• Menu
  • Menu

Wat te doen in Languedoc-Roussillon

Een populaire vakantiebestemming in Frankrijk is Languedoc-Roussillon. De natuur is hier ontzettend divers en adembenemend mooi. De bergen, stranden en uitgestrekte wijngaarden getuigen hiervan. Wat te doen in Languedoc-Roussillon? Ontspan aan de kust, terwijl je geniet van de zon op en bezoek de steden die ieder iets speciaals hebben. Ga op zoek naar de meest bijzondere monumenten, bouwwerken en ruïnes. Bewonder de kunst, het culturele erfgoed en de geschiedenis van de regio. Naast ontspanning kun je ook sportieve activiteiten ondernemen. Daar zijn namelijk tal van mogelijkheden voor in een omgeving als deze.

Languedoc-Roussillon is een regio van Frankrijk

Languedoc-Roussillon bestaat uit vijf departementen, namelijk Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées-Orientales. Sinds januari hoort de regio bij Midi-Pyrénées. De naam die deze gefuseerde regio’s nu dragen is Occitanie.

Wat te doen in Languedoc-Roussillon

1. Tip: Bezoek de universiteitsstad Montpellier

Montpellier is een bruisende universiteitsstad waar van alles te zien en beleven is. De universiteit in deze stad hoort bij één van de oudste universiteiten van heel Europa. Breng hier dan ook zeker een bezoek aan. Voor gezelligheid kun je terecht op Place de la Comédie. Dit is het centrum van Montpellier en dagelijks delen straatartiesten, kunstenaars en muzikanten hun talent aan voorbijgangers. Bewandel de pittoreske straatjes en bezoek de kleine boetiekjes. Bewonder de mooie architectuur en breng een bezoek aan de musea in de stad. Het is zeker de moeite waard om deze moderne, maar tegelijkertijd ook antieke stad een bezoek te brengen wanneer je in Languedoc-Roussillon bent.

Montpellier
Aqueduct - Montpellier - France
DSC_0066s

2. Ga naar Nîmes voor historie

Voor historische rijkdom ben je in Nîmes aan het juiste adres. De hoofdstad van Gard zit namelijk vol met historische parels die mooi gecombineerd worden met de ontwikkelingen van tegenwoordig. De lange en rijke geschiedenis reikt tot voor onze jaartelling  en is zeker de moeite waard om te ontdekken. De menhir van Courbessac is het bewijs dat de stad al lang voor de jaartelling bewoond werd. Bezichtig tijdens een bezoek hier het Maison Carée, één van de best bewaard  gebleven tempels uit de Romeinse tijd. Bekijk de 3D-film Heroes of Nîmes wanneer je de tempel een bezichtigt en maak een reis door de tijd. Ook voor moderne kunst kun je in deze historische stad goed terecht. Het Carré d’Art is een museum voor moderne kunst. 

Nîmes
Nîmes

3.  Wat te doen in Languedoc-Roussillon? Bezichtig het plaatsje Uzès

In het zonnige zuiden van Frankrijk bevindt zich een plaatsje genaamd Uzès. Ook hier zijn er historische hoogtepunten in overvloed. Voor men die houdt van geschiedenis, cultuur en gewoon lekker rondslenteren is dit Romeinse stadje zeker een leuk uitstapje. Leuk om een dagje uit te trekken voor het bezoeken Nîmes en Uzès. Dit kan gemakkelijk, want Uzès ligt maar 25 kilometer van de hoofdstad van Gard. Breng een bezoek aan de Kathedraal Saint-Théodorit, het Bisschoppelijk paleis en le Pont du Gard, die hier niet ver van af ligt. 

4. Bijzonder UNESCO-Werelderfgoedpareltje: Pont du Gard

Tijdens een vakantie in Languedoc-Roussillon kan de UNESCO-Werelderfgoed site Pont du Gard onder geen beding gemist worden. Dit eeuwenoude meesterwerk is het voorbeeld van de Romeinse bouwkunst en wordt gezien als één van de mooiste Romeinse bouwwerken ter wereld. Het is in ontzettend goede staat bewaard gerbleven. De Romeinen stonden bekend om hard werken en echte vakmanschap. Hard werken om vervolgens te kunnen genieten van luxe. Dat is namelijk waarvoor ze het deden en dit is goed terug te zien in het eindresultaat. Een kanaal werd gemaakt door de beste ingenieurs en hierdoor werd de bevolking voorzien van schoon en fris water. Het bouwwerk getuigt van de kwaliteit die de Romeinen leverde. Het was niet alleen een prachtig meesterwerk, maar ook een ontzettend functioneel systeem. Kom meer te weten over de geschiedenis van Pont du Gard en haar multifunctionele waarde erachter.

730 Pont du Gard (Provence - France)
France-1019B-加賀水道橋 Pont du Gard-028

5. Eén van de belangrijkste werken van de wereldberoemde architect Vauban: de forten van Vauban

Wanneer je in Languedoc-Roussillon bent, is een bezoek aan de forten van Vauban zeker aan te raden. Deze staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en zijn gebouwd door de Franse bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban. Het Middeleeuwse dorpje Villefranche-de-Conflent behoort tot één van de mooiste dorpen in Frankrijk. Het centrum was in 1900 voorzien van omwallingen. Deze omwallingen zijn rond dezelfde tijd van de bouw van Fort Liberia gerestaureerd. De omwallingen staan op de lijst van Belangrijke werken van Vauban. De architectuur die Vauban gebruikte, is fascinerend te noemen en zeker de moeite waard om zelf te bezichtigen. Volg de wandelroutes vanuit Villefranche-de-Conflent en bezoek de meesterwerken van een groot bouwmeester.

32514-Villefranche-de-Conflent

6.  Tip: bezoek de abdij Sainte-Marie de Fontfroide

In het hart van een dal in Corbières bevindt zich een abdij genaamd Sainte-Marie de Fontfroide. Het is even zoeken, maar tussen de bomen bevindt zich een prachtig bouwwerk waar een rijke historie achter schuilt. De abdij is eind elfde eeuw gesticht door benedictijnse monniken. Het monument is door de jaren heen gerestaureerd en tot op heden geopend voor het publiek. Breng een bezoek en laat je rondleiden door het bouwwerk met haar loodramen, kloostergang, zalen en schitterende rozentuin. Laat je verassen door de schoonheid van zowel de Sainte-Marie de Fontfroide als haar omgeving.

l'abbaye de Fontfroide - Narbonne (Aude)
l'abbaye de Fontfroide - Narbonne (Aude)

7. Het meest uitgestrekte wijngebied ter wereld

Wanneer je in Languedoc-Roussillon verblijft, kun je er bijna niet omheen, de wijngaarden. Een dagje op de fiets of te voet door deze sfeervolle, romantische landschappen is dan ook zeker aan te raden. Ontdek waar Frankrijk specialist in is en laat je verassen door de passie en liefde die je proeft in de wijnen. Het is een levensstijl voor vele wijngaardeigenaren die zowel moderne als eeuwenoude technieken gebruiken om wijnen van topkwaliteit te produceren. Word een echte wijnkenner en geniet van de rust en ontspanning in de wijngaarden van Languedoc-Roussillon.

366/238
French wine 1

8. Surfen en genieten

Dat de regio in natuur en cultuur ontzettend rijk is, merk je al snel. Ook sporters kunnen zich hier dagen, al dan niet weken, vermaken. Een schouwspel van verschillende landschappen zorgt voor veel diversiteit en zo kunnen verschillende sportieve activiteiten gedaan worden. Wandelen in de bossen, fietsen over smalle, vlakke landschappen of juist door de ongerepte bergen. In het water is ook van alles te beleven. Zo kun je kanoën en kajakken, maar ook surfen. Dit laatste is iets dat aan de lange kustlijn regelmatig gedaan wordt. De combinatie van wind en zee zorgt voor perfecte omstandigheden om te surfen, windsurfen en kitesurfen. Aan te raden is om naar de kustplaats Leucate te gaan om het daar nog te leren of om juist je ervaring te laten zien aan de zonnebaders.

Surf

9. Wat te doen in Languedoc-Roussillon? Varen over Canal du Midi

Canal du Midi staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is zeker het ontdekken waard. Bij een echt vakantiegevoel hoort ook rust en ontspanning. Tijdens een boottocht over Canal du Midi ervaar je dit gegarandeerd. Het koninklijke kanaal wordt omringd door een prachtige natuur. De boottocht brengt je door talloze sluizen en een prachtige omgeving. Neem een heerlijk flesje wijn en stokboordje mee, geniet van de zon en een Franse lunch.

canal du midi - YouTube

10. Geniet van een zonsondergang

Als je voor even wilt ontsnappen aan de drukte om je heen, is het aan te raden om het strand op te zoeken wanneer de avonduren naderen. Je kan dan getuige zijn van een prachtige zonsondergang. Bewonder hoe een roodoranje gloed langzaam onder de azuurblauwe zee verwdijnt. Het geeft je het gevoel dat niets anders op dat moment er mee toe doet. De stranden van Languedoc-Roussillon zijn prachtig en al helemaal wanneer het zonlicht de omgeving nog iets mooier maakt.

Sunset....