• Menu
  • Menu

Wat te doen in Lorraine

Lorraine, ook wel bekend als Lotharingen, is een regio in Frankrijk die bekend staat om een rijk adelverleden. Het is een regio met een verfijnde cultuur, een schitterende, veelzijdige natuur en diverse keukenspecialiteiten. Veel toeristen rijden langs de regio, maar kiezen ervoor om hun vakantie hier niet door te brengen. Dit is ontzettend jammer, want Lorraine heeft zo veel te bieden. Prachtige musea, een geschikte natuur voor sportliefhebbers, een opmerkelijke architectuur en gastronomisch genot, wat zoek je nog meer? Het is maar 2,5 uur rijden vanaf Maastricht. Wat te doen in Lorraine? Ga naar de Vogezen, bezoek de steden en stap op de fiets om de natuur te verkennen. Lees hier nog meer mogelijkheden en laat je inspireren!

Lorraine is een regio van Frankrijk

Meurthe-et-Moselle, Meuse, Moselle en Vosges, ook wel bekend als de Vogezen, zijn de departementen van Lorraine. Dit was tot 2016 een bestuurlijke regio, maar is door de herindeling gefuseerd met Alsace en Champagne-Ardenne.

Wat te doen in Lorraine

1. Vier feest met de Franse bevolking en bezoek Festival Renaissances in Bar-le-Duc

Lorraine is een regio met passie voor cultuur en tradities. Er worden dan ook tal van feesten en evenementen georganiseerd, waarbij deze twee zaken de boventoon voeren. Ieder eerste weekend van juli is het in Bar-le-Duc een groot feest met gezelligheid, kunst en muziek. Jaarlijks trekt het zo’n 45.000 toeschouwers. Al dansend en zingend worden geschiedenisverhalen uitgebeeld. Ook is er een rockconcert, wordt er andere muziek gemaakt, bewondert men kunst en worden er traditionele dansen uitgevoerd. Ga naar het theater, bezoek een circus, wandel over de Renaissancemarkt en proef traditionele gerechten. In het eerste weekend van juli is er ontzettend veel te beleven in deze prachtige stad.

2. Schoonheid en diversiteit in Metz

Metz is een stad die zeker het bezoeken waard is. Het is de hoofdstad van Lorraine. Er zijn talrijke musea en bezienswaardigheden die de stad vullen en een bezoek waard zijn. De rijke historie heeft ervoor gezorgd dat Metz in bezit is van diverse architectuurstijlen. Zo zijn er veel invloeden van Duitsland in de stad terug te zien. Metz is vergelijkbaar met de bekende stad Nancy, maar een stuk idyllischer. Loop door de authentieke binnenstad, bezichtig de kathedraal Saint-Etienne, kom tot rust op één van de grote pleinen of in de parken en leer meer over de traditionele keuken.

Bezoek het Centre Pompidou, L’île du Petit Saulcy, een klein eilandje op de rivier Moezel. Quartaire Impérial is een Duitse wijk geweest en tevens een bezoek waard. Bezichtig het paleis Marché Couvert en het gigantische kasteel De Ports des Allemands. Verder is het leuk om door de winkelstraten te slenteren en de dierentuin van Amnéville te bezoeken. Deze dierentuin vult zich met maar liefst 2.000 dieren.

3. Nancy, wat ben je mooi!

Nancy is de op één na grootste stad van Lorraine en zeker een plaats om te verkennen. Het is een groter ogende stad dan Metz, wat mede komt door de indeling. Gezellige pleinen, brede, authentieke winkelstraten, prachtige bezienswaardigheden en een fijne sfeer kenmerken Nancy. Bezoek de bijzondere musea en geniet van gezelligheid in de studentenwijken. Kom tot rust op de grote, bruisende pleinen, Het Place Stanislas, een prachtig plein met een historische architectuur, is zeker een bezoek waard. Nancy staat bekend om haar authentieke architectuur en inspirerende kunstwerken. Veel Nederlanders kennen de stad door de verkeersborden, maar hebben de gewoonte om door te rijden naar het zuiden. Dit is ontzettend zonde, want Nancy is echt een bezoek waard. Geschiedenis, kunst, cultuur, winkels en gezelligheid, wat zoek je nog meer in een stad?

Nancy, France
Nancy - France
Nancy, France

4. Wat te doen in Lorraine? Verken de natuur van Vosges in Lotharingen

De Vogezen, Vosges, is een streek in Frankrijk waar ontzettend veel te beleven is. De veelzijdige natuur bestaat uit een bergachtig landschap, grote meren, smalle rivieren, veel wijngaarden en een aantal uitgestrekte vlaktes. De Vogezen beschikt over een ideale omgeving voor fietsers, wandelaars, wijnliefhebbers en watersporters. Bezoek Gérardmer, waar het grootste natuurlijke meer van de Vogezen te vinden is. Het prachtige water wordt omringd door een adembenemende natuur bestaande uit boslandschappen.

Schermafbeelding 2017-01-26 om 12.05.56Schermafbeelding 2017-01-26 om 12.06.15

5. Ontdek de rijke historie die achter de Maginotlinie schuilt

Er schuilt een hele interessante, rijke geschiedenis achter Lotharingen en deze is zeker het ontdekken waard. Deze geschiedenis bestaat vooral uit gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de Frans-Duitse Oorlog. In de regio zijn veel invloeden van Duitsland terug te zien. Dit zie je in onder andere plaatsnamen, tradities en de eetcultuur terug.

Breng een bezoek aan het plaatsje Longuyon. Hier is de Maginotlinie te bezoeken. Je kunt met een trein de ondergrondse historie van de militaire wereld ontdekken. Deze linie diende ter bescherming tegen een verrassingsaanval in de Frans-Duitse Oorlog. Deze verloren de Fransen uiteindelijk toch en hierdoor kwam Elzas en een deel van Lotharingen in bezit van de Duitsers. Interessant en tegelijkertijd redelijk onbekend. Hoe leuk is het om dit verleden te verkennen?

Fort Fermont

6. Bezoek Lorraine American Cemetery and Memorial en sta stil bij de slachtoffers

Frankrijk heeft veel historische plekken. Iedere regio heeft zijn eigen verhaal en verleden. Er zijn dan ook meerdere herdenkingstekens te zien die dienen voor verschillende gebeurtenissen. Lorraine American Cemetery and Memorial is een militaire begraafplaats waar ruim 10.000 Amerikaanse soldaten begraven zijn. Deze mannen zijn omgekomen in de strijd tegen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ieder graf heeft een wit kruis. Verder is er op de begraafplaats een vierkant gebouw te vinden. Dit is de kapel. De beeldwerken vormen in combinatie met de strakke indeling van kruizen en de kapel een bijzonder beeld van somberheid en tegelijkertijd fascinatie.

Memorial Day 2011 Lorraine American Cemetery
Memorial Day 2011 Lorraine American Cemetery

7. Nog meer historie in Fort Douaumont

Wat te doen in Lorraine? Historie is hier in overvloed en daar krijgt menig vakantieganger niet snel genoeg van. Rondom de stad Verdun zijn er in de negentiende eeuw veel forten gebouwd, waaronder Fort Douaumont. De Eerste Wereldoorlog heeft hier haar stempel gezet door een bloederige strijd, die hier gestreden werd. Hierna volgde de Tweede Wereldoorlog die haar sporen tevens goed heeft weten achter te laten. Tot op heden is goed terug te zien welke historische gebeurtenissen zich hier afgespeeld hebben. De overblijfselen getuigen van een hevige strijd. Bekijk het mooie fort en leer meer over deze indrukwekkende, heftige geschiedenis door een rondleiding te volgen.

Fort de Douaumont
Chambre du Fort de Douaumont

8. Tip: Aventure Parc Pays du Lacs

Voor de avontuurlijk aangelegde reiziger is het aan te raden om naar het Aventure Parc Pays du Lacs in het departement Meurthe-et-Moselle te gaan voor een dagje. Hier staat alles in het teken van activiteiten die zorgen voor adrenaline en een kick. Er zijn klimroutes voor zowel jonge als volwassen en ervaren als overvaren vakantiegangers. Verken de natuur vanaf grote hoogtes en bekijk hoe mooi Lorraine is. Wees sportief, volg parcours en klim of vlieg door de bomen. Op zoek naar nog meer uitdaging? Kies er dan voor om te bungeejumpen.

9. Wat te doen in Lorraine? Sportief bezig zijn in de veelzijdige natuur

Wanneer je de natuur van Vosges ziet, is het bijna onmogelijk om niet actief bezig te willen zijn. Het is namelijk overweldigend mooi en meer dan de moeite waard om te verkennen. Dit kan natuurlijk op een manier waar jij de voorkeur geeft. Er zijn tal van fietsroutes verdeeld over verschillende niveaus. Dit geldt ook voor de wandelpaden. Verder zijn er genoeg autowegen die je door de groene bergen leiden.

Lac de Lispach
Reflets sur le lac de la Maix Vosges

10. Laat je smaakpapillen in aanraking komen met de delicatessen van Lorraine

Lorraine staat bekend om haar Franse specialiteiten die zeker het proeven waard zijn. Laat je smaakpapillen in contact komen met de smaken van quiche uit de regio en macarons uit Boulay of Nancy. De bevolking in Lorraine is trots op haar producten en veel restaurants vullen de menukaart dan ook met vooral lokale gerechten. Drink een heerlijk wijntje die gemaakt wordt in het gebied, word een echte Franse wijnkenner en leer meer over de gastronomie van de regio.

Macaron