• Menu
  • Menu

Wat te doen in Centre-Val de Loire

Wat te doen in Centre-Val de Loire? Centre-Val de Loire is een regio in het midden van Frankrijk en in bezit van prachtige natuur, heerlijke delicatessen, schitterende kastelen en sportieve activiteiten. De rivierlandschappen, oude dorpjes en moderne steden zorgen voor oneindig vermaak. Er is genoeg te doen in Centre-Val de Loire en je kunt je met verschillende gezelschappen gemakkelijk vermaken in de natuur of één van de attractieparken. Voor kunst-, geschiedenis-, natuur- en cultuurliefhebbers is de regio een paradijs. De rivier Loire speelt een grote rol in de diversiteit van Centre-Val de Loire. De rivier biedt vakantiegangers de mogelijkheid om te ontspannen of juist sportieve activiteiten te beoefenen. Geniet van een veelzijdige vakantie in Centre-Val de Loire.

Centre-Val de Loire is een regio van Frankrijk

Île-deFrance, Bourgondië, Limousin, Poitou-Charentes, Basse-Normandië, Haute-Normandië, Auverne en Pays-de-la-Loire omringen de regio die verdeeld is in meerdere departementen. Cher, Eure-et-Loire, Indre, Indre-et-Loire, Loir-et-Cher en Loiret verdelen de regio. De rivier Loire en het Loiredal zijn zeer in trek bij toeristen en dat geldt ook voor de prachtige kastelen. Deze worden jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Velen hiervan hebben een plekje gekregen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Centre-Val de Loire is één van de mooiste regio’s van Frankrijk en zeker het bezoeken waard.

Wat te doen in Centre-Val de Loire

1. Muziek en gezelligheid tijdens Le Printemps de Bourges

In het plaatsje Bourges wordt er jaarlijks een evenement georganiseerd dat vijf dagen duurt. Le Printemps de Bourges werd in 1977 voor het eerst georganiseerd door Daniel Colling, Alain Meilland en Maurice Frot. De vijf dagen staan in het teken van tradities, muziek en gezelligheid. In de lente komen mensen uit heel Europa speciaal hierheen om hun talenten met anderen te delen. Zo’n tweehonderd artiesten treden op. Dit zijn zowel bekende zangers en zangeressen als onbekende talenten. Zo heeft de bekende Franse artiest Stromae het podium al een keer betreed en nog vele andere grote artiesten. Meer dan 200.000 mensen bezoeken Bourges deze week. Restaurants openen hun deuren, waardoor er heerlijk gegeten en gedronken kan worden tijdens Le Prntemps de Bourges. Het feest wordt in de maand april gevierd.

2. Wat te doen in Centre-Val de Loire? Bezoek het prachtige Orléans

Orléans is de hoofdstad van Centre-Val de Loire. Het is een universiteitsstad en een bisschopszetel. Bezoek de kathedraal, het oude centrum genaamd Place du Martoi. Hier is het standbeeld van de bekende Jeanne d’Arc te vinden. Ook het Museum voor Schone Kunsten is zeker het bezoeken waard. Laat je inspireren door de prachtige verhalen die achter grote meesterwerken schuilen. Er zijn prachtige bouwwerken te bezichtigen, zo ook de Cathédrale Sainte-Croixeen kathedraal uit 1278. De historie straalt er tot op heden nog van af.

Terwijl kunst-, cultuur- en geschiedenisliefhebbers zich uren, al dan niet dagen, kunnen vermaken in het centrum van de stad en haar schitterende gebouwen, komen natuurliefhebbers snel aan hun trekken in de parken en tuinen, waaronder het Bloemenpark van La Source, het Pasteurpark en de Plantentuin. Na een dagje actief de stad te hebben verkend, is het fijn om tot rust te komen. Doe dit bij een heerlijk diner in het prachtige Orléans. Al met al, er is van alles te beleven waardoor vervelen niet zo snel onder de mogelijkheden valt.

Orleans Rue Royale
Wat te doen in Centre-Val de LoireOrléans (Loiret)
Parc de la Source - Orléans

3. Kunst in Tours

In het zuidwesten van Centre-Val de Loire ligt de stad Tours, de grootste stad van het departement Indre-et-Loire. Er zijn tal van bezienswaardigheden waarvan velen echt een bezoek waard zijn. Voorbeelden hiervan zijn de kathedraal Saint-Gatien en de abdij St. Julien. Een grote stad als deze staat vol met kunst. De prestigieuze geschiedenis wordt op een bijzondere manier gecombineerd met schitterende moderniseringen. Het Plumereauplein is hier een goed voorbeeld van. Dit schitterende plein is gelegen is het oudere gedeelte van Tours en heeft allerlei huizen waarvan de één ontzettend antiek is en de ander juist heel modern.

Tours staat vooral bekend om haar vele marktjes die wekelijks de straten vullen. Zoals velen wellicht al weten, hecht Frankrijk veel waarde aan kwaliteit en al helemaal wanneer het om voedsel en drinken gaat. Een markt heeft hier dan ook een andere betekenis. Het gaat hier niet om goedkoop, maar juist om kwaliteit, vers en lokaal. De kenmerken van Tours zie je terug in de architectuur, musea en bevolking. Eén van deze kenmerken is kunst en daarom is een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten zeker aan te raden.

Gare of Tours (France 2011)

4. Architecturaal meesterwerk: kasteel van Chambord

Centre-Val de Loire staat bekend als bestemming met schitterende kerken, kathedralen, paleizen en kastelen. Het kasteel van Chambord, een prachtig gebouw uit de zestiende eeuw, valt onder de favoriet. Deze is gebouwd door de koning Frans I en uitgegroeid tot één van de mooiste kastelen van de regio. Het bouwwerk diende toentertijd eigenlijk voor een onderkomen voor jachtpartijen en feesten, maar is uitgegroeid tot een architecturaal meesterwerk in Renaissancestijl. Loop door de vele kamers en bewonder het fascinerende interieur van het gebouw. Kenmerkend is de trap, waarvan men denkt dat deze door Leonardo da Vinci ontworpen is. Ook het park om het kasteel van Chambord heen mag niet ontbreken aan bezichtigingen. Het is gigantisch en werd gebruikt om te jagen. Tegenwoordig dient het als heerlijk wandelgebied. Ook kan er gefietst of paardgereden worden.

Château de Chambord
Château de Chambord

5. Wat te doen in Centra-Val de Loire? Bezoek het kasteel van Villandry

Centre-Val de Loire staat bekend om haar vele kastelen, waarvan een paar zich onderscheiden van de rest. Zo ook het kasteel van Villandry uit 1536, dat in de negentiende eeuw dreigde gesloopt te worden. De redding kwam van de Spaanse Dr. Joachim Carvallo. Hij kocht het kasteel om het vervolgens helemaal op te knappen. De restauratie is succesvol verlopen. Dr. Joachim Carvallo heeft het land rondom het kasteel ook aangepakt. Prachtige, kleurrijke bloemen vullen nu de tuinen van het Kasteel van Villandry. De combinatie tussen deze prachtige flora en het bouwwerk is schitterend. 

De familie Carvallo is nog steeds in bezit van het gebouw en onderhoudt het goed. Het is niet zomaar een kasteel, want de warmte en bewoonbaarheid is in combinatie met het prachtige groen en de kleurrijke bloemen iets bijzonders en kom je nog zelden tegen. Dit kasteel in Centre-Val de Loire is zeker een bezoek waard.

Villandry in the Loire Valley
2011-04-23
Chateau Villandry

6. Klassiek pareltje: Chinon

Chinon is één van die pareltjes in Frankrijk waarvan je moet weten dat het bestaat. Dit prachtige dorpje ligt in de buurt van Tours en Orléans aan de rivier de Vienne. Het is een klassiek plaatsje met een rijke geschiedenis. Deze is nog goed terug te zien in het vakmanschap van toen. De huisjes zijn in bezit van een bijzondere architectuur en de sfeer eromheen zorgt voor een bijzondere samenhang. Zeker een bezoek waard is het Kasteel van Chinon, een Middeleeuws meesterwerk dat nu voor een groot deel een ruïne is. De typische, pittoreske straatjes, het opvallende kasteel en de authentieke huisjes vormen een bijzondere schoonheid die zeker het verkennen waard is. Wat nog meer te doen in Centre-Val de Loire? Lees verder en laat je inspireren!

Chinon (Indre-et-Loire)
A wrought-iron balcony railing in Chinon, France

7. Natuur, wijn en ander culinair genot kan niet ontbreken in Frankrijk!

Wijn, natuur en geschiedenis zijn de kenmerken van Frankrijk en in iedere regio vind je dit in overvloed. Als toerist kan het bijna niet ontbreken, de smaak van wijn proeven. Iedere wijn heeft zijn specialiteiten. De smaken getuigen van passie, ervaring en eeuwenoude technieken. Leuk om te zien is hoe de druiven omgezet worden tot zo’n heerlijk drankje. Verken op een sportieve manier de natuurlijke rijkdom. Deze wordt gecombineerd met prachtige bouwwerken. Fiets over kilometerslange paden door Centre-Val de Loire en kom in contact met de heerlijke lokale smaken. Maak een wijnroute door de regio.

Sancerre vue des vignes de Didier Prieur
Cotat Sancerre

8. Tip: Kanoën op de Loire

Kanoën is een leuke, sportieve activiteit en Centre-Val de Loire biedt de optimale mogelijkheid om mooie tochten te maken. De rivier maakt de regio bekend en is daarom zeker het verkennen waard. Wat is er nu leuker om de Loire per kano te verkennen? De stroming brengt je naar prachtige plekken en je wordt omringd door een schitterende natuur. Het is even iets anders dan kastelen en voor natuurliefhebbers is het een amuserende manier om meer van alle flora en fauna te bewonderen. Frankrijk heeft veel verborgen parels en wellicht ontdek je er een paar tijdens je route op de Loire.

Clisson (Loire-Atlantique)
Angers (Maine-et-Loire)

9. Ondergronds en hoog in de lucht

Centre-Val de Loire  verkennen kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om lekker op de fiets te stappen of langs de mooie velden te rijden met de auto. Kies je ervoor om je wandelschoenen aan te trekken of een boot te pakken om het water op te gaan? Er zijn een tal van mogelijkheden om de natuur te bewonderen.

In Loches is de Troglodietensteengroeve van Vignemont gerestaureerd en hierdoor kunnen de ondergrondse gangen bewandeld worden. Hier is goed terug te zien welke technieken gebruikt werden voor het steenhouwen. Voor men die Centre-Val de Loire liever vanuit de lucht verkennen wil, is een luchtballon zeker aan te raden. Zweef over de schitterende, uitgestrekte landschappen met wijngaarden.

10. Uitwaaien op het strand

De Loire biedt vakantiegangers optimaal de mogelijkheid om lekker uit te waaien op het strand en te genieten van de rustgevende zee. De prachtige badplaatsen, baaitjes en zandstranden zorgen voor een ultiem vakantiegevoel. Terwijl je het ene moment heerlijk op een handdoek of stoeltje kan genieten van een rustige vakantie, ben je het andere moment in de zee aan het zwemmen. Er zijn natuurlijk nog veel meer activiteiten te doen.

Vergeet niet langs één van de havenstadjes te gaan om te genieten van regionale gerechten. Drink een heerlijk wijntje en laat je verassen door de heerlijke smaken van Centre-Val de Loire. De vele restaurants geven je eindeloze keuzes. Zeker aan te raden is om en lokaal visje te proeven. De bevolking weet als geen ander om deze ontzettend lekker te bereiden.