreide diners.