• Menu
  • Menu

Wat te doen in Haute-Normandië

Haute-Normandië is één van die regio’s die voor iedere reiziger wel een passende vakantie heeft. Er is een grote hoeveelheid aan activiteiten die gedaan kunnen worden. Verder kan een vakantie hier totaal in het kader staan van cultuur en geschiedenis, maar sport of natuur. De regio is ontzettend populair onder vakantiegangers. Dit komt door diverse factoren. Wat te doen in Haute-Normandië? Geniet van heerlijk eten, kom tot rust aan het strand en verken de tijdloze natuur. Leer meer over de tradities, de geschiedenis, de kunst en de cultuur die Haute-Normandië een prachtig karakter en een unieke charme geeft. Het is een fascinerende bestemming met een lang verleden dat op verschillende manieren naar voren komt.

Haute-Normandië is een regio van Frankrijk

De regio wordt doorkruist door de Seine en bestaat uit twee departementen genaamd Eure en Seine-Maritime. Per 1 januari 2016 werden de regio’s Haute-Normandië en Basse-Normandië gefuseerd tot Normandië. Mooie krijtrotsen, ruige kustlijnen, glooiende heuvels en natuurparken vullen de omgeving. Je krijgt er dan ook niet snel genoeg van. Haute-Normandië is een ideale vakantiebestemming en heeft voor ieder wel wat wils.

Wat te doen in Haute-Normandië

1. Rouen is een stad en tegelijkertijd een openluchtmuseum

Rouen, de hoofdstad van Haute-Normandië, is één van de belangrijkste havensteden van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de Seine. Het oude centrum ligt op de rechteroever. Het is een stad met prachtige huizen, pittoreske straatjes en schitterende kunstwerken. Een aantal monumenten spelen een grote rol in de uniekheid van Rouen. Het is de stad waar de bekende Jeanne d’Arc, een nationale heldin van Frankrijk die een belangrijke rol speelde in de Honderdjarige Oorlog, veroordeeld werd tot de dood en stierf op een brandstapel. De monumentale werken hebben een grote bekendheid en zijn zeker een bezichtiging waard.

Rouen heeft een bepaalde, fijne charme die de stad een museum in haar geheel maakt. Leuk om te weten is dat de stad haar geschiedenis tot op heden nog goed naar voren weet te brengen, maar dit op een bijzondere combineert met moderne ontwikkelingen. Rouen bruist en heeft een uitgebreid nachtleven. Grote winkels en kleine boetiekjes zijn er genoeg, waardoor ook winkelliefhebbers zich hier optimaal kunnen vermaken. Bekijk overdag de vele parels in de stad en ga wanneer Rouen tot leven komt in de avond ergens heerlijk wat eten tot het donker wordt.

RouenRive droitePalais de Justice

2. Ga terug in de tijd en bezoek Etretat

In het zuidelijke deel van de regio Haute-Normandië ligt het populaire Etretat. Dit is een oud, historisch dorpje dat ieder jaar door duizenden toeristen bezocht wordt. Met name de oude, houten overdekte markt is een populaire bezienswaardigheid. De krijtrots, L’Aiguille, worden jaarlijks door veel toeristen bezocht. Het is hier in de zomermaanden redelijk druk, want velen willen dit fascinerende, natuurwonder met eigen ogen zien.

Voor wie genoeg heeft van alle bezienswaardigheden, is het aan te raden om een heerlijk, lokaal gerecht te bestellen aan de boulevard. Het is een uitstekende plek om tot rust te komen en te genieten van een schitterend uitzicht.

ÉtretatÉtretat

3. Ga naar Giverny en treed in de voetsporen van schilder Claude Monet

Giverny, een dorp aan de rechteroever van de Seine, heeft een grote bekendheid en een rijke kunstgeschiedenis. Het is de leefplaats van de wereldberoemde schilder Claude Monet, die hier woonde van 1883 tot zijn dood in 1926. Monet haalde zijn inspiratie uit Giverny. Kunstenaars over de hele wereld trekken nog steeds speciaal naar dit prachtige plaatsje om hun artistieke emoties aan te wakkeren. Tot op heden laten schilders zich telkens weer verrassen door de schoonheid van Giverny.

Monet had geen verre reizen nodig om op ideeën te komen voor op het doek. Hij liet zijn impressionistische werken spreken op een fascinerende manier. Claude Monet schilderde vooral zijn tuin. Dit was een plek met prachtige lelies, groene velden, kleurrijke bloemen, een Japanse brug en een rustgevende vijver.

De schitterende tuinen en het huis van Monet zijn door de Claude Monet Foundation gerestaureerd. Tevens zijn er in het plaatsje een aantal musea te bezoeken, namelijk de Musée d’Art Americain en Musée des Impressionnismes de Giverny. Verder is er een prachtige kerk en een kerkhof waar de Franse schilder en enkele familieleden begraven zijn.

giverny 080giverny 111giverny 2009

4. De opmerkelijke combinatie van modern en antiek in Le Havre

Le Havre is een stad gelegen aan de monding van de Seine en staat bekend om haar belangrijke havenpositie. Het is de op een na belangrijkste havenstad van Frankrijk en gesticht in 1517 door Lodewijk XIV. De stad en haar bijbehorende haven is ontworpen door de Italiaanse architect Belarmato. Door de jaren heen heeft zowel de haven als de stad diverse ontwikkelingen ondergaan. Zo is de haven uitgebreid en versterkt. De bouwwerken in Le Havre zijn ontworpen door grote architecten, zoals Thibault, Lamandé en de bekende Perret. Hij was één van de belangrijkste architecten in de twintigste eeuw. Perret heeft ervoor gezorgd dat Le Havre een prachtige restauratie heeft ondergaan na alle verwoestingen door de Tweede Wereldoorlog. Tot op heden vormt een antieke architectuur samen met een moderne, luchtige bouwstijl een opmerkelijke combinatie.

De havenstad draagt de bijnaam La Porte Océane, oftewel de poort naar de oceaan. Bezichtig de moderne binnenstad, bezoek de belangrijke haven en geniet van deze Franse parel aan de kust. Le Havre staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en heeft vele schoonheden, waaronder een aantal musea. Zo is het Malraux Modern Art Museum (MuMa) voor zowel kinderen als volwassenen een interessant en leuk museum.

Le Havre
Le prieure de Graville,Le Havre,Normandie-France
Crépuscule havrais 1

5. Wat te doen in Haute-Normandië? Bewonder Jumièges Abbey

Jumièges Abbey is een benedictijnse abdij in Haute-Normandië en wordt gezien als één van de mooiste ruïnes in Frankrijk. Deze ruïnes stralen romantiek uit en zijn te vinden in het kleine dorpje Jumièges. De natuur om de ruïnes heen creëert een tijdloze charme waarbij goed te zien is wat tijd met bouwwerken doet.

Neem ook de tijd om door het nabijgelegen dorpje te struinen. Jumièges is een karakteristiek plaatsje met kleine huizen, pittoreske straatjes en een sprookjesachtige sfeer. Op zondagen is er een lokale markt, dus wanneer je op deze dag van plan bent om naar de ruïnes te gaan, maak dan ook een wandeling door de met marktkraampjes gevulde straten.

2007-07-28 08-04 Paris, Normandie 0461 Jumièges, Abbaye de Jumièges2007-07-28 08-04 Paris, Normandie 0443 Jumièges, Abbaye de Jumièges2007-07-28 08-04 Paris, Normandie 0453 Jumièges, Abbaye de Jumièges

6. Tip: Bezoek het museum van moderne kunst André Malraux

Haute-Normandië staat vooral bekend om haar kunst. Er zijn veel bezienswaardigheden waar kunstliefhebbers speciaal voor naar deze regio trekken. Musea zijn er in allerlei soorten en maten, zo ook in het plaatsje Le Havre. Vijftig jaar geleden is er een museum na de Tweede Wereldoorlog geopend, het MuMa. De Franse politicus en auteur André Malraux is het meesterbrein achter dit veelzijdige museum en heeft het ingehuldigd in 1961. Er is een grote verscheidenheid aan antieke kunstwerken te bezichtigen. Ook zijn er moderne meesterwerken toegevoegd aan deze historie collectie. Het MuMa, Musée d’art moderne André Malraux, is een educatief, cultureel uitstapje met kunstwerken, diverse tentoonstellingen en interessante voorstellingen.

Het MuMa laat de kunstgeschiedenis van de stad voortleven. De ontwikkelingen van dit vak zijn goed te zien door de grote hoeveelheid aan tentoonstellingen uit verschillende jaargetijden. Door meerdere schenkingen is de collectie flink uitgebreid en bezit het museum grote werken waar men tot op heden nog van genieten kan. Het Malraux-museum heeft grote ramen die het licht vanuit de Normandische kust laten schitteren in de ruimtes. Wat nog meer te doen in Haute-Normandië? Lees verder en kom erachter!

Musée d’art moderne André-MalrauxExposition permanente

7. Prachtig pareltje van Haute-Normandië: de Notre-Dame van Rouen

Het is één van de bekendste kathedralen van Frankrijk en te vinden in de hoofdstad van Haute-Normandië, de Notre-Dame van Rouen. Het is een bouwwerk dat door diverse ontwikkelingen uitgegroeid is tot een gigantische kathedraal. Rond de dertiende eeuw heeft een brand de kathedraal voor een groot deel verwoest. Er vond een restauratie plaats, die voltooid werd in 1240. Er volgden nog meer ingrijpende verbouwingen, wat duurde tot de zestiende eeuw. Dit is goed terug te zien in de architecturale technieken die nu samen één bijzondere combinatie vormen.

Het gebouw bestaat uit een prachtig contrast. De Saint-Romain toren is het enige deel van de kathedraal die extreem afwijkt van de rest. Dat komt doordat dit gedeelte de stadsbrand in de dertiende eeuw heeft overleefd en in originele staat bewaard gebleven is. Er hebben veel historische gebeurtenissen plaatsgevonden in de Notre-Dame van Rouen. Deze zijn zeker de moeite waard om te ontdekken.

Facing the cathedralRouen

8. Ontdek de natuur per fiets

Een passie voor tradities, natuurschoon en een rijke cultuur zijn kenmerkend aan Haute-Normandië. Zeker niet ontbreken aan een vakantie in deze regio is het verkennen van de natuur. Per fiets is het ideaal om dit te verkennen. Een ruige kustlijn, uitgestrekte landschappen, prachtige dorpjes en karakteristieke stadjes tref je aan wanneer je ervoor kiest de kilometers lange fietsroutes af te leggen. Het is een goede combinatie van de Haute-Normandië verkennen en sportief bezig zijn.

fietsen mountainbiken

9. Laat je smaakpapillen nieuwe dingen ontdekken

Wanneer men denkt aan goed eten in Frankrijk, wordt er snel naar Normandië gekeken. Heerlijke stokbroden, sterke kazen, een grote verscheidenheid aan chocolade en macarons zijn producten die dit bewijzen. Hoewel Haute-Normandië één van de plekken in het land is waar niet veel wijnen geproduceerd worden, zitten er een aantal tussen die een hoge kwaliteitswaarde hebben.

De talloze restaurants laten je graag kennismaken met unieke smaakcombinaties. Er zijn restaurants waarvan de gerechten een inspiratie zijn voor de hele wereld. Er wordt op veel plekken graag gewerkt met Franse kazen, zoals camembert. Een vakantie is niet compleet wanneer je smaakpapillen de lokale ingrediënten niet hebben ontdekt. Proef de lekkerste, verse visgerechten in de havensteden, fiets langs boomgaarden om de smaak van de appels of dranksoorten te ervaren en vergeet niet te genieten van de diversiteit en ervaring van de Franse keuken.

Gourmandises de NoëlPommeau de Normandie La Ribaude and Christian Drouin

10. Geniet van de zonsondergang op het strand

Voor ontspanning, rust en ontsnapping aan de drukke wereld om je heen, is het zeker aan te raden om een avond naar het prachtige strand te gaan om daar vervolgens te genieten van een adembenemende zonsondergang. Aan de kust kijken hoe het licht verdwijnt onder de heldere wateren en genieten van een zorgeloze avond, een beter vakantiegevoel krijg je niet. De stranden in Haute-Normandië vertellen elk een bijzonder verhaal, wat komt door de charme die ze hebben en de historie die ze dragen. Ervaar de schoonheid van de roze en oranje kleuren en geniet van de mooie natuur om je heen dat door de zon op een impressionistisch kunstwerk lijkt.

Sunset over the ChannelSunset at Etretat