• Menu
  • Menu

Wat te doen in Île-de-France

Île-de-France is een rustige, Franse streek. Hier vind je zowel parels met een wereldwijde bekendheid als geheel onbekende parels. In Île-de-France is de hoofdstad van Frankrijk te vinden. Er is buiten de hoofdstad nog veel meer te zien en te beleven. Voor kunst, cultuur, mode en veelzijdigheid is Parijs het juiste adres. In andere delen van de regio vind je natuur, nog meer cultuur en meer rust.

Bezienswaardigheden zijn er in overvloed en voor restaurants met een hoge kwaliteitswaarde hoef je ook niet lang te zoeken. Kijk voordat je naar Île-de-France gaat goed naar wat je allemaal wilt zien en ondernemen, want er is zo veel keuze dat het nooit allemaal gedaan kan worden. Het leukste is natuurlijk om een combinatie tussen verschillende elementen te maken. Zo zorg je ervoor te zorgen dat Île-de-France een bestemming wordt om nooit te vergeten. De ingrediënten tot een geslaagde vakantie staan al voor je klaar. Het enige wat je nog moet doen, is het kiezen van activiteiten die jou interesseren. Wat te doen in Île-de-France? Laat je inspireren en lees het hier!

 Île-de-France is een regio van Frankrijk

Er zijn verschillende natuurgebieden te vinden in Île-de-France, waaronder graanvlaktes, bosgebieden, groene velden, uitgestrekte valleien en vele rivieren. Het is zeker de moeite waard om deze natuur te verkennen en niet alleen te kijken naar de toeristische hotspots van de regio. Île-de-France bestaat uit Ville de Paris, Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne en Vald-d’ Oise.

Wat te doen in Île-de-France

1. Vier feest met de Franse bevolking, geniet van de gezelligheid tijdens Bastille Day

Bastille Day, ook wel bekend als Quatorze Juillet, is een nationale feestdag in Frankrijk en wordt gevierd op 14 juli. Deze dag staat in het teken van feest vieren. De Franse cultuur is hier volop aanwezig. 14 juli is de datum dat de Bastille gevangenis in 1789 bestormd werd en de Franse Revolutie begon. Er schuilt een historie achter, waarbij gelijkheid en vrijheid de grootste rol spelen. Overal in het land wordt Bastille Day gevierd, maar in de Franse hoofdstad toch het meest uitgebreid en spectaculairst. Hier kan men genieten van een prachtige, militaire optocht en vuurwerkshows. Muziek vult de straten en al dansend viert de Franse bevolking feest. Het is zeker de moeite waard om Quatorze Julliet bij te wonen. Bekijk de grote shows met veel amusement en optredens, geniet van het prachtige vuurwerk dat wordt afgestoken en leer meer over de Franse cultuur.

2. De parel van Frankrijk en één van de mooiste parels ter wereld: Parijs

Omdat er in Île-de-France zo veel monumenten en gebouwen bezienswaardig zijn, is het lastig om een goede top 10 te maken. Veel van de mooiste bezienswaardigheden in Frankrijk zijn te vinden in één stad, de Lichtstad, Parijs. Velen weten dat de hoofdstad in bezit is van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld en dat er talloze schoonheden zijn die allemaal een bezoek waard zijn. De bekende Eiffeltoren en het belangrijkste kunstmuseum van heel Frankrijk, het Louvre, zijn kenmerken van deze wereldstad. Geniet van de romantiek en de opmerkelijke sfeer die de grote stad uitstraalt.

Parijs staat bekend als de stad van de mode. Winkelliefhebbers komen dan ook snel aan hun trekken in deze paradijselijke shopwereld. Verder is er ontzettend veel kunst te bezichtigen, kan er heerlijk gegeten en gedronken worden en is er eigenlijk al genoeg te beleven op de straten van de stad. Zo zie je veel kunstenaars en acteurs die hun talenten graag met de wereld delen. Zelfs voor natuur kun je terecht in het drukke, grote, maar toch sfeervolle Parijs. Er zijn prachtige tuinen waar je tot rust kunt komen, terwijl je een stokbrood of macarons eet en een glas wijn drinkt.

Om één van de mooiste steden ter wereld goed te kunnen verkennen, heb je aan een dag lang niet genoeg. Probeer er dus een lang weekend van te maken. Leer meer over de geschiedenis, de kunst en de cultuur van Frankrijk. Omarm de adembenemende architectuurstijlen die een combinatie vormen tussen antiek en modern. Het is de stad van de liefde en het is een stad om verliefd op te worden.

3. Proef de Middeleeuwse geschiedenis in Provins

Provins, een middeleeuws plaatsje dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is een plek met een schitterend erfgoed en straalt een lange geschiedenis uit. Het rijke verleden zie je nog goed terug in de graven en nog redelijk intacte omwallingen. Bewandel de schilderachtige straatjes, bezichtig de oude gebouwen en ervaar een schilderachtige sfeer die goed past bij Provins.

Loop over het  plein Le Châtel en bezichtig de eeuwenoude huisjes. De stad is een museum in haar geheel en de bouwerken zijn ieder authentiek. Bezoek de Ceasarstoren, waar je uitkijkt op de natuur om Provins heen. De kerk Saint-Quiriace, de grafkelder van de Heilige Geest, het Romaanse Huis en Hôtel-Dieu mogen ook niet ontbreken aan de lijst van bezichtigingen in het dorpje. Wanneer je een natuurliefhebber bent, is het aan te raden om het gebied rondom Provins te verkennen. Forêt de Fontainebleau is een bos met een sprookjesachtige sfeer, wat mede komt door het nabijgelegen plaatsje.

Ceasar's Tower in ProvinsCity Wall of ProvinsCentral Provins Old Town

4. Het schaduwplaatsje van Parijs is bijzonder! Breng een bezoek aan St-Denis

Saint-Denis is een voorstad van Parijs en telt iets meer dan 100.000 inwoners. De stad heeft enorme ontwikkelingen ondergaan, waardoor het nu sterk geïndustrialiseerd is. Dit kwam mede doordat de hoofdstad grote stappen nam in de modernisering. De belangrijkste reden om deze stad te bezoeken is de basiliek die er gevestigd is.

De St-Denis basiliek wordt gezien als het kerkhof der koningen en is een gotisch meesterwerk. Veel Franse koningen zijn hier begraven. Het gebouw speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het land. In 630 zou de basiliek zijn gesticht door koning Dagobert op de plek waar de eerste bisschop van Parijs zou zijn vermoord en begraven. Later zijn er aanpassingen gedaan aan het gotische bouwwerk en werd het één van de rijkste en belangrijkste basilieken van Frankrijk. St-Denis is prachtig en zeker een bezoek waard. Leuk om te weten is dat er in de maanden mei en juni meerdere klassieke concerten georganiseerd worden.

Saint Denis Basilicaporfa4Y1A6758

5. Wat te doen in Île-de-France? Bezoek het kasteel van Versailles

Het kasteel van Versailles is een symbolisch prachtstuk van Frankrijk. Het is te vinden in de stad Versailles en ligt niet ver van Parijs. Wanneer je het kasteel een bezoek brengt, valt de schoonheid van het gebouw, maar ook het landgoed eromheen direct op. Er hebben hier meerdere historische gebeurtenissen plaatsgevonden die grote invloed hadden op heel Frankrijk.

Het gebouw diende eerst als jachtpaviljoen van Lodewijk XII, maar werd in de zeventiende eeuw uitgebreid tot een kasteel. Hierna is het bouwwerk in bezit geweest van verschillende eigenaren, waaronder Lodewijk XVI en zijn vrouw de bekende Marie-Antoinette, die later, net als de koning, veroordeeld werd tot de dood.

Napoleon Bonaparte heeft het kasteel van Versailles vergroot en hierna is Louis Philippe de laatste geweest die het gigantische gebouw bewoond heeft. Hij heeft het later officieel uitgeroepen tot museum. Tot op heden is het één van de populairste en bekendste bezienswaardigheden van heel Frankrijk. Zowel het kasteel als de grote tuin eromheen staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Wanneer je in Île-de-France bent, kan dit onder geen beding gemist worden.

Château de VersaillesLa Cour d'Honneur du chateau de VersaillesParc du château de Versailles

6. France Miniature

Terwijl wij in Nederland Madurodam hebben, heeft Frankrijk France Miniature. Hier is het land in het klein te bezichtigen. Het is interessant om te zien hoe Frankrijk er in het klein uit ziet. Het recreatiepark is gebouwd in de vorm van de Franse kaart en vijf hectare groot.

France Miniature opende haar deuren in 1991 en ligt vlakbij Élancourt ten westen van Parijs. Kastelen, monumentale bouwwerken, kathedralen en moderne musea kun je hier bewonderen. Ook dorpjes, parken en bekende pleinen zijn te bezichtigen. Wat nog meer te doen in Île-de-France? Lees het hieronder en laat je inspireren!

France MiniaturePont Valentré à CahorsChâteau de Chambord

7. Laat je dromen uitkomen in Disneyland Parijs

Disneyland Parijs is een paradijs voor kinderen en ook eigenlijk nog wel voor volwassenen. Zowel jong als oud droomt ervan om deze plek eens te bezoeken en dat is heel begrijpelijk. Een wereld vol magie, wie wil dat nou niet? Het is één van de bekendste attractieparken ter wereld en ontzettend populair. Er is heel veel te doen en de talloze attracties zorgen voor eindeloos vermaak, evenals de helden waarmee iedereen is opgegroeid. Mickey Mouse, Assepoester, Peter Pan, Doornroosje en nog vele andere disneyfiguren zijn te zien in het park. Ga met ze op de foto en bekijk de Dinsey Parade, waar ze allemaal bij elkaar komen en de straten bewandelen met praalwagens.

Geniet 's avonds van de spectaculaire shows. Ook het sprookjeskasteel met haar schitterende waterfontein en fascinerende verhaal is zeker de tijd waard. Vermaak je met alle wonderen om je heen en neem de tijd om ieder thema een bezoek te brengen. Het pretpark bestaat sinds 2002 en is verdeeld onder verschillende thema's.

disneyland paris
Disneyland Paris Fantasyland Panorama

8. Kijk door de ogen van grote kunstenaars in het dorpje Auvers-sur-Oise

Grote kunstenaars over de hele wereld zijn al eeuwen lang onder de indruk van Frankrijk. Het is een land vol unieke schoonheden die artistieke emoties naar voren weten te brengen. Wereldberoemde schilders komen uit het land en hebben velen geïnspireerd met hun stijl en werken. Ook bekende Nederlandse schilders zijn door de natuur en de architectuur gefascineerd. Frankrijk is in bezit van vele kunstwerken van schilders over de hele wereld en het land trekt dan ook jaarlijks duizenden, al dan niet miljoenen, kunstliefhebbers. Vakanties worden afgestemd op bezienswaardigheden waarin kunst het hoofdelement is.

Interessant om te weten is welke plekken in Île-de-France bijgedragen hebben aan de inspiratie van grote werken. Eén van de plaatsjes die indruk maakte op onder andere van Gogh, Cézanne, Corot en Daubigny, was Auvers-sur-Oise. Dit dorpje was en is nog steeds in bezit van een unieke schoonheid die weinig plekken in Frankrijk kunnen overtreffen. Met die reden kwamen deze grote namen hiernaartoe om dat zelf te ontdekken. Bekijk de trap van Auvers, gemaakt door van Gogh en het huis van de gehangene, geschilderd door Cézanne. Bezoek het standbeeld van van Gogh en de Ravouxherberg. Hier heeft hij zijn laatste maanden doorgebracht. Vergeet niet het Kasteel van Auvers-sur-Oise te bezichtigen. Hier neemt men je mee door de tijd van de schilders.

Le Jour ni l’Heure 9643 : château d’Auvers-sur-Oise, 1635, Val-d’Oise, Île-de-France, jeudi 23 août 2012, 18:32:07Le Jour ni l’Heure 9597 : tombe de Vincent Van Gogh, 1853-1890, au cimetière d’Auvers-sur-Oise, Val-d’Oise, Île-de-France, jeudi 23 août 2012, 17:59:2448 Auvers sur Oise

9. Maak een reis door de evolutie van de mens. Bezoek Prehistorisch museum in Nemous

Het prehistorisch museum in Nemous, ook wel Musée départemental de Préhistoire genoemd, is een modern gebouw met een ontzettend bijzondere collectie. Het historische museum is gelegen aan de rand van Nemous in een bos en heeft grote ramen.Hierdoor kunnen bezoekers binnen van een prachtige omgeving genieten. Er is een speciale route te volgen in het museum. Deze route vormt de evolutie van de mens en is ontzettend leerzaam. De rondleiding wordt op een educatieve en amuserende manier gegeven. Er worden periodes van de prehistorie getoond en op het einde van de rondleiding geeft het personeel een presentatie over een ontdekking in het kanaal van de Seine in Noyen-sur-Seine.

10. Wat te doen in Île-de-Frans? Proef de smaken van de regio

Île-de-France is, net als vele andere plekken in Frankrijk, gespecialiseerd in goed eten. De regio heeft talloze restaurants die in bezit zijn van een uitstekende kwaliteit. Heb je behoefte aan traditionele gerechten of moderne meestergerechten uit Michelin restaurants? De diversiteit is enorm, waardoor er voor iedereen wel iets tussen zit. Velen kennen Frankrijk van haar stokbroden, wijnen en kazen, maar weten vaak niet welke regio waar in gespecialiseerd is.

Proef de brie uit Meaux, Melun en Coulommiers. Ga naar de bakker voor de traditionele macarons en versgebakken stokbroden. Ben je een vleesliefhebber of juist een visliefhebber? Île-de-France heeft heerlijk lamsvlees en gevogelte uit de regio. Verder staan restaurants in deze regio bekend om de goede gerechten met schelpdieren. Laat je smaakpapillen in contact komen met typische Franse smaken en ervaar het culinaire genot.

French Macaron - So Paris !DongePain