• Menu
  • Menu

Wat te doen in Franche-Comté

Franche-Comté is een regio die voor iedere soort vakantieganger wel wat wils. De diversiteit biedt talloze mogelijkheden voor avontuur, ontdekkingen, ontspanning en nog veel meer. De regio heeft een veelzijdige natuur. Het ene moment bewandel je de paden door een groen bos en het andere moment fiets je over heuvelachtige vlaktes of bezoek je een waterval in de bergen. De natuur is ongerept, prachtig en zeker het verkennen waard. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen, want op verschillende plaatsen in France-Comté zijn allerlei prachtige dingen te bezichtigen. Sport, cultuur, natuur en ontspanning, wat zoek je nog meer in een vakantie? Bourgondiërs komen gemakkelijk aan hun trekken. De wijngaarden en vele restaurants nodigen uit om smaken te proeven en verhalen te leren kennen. 

De regio is in januari 2016 toegevoegd aan Bourgogne. De twee regio’s dragen nu de naam Bourgogne-Franche-Comté. Er zijn vier departementen in France-Comté, namelijk Doubs, Jura, Haute-Saône en Territiore-de-Belfort. Ieder departement heeft wel iets prachtigs.

Franche-Comté is een regio van Frankrijk

Wat te doen in Franche-Comté

1. Muziekspektakel: Eurockéennes van Belfort

Eurockéennes de Belfort is één van de grootste rockfestivals van Frankrijk en met meer dan 100.000 bezoekers een jaarlijks succes. Het is een festival dat wordt georganiseerd in de natuur vlakbij het meer van Malsaucy en de stad Belfort. In 1989 werd Eurockéennes de Belfort voor het eerst onder de naam Le Ballon- Territoire de musiques georganiseerd. Het is een spektakel met muziek, gezelligheid en amuserende optredens.

2. Wat te doen in Franche-Comté? Bezoek Besançon

Besançon is de hoofdstad van Franche-Comté en staat bekend om haar kunst, natuur en geschiedenis. Hetgeen waarvoor mensen het liefst naar deze prachtige plaats gaan, is de citadel. Deze is in bezit van een bijzondere, militaire architectuur uit de zeventiende eeuw. Vanaf de citadel kun je getuige zijn van een schitterend uitzicht over de stad en de vallei van de Doubs. Bezoek de vele musea, waar onder andere de interessante historie, prachtige natuur en fascinerende kunst te bewonderen is. Kom tot rust in één van de vele parken en geniet van de sfeer in de stad Besançon is een plek om te verkennen, ontdekken en bewonderen.

3. Belfort, wat ben je mooi!

Belfort is de hoofdstad van het Gebied van Belfort en getuigt van een bijzondere geschiedenis van verzet en intensieve ontwikkelingen. Leuk om hier natuurlijk meer over te weten te komen. Terwijl je overdag allerlei architecturale schoonheden, musea en monumenten bezoekt, geniet je ’s avonds van een warme sfeer op het terras met een heerlijk wijntje erbij. De mooie met allerlei kleuren verlichte pleinen nodigen uit om een avondwandeling te maken. Bezoek de leeuw van Belfort, een meesterwerk in Belfort. Deze is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bezetting in 1870-18171. Er is van alles te beleven in deze stad en cultuur- en geschiedenisliefhebbers kunnen zich hier met gemak vertoeven.

Savoureuse river at Belfort

Octobre rose, Belfort, 8 Oct 2016

4. De Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans

Saline royale, de Koninklijke zoutziederij van Arc-et-Senans, is een instelling voor zoutwinning uit de 18e eeuw. In 1774 begon de bouw en werd deze voltooid 1779.  De zoutziederij is ontworpen door de Franse Claude-Nicolas Ledoux in opdracht van Lodewijk XVI.  Het is gelegen in de gemeente Arc-et-Senans, Doubs. Sinds 1982 staat het complex op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In 1895 werd de zoutziederij gesloten en werden vanaf 1927 de bouwwerken gerestaureerd. Het is zeker de moeite waard om dit bijzondere bouwwerk met haar interessante geschiedenis een bezoek te brengen wanneer je in Franche-Comté bent.

Arc et Senans, saline royale
Arc-et-Senans - Royal Salt Works

5. Bezoek Notre Dame du Haut

De Notre Dame du Haut is een bedevaartkapel in de gemeente Ronchamp en heeft een wereldwijde bekendheid door haar bijzondere bouwstijl. De bedevaartkapel is gebouwd op de top van de Colline de Boulémont door de architect Le Corbusier. Het bouwwerk is een combinatie van tijd waarbij de reis door het christendom goed te zien is. Modern, oprecht, spontaan en religieus zijn de kenmerken van de Notre Dame du Haut. Bij liefhebbers van architectuur en geschiedenis is de naam Le Corbusier vaak al wel bekend. Deze architect was een meester in het ontwerpen van bijzondere bouwwerken. Toch wordt de Notre Dame du Haut gezien als een afwijkend, maar ontzettend inspirerend kunstwerk van deze wereldberoemde architect. Het is dan ook zeker aan te raden om dit bijzondere bouwwerk in Franche-Comté een bezoek te brengen.

Le Corbuser- Notre Dame du Haut, Ronchamp, 1954
Notre-Dame du Haut, Ronchamp

6. De watervallen van Hérisson

Dat natuurliefhebbers hun hart in deze regio kunnen ophalen blijkt uit de vele, diverse schoonheden die Franche-Comté heeft. De watervallen van Hérisson zijn er hier één van en bevinden zich in het departement Jura. Een wandeling van iets minder dan 3,4 kilometer brengt je langs vele riviertjes en wel meer dan dertig watervallen. De wandeling brengt je door een prachtige natuur en na enige inspanning kun je getuige zijn van schitterende stromingen die langs de rotsen naar beneden vallen. De Eventail en de Grand Suit zijn de twee bekendste watervallen. Vlakbij de Eventail bevindt zich een ruimte waar de geschiedenis, geologie, legendes en een aantal andere zaken te ontdekken is.

7. Het meer van Chalain

Het meer van Chalain is een plek voor ontspanners, zwemliefhebbers en sportievelingen. Er is van alles te doen en te beleven in dit grootste natuurlijke meer in Jura. Dit meer getuigt weer van een samensmelting van natuurlijke rijkdom  en een eeuwenoude geschiedenis die nog terug te zien is. Aan de oevers van het meer bevinden zich de resten van de dorpen met paalwoning van 3.000 jaar voor onze jaartelling. Ontzettend bijzonder om meer te ontdekken van dit redelijk onbekende verleden. Verder is het meer van Chalain een plek om vele sportactiviteiten te kunnen beoefenen of om juist te genieten van de zon terwijl je heerlijk op een handdoek ligt te ontspannen.
Lac de Chalain

8. Grotten van Osselle, een schoonheid onder de grond

Franche-Comté is een regio dat zowel boven de grond als onder de grond in bezit is van een bijzondere schoonheid. Zo heb je prachtige watervallen waarbij het water zo’n 60 meter naar beneden langs de rotsen klettert. De grotten van Osselle zijn onder de grond zeker het ontdekken waard. Deze zijn ontdekt in de dertiende eeuw en begin zestiende eeuw beschikbaar voor het publiek. Het is hiermee één van de oudste toeristische grotten ter wereld. De kristallisaties en kleuren in het middenpunt van de grotten, geologische schoonheid, goede kwaliteit en de historische rijkdom zorgen voor ideale bezichtigingsmogelijkheden. Het bezoeken van de grotten van Osselle is meer dan de moeite waard.Schermafbeelding 2017-02-20 om 11.14.18Schermafbeelding 2017-02-20 om 11.14.40Schermafbeelding 2017-02-20 om 11.15.18

9. Sportieve tip: fietsen of wandelen

De natuur van Franche-Comté nodigt uit om ontdekt te worden en actief bezig te zijn. De regio is in bezit van een heerlijke omgeving om te wandelen en fietsen. Kom op de mooiste plekken waar je normaal met de auto niet kan komen. Verken de natuur die varieert van glooiende akkers en spectaculaire berglandschappen. Wandel langs smalle riviertjes, meren en grote watervallen. Trek een paar daagjes uit om de natuur op een sportieve, maar ontspannen manier te verkennen.Savoureuse river at Lepuixfietsen mountainbiken

10. Laat al je zintuigen prikkelen

Frankrijk staat bekend om haar variërende keuken waar kwaliteit de boventoon voert. Iedere regio heeft haar eigen specialiteiten en zo ook Franche-Comté. Het is een eerlijke keuken en de bevolking hier steekt veel tijd in het maken van de beste gerechten. Vele restaurants vullen hun menukaarten met lokale gerechten waar volop van genoten kan worden. Eet een heerlijke soep gemaakt van Franse kaas of een stoofpot van groentes en heerlijk vlees. Neem een glaasje Groene Fee, absint dat bekend staat om de sterke geur en haar symbolische waarde.