• Menu
  • Menu

Wat te doen in Champagne-Ardenne

De Champagne-Ardenne heeft meerdere departementen. Ardennes is onder veel Nederlanders al wel bekend, wat mede komt door de kenmerkende, schitterende natuur. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en sportieve vakantiegangers. De andere departementen doen hier echter zeker niet aan onder. Aube heeft bijvoorbeeld schitterende bossen, wijngaarden, valleien, riviertjes en grote meren. Tevens bevat dit departement bijzondere kunst die zeker het bezichtigen waard is. Wat nog meer te doen in Champagne-Ardenne? Voor avontuur en ontdekkingen ben je bij Marne aan het juiste adres. De oorlog heeft hier namelijk veel sporen achtergelaten en het is ontzettend interessant om de verhalen die toen speelden te achterhalen. Haute-Marne is een plek van water en bomen. Talloze wandelpaden en vele waterstromen zijn de kenmerken van het gebied dat erg geliefd is bij vissers. 

Champagne-Ardenne is een regio van Frankrijk

Hoewel de Champagne-Ardenne voor januari 2016 een bestuurlijke regio was, is tegenwoordig toegevoegd bij de nieuw ingestelde regio Grand Est. De departementen die hoorden bij de Champagne-Ardenne zijn de Ardennen, Aube, Marne en Haute-Marne.

Wat te doen in Champagne-Ardenne

1. Prachtig! De Sound & Light Show in Reims

In de zomermaanden, van juni tot eind september, speelt zich jaarlijks iets bijzonders af in het plaatsje Reims. Een groot aantal toeristen bezoekt rond deze tijd de prachtige stad voor de Sound & Light Show, ook wel bekend als Rêve de couleurs. Deze wordt afgespeeld op de grote kathedraal van de stad. Een half uur lang worden prachtige beelden door middel van lichten vormgegeven op het oude gebouw. Het is veel meer dan een ‘normale’ lichtshow, namelijk een stralend kunstwerk dat zeker de moeite waard is om te bij te wonen.

2. Bezoek het prachtige plaatsje Troyes

Troyes is een stad vol historie en overal waar je kijkt, zie je inspirerende kunstwerken. Terwijl kunst- en cultuurliefhebbers hun dag kunnen doorbrengen door schitterende kerken met hun beroemde glas-in-loodramen en musea te bezichtigen, komen winkelliefhebbers snel aan hun trekken bij de factoryshops met hun lage prijzen en vele kortingen. Dit maakt de stad ontzettend geliefd. De combinatie van kunst, cultuur, geschiedenis en moderne invloeden zorgen voor een variërend karakter. Troyes heeft een unieke architectuur. Struin langs de houten huisjes en door de smalle straatjes . Wandel door het het bekende Kattensteegje en breng een bezoek aan de herenhuizen. Troyes is een echte aanrader, dus  ga er een dagje op uit en ga naar deze antieke, maar tegelijkertijd bruisende stad. Wat te doen in Champagne-Ardenne? Lees door voor meer tips!

3. Antiek en modern in Charleville-Mézières

In het noordoosten van Frankrijk vind je de hoofdstad van Ardennes, Charleville-Mézières. Het is een dubbele stad en de naam verklapt de twee delen al. Charleville en Mézières verschillen ontzettend van elkaar en vormen een bijzondere, maar prachtige combinatie. Mézières ligt aan de Maas en is een oude stad die een belangrijke militaire rol gespeeld heeft. Charleville staat meer bekend om haar Bourgondische leefstijl en handelsverleden.

De Maas scheidt het antieke Mézières van het wat modernere Charleville. Er zijn meerdere bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. Zo is er een prachtige basiliek, een fraai plein genaamd Place Ducale, vele winkels en heerlijke restaurants. Al met al, er is genoeg te beleven in het prachtige, veelzijdige Charleville-Mézières.

4. Proef de lekkerste champagne in Épernay

In Marne, Champagne-Ardenne, ligt de wereldberoemde hoofdstad van de champagnestreek, Épernay. Hoe komt een stad als deze zo beroemd? Champagne is het antwoord. Épernay staat bekend om haar grote champagnehuizen en bijzondere kelders die uitgehouwen zijn in krijt. Deze worden jaarlijks door veel toeristen bezocht. Verder zijn er veel wijngaarden waar de heerlijkste wijnen geproduceerd worden. De veelzijdige stad heeft een goede economie, wat komt door de lokale producten die wereldwijd verkocht worden. Drink een lokaal glaasje champagne en verwen jezelf daarbij met een heerlijk diner.

Epernay Champagne Moet Chandon CaveEpernayFrom a hilltop in France

5. UNESCO-Werelderfgoed: het Paleis van Tau

Het Paleis van Tau, Palais du Tau, is een prachtig gotisch gebouw dat gevestigd is in de Franse stad Reims. De naam heeft het paleis te danken aan haar T-vorm. De bouw hiervan begon in 1498 en is voltooid in 1509. Helaas heeft het paleis vele veranderingen ondergaan in 1675, waardoor de oude architectuur voor een deel geheel veranderd is. Wel is de kapel nog in originele staat, evenals de banketzaal waar tapijten van Arras te bezichtigen zijn. Reims heeft prachtige bezienswaardigheden, waaronder dit paleis, de kathedraal van Reims en het klooster van Saint-Remi. Deze staan allen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Het Paleis van Tau staat vol met schatten, beeldhouwwerken en andere kunstwerken. Wanneer je in Reims bent, kun je onder geen beding deze bezichtiging overslaan. Het is zeker de moeite waard om het rijkelijk versierde interieur te bewonderen, de grote zaal te betreden en de rijke geschiedenis te ontdekken.

Palais du TauPalais du Tau - Salle basse
Palais du Tau

6. Waterpret aan Lac du Der

Het is één van de grootste stuwmeren in Europa en in 1974 kunstmatig aangelegd om de waterstand in Marne te reguleren, Lac du Der. Het schitterende natuurgebied heeft meerdere strandjes waar men tot rust kan komen en genieten kan van een heerlijke zonnige dag. Ter afkoeling kan er gezwommen worden. Ook zeilen, jetskiën, waterskiën en surfen kan in Lac du Der. Niet alleen toeristen vinden het plekje heerlijk, ook bij verschillende vogelsoorten is het meer geliefd. Vlakbij het meer zijn talrijke restaurantjes om een wijntje te drinken of iets lekkers te eten. Het is een plekje in Champagne-Ardenne waar het traditionele vakantiegevoel het meest aanwezig is.

lac du derlac du der vidange

7. Wat te doen in Champagne-Ardenne? Een leerzame rondleiding in Château-Fort van Sedan

In de Ardennen is van alles te beleven. Zo zijn er verschillende sportactiviteiten te doen, waaronder klimmen, wandelen en fietsen. Er is hier ontzettend veel te zien en te doen. Voor de avontuurlijk aangelegde reiziger is het dan ook een paradijselijke vakantiebestemming. Echt de moeite waard is om het verhaal van Château-Fort van Sedan te achterhalen. Dit kan door middel van de informatieborden en een audiotour. De interessante geschiedenis wordt op een educatieve manier voorgelegd. Het gebouw werd in 1424 gebouwd en in 1962 nog eens gerestaureerd. Hoewel het fort al prachtig is, komt er nog een voordeel bij. Vanaf de torens van het bouwwerk geniet je namelijk van een adembenemend uitzicht.

Château fort de Sedan Ardennes FranceWat te doen in Champagne-Ardenne? Bezoek Château-fort de Sedan

8. Sportief uitstapje: maak een fiets- of wandeltocht

Dat je gemakkelijk een sportieve activiteit kan ondernemen in Champage-Ardenne is niet heel verbazingwekkend. De natuur nodigt namelijk uit om ontdekt te worden. Te voet of per fiets kom je op prachtige plekken. Maak een wandeling langs de Maas of fiets door het grote bos om de flora en fauna te verkennen. Bewandel de routes en struin dor dorpjes of stadjes die ieder een bijzondere charme hebben. Er zijn in deze regio talloze wandel- en fietsroutes voor verschillende niveaus en interesses. 

fietsen mountainbiken

9. Ontdek de geschiedenis van WOI

Marne is beroemd om meerdere redenen, waaronder de twee veldslagen bij de Marne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het departement stond in die tijd bekend als het meest dodelijke departement. Hier vonden de heftigste gevechten van de Ardennen plaats. Het is een hele rijke, interessante geschiedenis waar nog veel overblijfselen van te vinden zijn en monumenten van te bezichtigen zijn. Het is dan ook zeker de moeite waard om meer te weten te komen over deze tijd en de rol die de regio hierin speelde.

10. Vissen in Marne

Marne is een paradijs voor vissers en dat komt door de stroming in de rivieren en meren. Forellen, karpers, zalmsoorten en baarzen vullen de wateren en geven vissers de ideale mogelijkheid om hun hobby uit te oefenen. De lekkerste visgerechten worden in Frankrijk gemaakt, zo ook in Marne. De meeste restaurants vullen hun menukaarten dan ook met lokale visgerechten. Maar de echte vissers logeren op een camping om overdag of juist ’s nachts op jacht te gaan en later zelf een gerecht te maken van de vangst.

Lac du DER