• Menu
  • Menu

Wat te doen in Bretagne

Wanneer je op zoek bent naar een vakantie in Frankrijk waar je optimaal kunt genieten van een veelzijdige natuur, is Bretagne heel geschikt. Deze regio wordt jaarlijks door veel toeristen bezocht. De schitterende stranden, ruige kuststroken, groene bosrijken, historische bezienswaardigheden en moderne steden zijn dan ook zeker een bezoek waard. Bretagne heeft een rijke geschiedenis, een unieke cultuur en is karakteristiek. Ben je een liefhebber van veelzijdige natuur, verborgen parels en houd je van historie, kunst en cultuur? Dan is een reis naar Bretagne zeker iets voor jou. Het is een plek waar je niet snel verveeld zult raken en waar veel, heel veel te verkennen is. Wat te doen in Bretagne? Laat je inspireren en lees verder!

Bretagne is een regio van Frankrijk

Bretagne is de meest westelijk gelegen regio in het prachtige Frankrijk en bestaat uit vier departementen genaamd Côtes-d’Armor, Finistère, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Deze regio is enerzijds ontzettend modern, maar anderzijds nog heel antiek en historisch. Dit zorgt voor een bijzondere samenhang en veel diversiteit. Bretagne behoort tot de oudste berggroep van het land.

Wat te doen in Bretagne

1. Slenteren door Vannes

Aan de Golf de Morbihan ligt de hoofdstad van de Morbihan, Vannes. Wat je hier vooral tegenkomt, is kunst, historie en natuur. De architectuur stamt af uit de dertiende eeuw en vormt voor een groot deel het karakter van de stad. Er hangt een fijne, rustige sfeer waarvoor, samen met de veelzijdigheid van Vannes, veel toeristen jaarlijks speciaal deze kant op trekken.

Een prachtig landschap, een frisse lucht vanuit de haven en karakteristieke huisjes kenmerken het plaatsje. Bezoek de historische bezienswaardigheden, bewonder de Romeinse gebouwen en kom meer te weten over de interessante gebeurtenissen die hier plaatsgevonden hebben. Er is veel geschiedenis te zien, maar Vannes heeft nog een ander gezicht. Modernisering en nieuwe ontwikkelingen is iets dat je tevens zult vinden in dit plaatsje. Wat zeker niet ontbreken mag aan het lijstje van bezienswaardigheden in Vannes, zijn de wallen.

Historic Buildings, Vannes, FranceOld washing places, VannesJardins des Remparts, Vannes

2. Karakteristiek plaatsje: Rennes

Rennes, de hoofdstad van Bretagne, is een stad met prachtige, monumentale gebouwen, een interessante cultuur en moderne restaurants en winkels. Ook hier is de veelzijdigheid kenmerkend. Bezoek het ‘Parlement de Bretagne’, een gerechtshof dat tot op heden nog gebruikt wordt. Het interieur bevat veel kunst uit de zeventiende eeuw.

Het hele jaar door zijn er amuserende feesten en evenementen in Rennes. Zo heb je een eetfestival in de herfst en Transmusicales in de decembermaand. Over de hele wereld komen dan nieuwe artiesten hierheen om hun talent te delen met een gezellig en groot publiek. Les Tombées de la Nuit is een festival waar men op straat kunst bezichtigen kan.

In Rennes vind je op zaterdag de op drie na grootste markt van Frankrijk, waar lokale producten verkocht worden en veel restaurants hun gerechten mee maken. Proef de heerlijke smaken van Rennes en geniet van de smaken van lokale producten. Maak in de avond een wandeling langs de rivier Vilaine en kom tot rust in een van de parken.

RennesFaçade Est de La Poste

3. Maak een reis door tijd en bezoek Pont-Aven

Pont-Aven is een prachtig middeleeuws dorp met een indrukwekkende geschiedenis. Tijden uit de Middeleeuwen worden gecombineerd met invloeden van Napoleon Bonaparte, wat zorgt voor een bijzondere combinatie. Het dorp staat bekend om haar kunstgeschiedenis door de school van Pont-Aven. Vanaf de negentiende eeuw kwamen veel schilders hierheen om zich te laten inspireren door de prachtige omgeving, lage kosten en vriendelijke bevolking. Toen er in 1886 een groep schilders deze school voor kleur oprichtten, noemden zij henzelf de Les Nabis, oftewel de profeten. Deze schilders hadden een bijzondere schilderstijl.

Naast de inspirerende kunst waar Pont Aven om bekend staat, zijn er nog meer amuserende activiteiten en bezienswaardigheden. Zo kun je een wandeling langs de rivier Aven maken om vervolgens te genieten van de natuur om je heen.

Het is zeker aan te raden om de eerste zondag van augustus een bezoek te brengen aan het dorp. Op deze datum vindt namelijk het bloemenfestival ‘Fête des Fleurs d’Ajoncs’ plaats. Geniet dan van lokale gerechten, vrolijke muziek en tradities.

Pont-AvenPont AvenPont Aven

4. TIP: bezoek Cathédrale Saint-Corentin de Quimper

Een prachtig kunstwerk en tegelijkertijd een ontzettend belangrijk religieus gebouw is de kathedraal van Quimper. De Fransen noemen het ‘Cathédrale Saint-Corentin de Quimper’, gewijd aan de heilige Saint-Corentin. De gotische stijl van het architecturale bouwwerk is indrukwekkend en nodigt uit om bekeken te worden. 

Door een bouw van drie eeuwen lang zijn verschillende architectuurstijlen naar voren gekomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het bouwwerk de historie wordt naverteld op een bijzondere manier, namelijk in vakmanschap. De stad Quimper sluit zich mooi aan bij de kathedraal. Wandelend door de pittoreske straatjes en over de smalle bruggetjes krijg je het gevoel alsof je echt terug de tijd in gaat.

Wat te doen in Bretagne? Cathedrale Saint-Corentin de Quimper
Mince ! J'ai oublié de fermer le gaz ! / Damn! I forgot to turn the oven off!

5. Voel je net zo sterk als Asterix en Obelix en bezoek de menhirs

Iedereen kent ze wel, de grote stenen die voorkomen in de verhalen van Asterix en Obelix. Dit zijn menhirs, gigantische steenblokken die al meer dan 6.000 jaar bestaan. Op meerdere plaatsen in de regio zijn de stenen te vinden, maar  in het plaatsje Carnac zie je de meeste, mooiste en grootste menhirs. 

De betekenis achter de rijen menhirs die door de Kelten zijn neergezet, is niet helemaal bekend. Men denkt dat er een religieuze betekenis achter schuilt. Het zijn de oudste overblijfselen uit de prehistorie en op sommige stenen staan historische tekeningen. Het is zeker de moeite waard om de kenmerkende menhirs van Bretagne te bezichtigen.

Carnac Stones - HDRCarnac, Morbihan - Brittany, France

6. Wat te doen in Bretagne? Laat je verrassen door de schoonheid van Belle-Île-en-Mer

Mooi eiland, oftewel ‘Belle-Île’, is het grootste Bretonse eiland. Karakteristieke, kleurrijke huisjes zie je overal wanneer je de pittoreske straatjes bewandelt. De natuur bestaat uit rustige stranden, ruige kliffen, een helderblauwe zee en groene heuvels en de schoonheid hiervan verbaast je keer op keer. Het is voor velen een inspiratie geweest, zo ook voor de wereldberoemde schilder Monet die het kunstwerk Les Pyramides de Port Coton heeft gemaakt. Bekijk de woonplaats van de bekende actrice met Nederlands bloed, Sarah Bernhardt.

Hoewel de natuur al genoeg reden geeft om Belle-Île-en-Mer te bezoeken, heeft het eiland nog meer te bieden. Zo heb je Le Palais, een havenstad met prachtige bezienswaardigheden. De geschiedenis van Napoleon Bonaparte en de architectuur uit de Romeinse tijd zijn nog goed terug te zien op het eiland. 

7. Geniet van een schitterend uitzicht op Ploumanac’h

Eén van de mooiste plekjes in het schitterende Bretagne is Ploumanac’h. Het plaatsje ligt aan de Côte de Granit rose en is wereldberoemd. De roze granieten rotsformaties die door de zee en de wind ontstaan zijn, zorgen voor een prachtig panoramisch beeld. Wat te doen in Bretagne? Bekijk hoe mooi natuurlijke schoonheid kan zijn. Om het plaatsje heen is er genoeg te doen. Kom tot rust en geniet van de zon op het strand of kies ervoor om de ruige kustlijn te bewandelen. 

Le phare de Ploumanac'h
Phare Ploumanac'h

8. Surfen over ruige golven van Frankrijk

Bretagne is met haar lange kustlijn een zeer geschikte plek om te surfen. Er zijn perfecte stranden voor zowel ervaren surfers als beginners. Het is ontzettend populair hier en jaarlijks trekken veel toeristen speciaal deze kant op om de sport te beoefenen. Dat is ook niet heel gek, want de ruige golfen zorgen voor ideale omstandigheden. Op de stranden van Bretagne kun je enerzijds tot rust komen en de hele dag zonnen terwijl je anderzijds kunt leren surfen.

Er zijn genoeg surfscholen, waardoor er voor iedereen wel een gepaste training tussen zit. De beste surfplekken zijn te vinden in de buurt van La Torche, Pointe du Van en Pointe du Raz. Het is zeker de moeite waard om te leren surfen, maar wanneer je een andere wateractiviteit onder de knie wilt krijgen, kan dat natuurlijk ook. Zo kun je ervoor kiezen om te leren zeilen, kitesurfen, kajakken of kanoën.

Surf à la TorcheKayak Slalom St-Barthélémy

9. Leuke activiteit: moutainbiken of wandelen

Met veel kilometers aan geweldige fietsroutes, kun je in Bretagne ontzettend goed mountainbiken. Ontdek de regio op een sportieve manier, fiets langs prachtige plekjes en bezichtig de fascinerende bezienswaardigheden die je tegenkomt. Cultuur en sport vormen hier een combinatie.

Wat zeker aan te raden is, zijn de tochten door steden. Zo bezichtig je de mooiste plaatsjes op een leuke manier. Er kan natuurlijk ook gekozen worden voor een tocht door de prachtige landschappen. Fiets door de bossen en over de groene heuvels om verborgen natuurparels te ontdekken. Ook door de zoutmoerassen van Lasné kan er gemountainbiket worden. Onder begeleiding van een ervaren mountainbiker wordt er een tocht gemaakt door deze moerassen. Je leert meer over de natuur om je heen en komt erachter hoe bijzonder deze zoutmoerassen uit de Middeleeuwse tijd eigenlijk zijn.

Wanneer je de voorkeur geeft aan wandelen, is dit natuurlijk ook mogelijk. Bewandel de paden langs de kust, loop door de bossen en laat je verassen door alle flora en fauna om je heen. Steile kliffen of toch de kleine, charmante dorpjes? Maak vooraf de keuzes, want er zijn eindeloos veel routes. 

Aod ar vein ruz - La côte de granite rose - 2bretagnebertagne

10. Kom tot rust in Locquirec

Wie op zoek is naar de Bretonse sfeer vol gezelligheid en lokale tradities hoeft niet langer meer te zoeken. Dit is namelijk waar de badplaats Locquirec bekend om staat. De zon schijnt op het helderblauwe water en terwijl de één heerlijk aan het ontspannen is op een handdoek, maakt de ander een wandeling langs de kust. Het uitzicht op zee geeft al genoeg reden om ervoor te kiezen hier een dagje of twee te verblijven.

Het nabijgelegen dorpje wordt gevuld met schitterende huisjes en kleurrijke tuinen. Het is oorspronkelijk een vissersdorpje, maar is uitgegroeid tot een grote, populaire badplaats. Bezoek Hôtel des Bains, een gebouw aan zee dat de artistieke en creatieve emoties van veel kunstenaars en schrijvers heeft aangewakkerd.