• Menu
  • Menu

Wat te doen in Limousin

Limousin, een nog redelijk onbekende regio voor de Nederlanders, is een ideale vakantiebestemming voor wie houdt van de echte Franse cultuur. Ook voor rust en natuur kun je hier terecht. ’s Zomers kunnen de temperaturen flink stijgen, maar met de ligging vlakbij de Atlantische Oceaan is het goed uit te houden. Ben je op zoek naar een diverse natuur waar allerlei sportieve activiteiten te beoefenen zijn? Daar is Limousin, het authentieke Frankrijk, meer dan geschikt voor. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen, golfen, paardrijden of watersporten. Verder is er voor de kunst- en cultuurliefhebbers genoeg te beleven in de steden en dorpen. De regio is niet heel toeristisch, wat voor de ene vakantieganger aantrekkelijk is, maar voor de andere wellicht niet. Houd hier dan ook rekening mee. Geniet van al het moois om je heen en kom tot rust in Limousin, een plek waar het lijkt of de tijd stilstaat. Wat te doen in Limousin? Laat je inspireren en lees hier de top 10 dingen die je kunt doen, zien en ondernemen!

Limousin is een regio van Frankrijk

Limousin is verdeeld in de drie departementen Corrèze, Creuse en Haute-Vienne. Sinds januari 2016 behoort de regio bij Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes.

Wat te doen in Limousin

1. Limoges is een stad met karakter

Limoges is de hoofdstad van Limousin en staat bekend om de kleinschaligheid, de prachtige omgeving en de vriendelijke bevolking. Verder zijn porselein en het heerlijkste rode koeienvlees van Frankrijk kenmerkend aan het plaatsje. Achter de stad schuilt een rijke historie die gecombineerd wordt met het moderne comfort. Er is hier van alles te bezichtigen. Zo zijn er een aantal musea vol kunst en geschiedenis. Bezoek de prachtige gebouwen, waaronder de kathedraal van Limoges, een religieus prachtstuk. Winkelliefhebbers is het aan te raden om de luxe winkels en schattige boetiekjes een bezoek te brengen. De natuur, musea, architectuur, cafés en restaurants spelen een belangrijke rol in de diversiteit van Limoges. Hierdoor is het goed vertoeven in dit plaatsje.

LimogesLimogesQuartier Historique Limoges France

2. Ga terug naar de Middeleeuwen en bezoek Collonges-la-Rouge

Collonges-la-Rouge is een middeleeuws dorp in Limousin en staat ook wel bekend als de rode stad. Het plaatsje is gevestigd in het glooiende landschap van de Corrèze. Alle huisjes en bouwwerken zijn gebouwd van rood zandsteen uit het massief van Habitarelle. Het is een bijzondere bouwstijl en kenmerkt het dorp. Er hangt een authentieke sfeer die heerst door de smalle, pittoreske straatjes.

Collonges-la-Rouge wordt gezien als één van de mooiste steden in Frankrijk en dat is volkomen begrijpelijk. Het contrast tussen de huisjes en de natuurlijke rijkdom eromheen zorgen voor een bijzondere uitstraling en charme. Er schuilt een interessante historie achter. 

Collonges-la-Rouge (Corrèze).
Collonges-la-Rouge (Corrèze).
Collonges-la-Rouge (Corrèze).

3. Het rustige, prachtige Brive-la-Gaillarde

Een stad beter bekend als Brive, Brive-la-Gaillarde, is altijd een belangrijke stad voor de regio Limousin geweest. Het is hier ’s zomers lekker warm. Buiten het verkennen van de karakteristieke binnenstad, is het dan ook zeker aan te raden om het meer te bezoeken. Hier kun je heerlijk uitrusten of afkoelen. Het nabijgelegen meer draagt de naam Lac du Causse en is geschikt voor verschillende watersporten. Wat vroeger een ontzettend moedige stad was, is nu vooral een vrolijke, zorgeloze plek. Een oud stadscentrum, sfeervolle terrassen en prachtige winkels en boetiekjes vullen Brive. Loop op zaterdag door de grote markt, waar men allerlei lokale producten aanbiedt. De markt in Frankrijk is heel anders dan die we in Nederland kennen. Het gaat hier namelijk om kwaliteit en cultuur. Het is zeker de moeite waard om te zien wat deze marktkraampjes allemaal verkopen. Wat nog meer te doen in Limousin? Lees het hieronder!

bouloux2008-3-4885

4. Wat te doen in Limousin? Ga naar Crozant en de Creuse Vallei

Crozant is een plaatsje in de Creuse Vallei. Het is een prachtig, klein dorpje dat op een bijzondere manier afsteekt tegen de rotsen. Kijk vanaf de berg naar de historische ruïnes die voor vele kunstenaars, waaronder de bekende Claude Monet, als inspiratie diende. Dat is volkomen begrijpelijk. Wanneer jij hetzelfde als hen gezien hebt, begrijp je wat voor schoonheid Frankrijk verscholen houdt. De overblijfselen van dit fort, de ruïnes, zijn één van de verborgen parels in Frankrijk. Hoewel veel impressionistische schilders hun werken hierop inspireerde, is het geen toeristische attractie. Dit geldt overigens voor de gehele regio, want ook het arboretum van La Sédelle is in bezit van een unieke schoonheid die niet door een overvloed aan toeristen wordt bezocht.

Voor kunstliefhebbers is het dorpje een paradijs, maar ook actieve vakantiegangers komen hier gemakkelijk aan hun trekken. Er is namelijk ontzettend veel te doen in de buurt van Crozant. In het water kunnen toeristen zwemmen, kanoën of varen met een rondvaartboot. Wie op zoek is naar een spectaculairdere activiteit, heeft de mogelijkheid om de hoge rotsen te beklimmen.

Crozant (Creuse).
Crozant (Creuse). Wat te doen in Limousin?

5. Aubusson en haar wereldberoemde producten

Gezellige pleintjes, schattige huisjes en pittoreske straatjes zijn iets wat je als eerst opvalt in het plaatsje Aubusson. Dit is alleen niet het belangrijkste van de stad. Aubusson is namelijk wereldberoemd om haar tapijtweverij. Het is zelfs zo bijzonder dat het op de UENSCO-Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed staat. Ontdek wat de stad zo bijzonder maakt en geniet tegelijkertijd van de schoonheid om het plaatsje heen. De natuur is een prachtige aanvulling op Aubusson. Bezoek het Tapijtmuseum om meer te weten te komen van de historie achter de tapijtweverij. Bekijk hoe verschillende werkprocessen worden uitgevoerd door meerdere groepen. Bijzonder is dat deze groepen al 600 jaar lang samenwerken om een prachtig eindproduct te maken.

AW10-HM-273
Aubusson, Creuse, Limousin, France

6. Dierenpark: Parc du Reynou

Limousin heeft een dieren- en natuurpark genaamd Parc du Reynou. Dit park wordt gevuld met maar liefst 600 dieren uit verschillende continenten, namelijk uit Afrika, Azië, Amerika en Australië. Hierbij is ook nog een prachtige tuin de bezichtigen. Deze tuin omringt een kasteel en bestaat uit verschillende gebieden. Je treft hier heuvelachtige landschappen, rivieren met meerdere bruggen en een rotsachtig landschap met grotten, bruggen en watervallen. 

Zoo du Reynou _ Avril 2015
Zoo du Reynou _ Avril 2015
Rhinocéros

7. Wat te doen in Limousin? Kanoën natuurlijk!

Kanoën is iets dat veel toeristen doen wanneer ze in Frankrijk zijn. Zo ook in Limousin, waar diverse wateren in de zomer gevuld worden met toeristen. De natuur in Limousin is zeker het ontdekken waard en door middel van een kano of kajak is het ook nog ontzettend sportief en leuk. Maak een heerlijk uitstapje en laat je meenemen door de stroming van verschillende riviertjes.

Uzerche

8. Bezoek de lokale markten

De markt, het is iets dat wij in Nederland ook hebben. Echter heeft een markt hier een hele andere betekenis. Kwaliteit, lokaal en vers is wat je hier tegen zult komen in plaats van goedkoop, makkelijk en korting. De markten in Limousin worden gevuld met kraampjes die lokale ingrediënten verkopen. De beste producten worden op de markt gekocht. Het is er vaak druk, want de Fransen hechten veel waarde aan goede kwaliteit en al helemaal als het gaat om eten. Wandel over de markt en merk snel wat een wereld van verschil dit is met Nederland.

Sarlat Street Market

9. Breng de sportieve kant van jezelf naar boven en ga fietsen

Limousin is een heuvelachtig gebied en heeft weinig tot helemaal geen overeenkomsten met Nederland. Het is een ideale streek voor zowel beginnende als ervaren fietsers. De prachtige natuur kan op deze sportieve manier goed verkend worden. De smalle wegen, de groene bossen en de uitgestrekte landschappen bieden veel diversiteit. Maak kilometers door deze schitterende omgeving. Door fietsen te verkiezen boven wandelen, kun je een veel groter gebied in kortere tijd ontdekken. Door niet met de auto te gaan, kom je op plekken waar je normaal nooit zou kunnen komen. Er zijn allerlei fietsroutes die op je staan te wachten. Ga er een dag of meerdere dagen op uit en geniet van de natuur van Limousin.

fietsen mountainbiken

10. Culinair genot in Limousin

Wie passie heeft voor gastronomie, kan zijn hart ophalen in Frankrijk. Iedere regio heeft zijn specialiteiten. Deze kom je tegen in de lokale restaurants en op de markten. In Limousin geniet je van eten dat afgestemd is op de seizoenen van het jaar. De regio is vooral gespecialiseerd in zoetigheid. Denk hierbij aan desserts, taarten en koek. Verder heeft Limousin als iedere andere regio in Frankrijk zijn eigen kazen en wijnen. Laat je smaakpapillen verassen door het culinaire genot dat je tegenkomt in Limousin.

Wat te doen in Limousin? eten!
Stage 10: Le Brillat-Savarin