• Menu
  • Menu

Wat te doen in Midi-Pyrénées

De regio Midi-Pyrénées heeft voor iedere vakantieganger wel wat wils. Een veelzijdige natuur, talloze bezienswaardigheden, gastronomische hoogstandjes en een ontzettend rijk erfgoed tref je hier aan. Cultuur-, natuur- én sportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Ook de bourgondiërs komen gemakkelijk aan hun trekken. Verken de prachtige omgeving, ontspan en ervaar het echte vakantiegevoel. Alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie staan voor je klaar. Het enige dat jij nog moet doen, is vooraf een beetje bedenken wat je wil zien en doen. Er is namelijk zo ontzettend veel te doen dat je wel genoodzaakt bent om keuzes maken. Wat te doen in Midi-Pyrénées? Lees hier!

Midi-Pyrénées is een regio van Frankrijk

Midi-Pyrénées bestaat uit 9 departementen, namelijk Ariège, Aveyron, Haute Garonne, Hautes-Pyrénées, Gers, Lot, Tarn en Tarn-et-Garonne. Sinds januari 2016 is de regio gefuseerd met de regio Languedoc-Roussillon. Nu dragen deze samengevoegde regio’s de naam Occitanie.

Wat te doen in Midi-Pyrénées

1. Voel de passie van jazzliefhebbers tijdens Festival Jazz in Marciac

In het hart van Gascogne wordt Marciac erkend als de Europese hoofdstad van de jazz. Het jazzfestival in Marciac is dan ook ontzettend populair. In de zomer laten grote jazzartiesten hun talenten zien en delen ze hun passie. Men geniet van gezelligheid, dans en muziek. Festival Jazz in Marciac wordt al sinds augustus 1979 georganiseerd. Meer dan 200.000 jazzliefhebbers trekken deze kant op om beroemde artiesten en jonge talenten te bewonderen.

2. Toulouse

Soms zijn er van die steden waarvan je al direct weet dat er een rijke schoonheid achter schuilt. Toulouse is hier één van. De stad heeft namelijk een bijzondere uitstraling. Terwijl de stad meer dan 700.000 inwoners telt, straalt ze nog steeds een bepaalde rust uit. De stad heeft Spaanse en Italiaanse invloeden, iets wat je terugziet in de prachtige architectuur. Bewandel de straten van Toulouse en bezoek de prachtige monumenten. Eén van deze monumenten is La basilique Saint-Sernin, de grootste Romaanse kerk van West Europa. Dit is de parel van Toulouse, maar er is nog veel meer te zien. Bezichtig het stadhuis, loop langs canal du midi en geniet van culinaire hoogstandjes. In de avond is het hier zeker niet saai. Integendeel juist, want dan komt de stad tot leven en is het een groot feest.

3. Eindeloos veel vermaak in Albi

Albi is een Middeleeuws stadje met ontzettend veel diversiteit. De stad staat vooral bekend om haar prachtige kathedraal Sainte-Cécile, maar er is nog veel meer te doen en te bezichtigen. Zo is het voor modeliefhebbers aan te raden om een kijkje te nemen in Musée de la Mode. Dit modemuseum geeft je een beeld van de historische en hedendaagse mode uit Zuid-Frankrijk. Verder kunnen natuurliefhebbers struinen door prachtige, kleurrijke tuinen. De tuinen zijn in de zeventiende eeuw aangelegd door de ontwerper André le Nôtre. Vanaf hier bewonder je een uitzicht over de Tarn en de stad. 

Een markt in Frankrijk heeft een heel andere betekenis. Hier gaat het namelijk niet, zoals in Nederland vaak het geval is, om aanbiedingen en goedkope producten. Kwaliteit, vers en lokaal kom je hier namelijk het meest tegen. Michelin restaurants kopen  hun ingrediënten het liefst op de markt. De monumentale, overdekte markt in Albi is bijna iedere dag, behalve maandag, geopend. Breng een bezoek aan La place du Vigan om te genieten van gezelligheid, lekker eten en drinken. Bezoek ook het oude stadsdeel en de brug over de Tarn. Dit is één van de oudste bruggen van Frankrijk en werd gebouwd in de elfde eeuw. 

Albi
Albi

4. Puycelci-Grésigne

Puycelci-Grésigne is vlakbij de rivier Vére gevestigd. Het dorp is in het verleden meerdere malen versterkt met onder andere een burcht en een verdedigingsmuur. Dit was nodig, omdat het plaatsje op een strategische plek lag voor de Romeinse bezetting van Gallië en hiernavolgende strijden. Er is nog veel van de verhalen die zich hier afgespeeld hebben te zien. De sfeer die er hangt, geeft je het gevoel alsof de tijd even stilstaat. Hoewel er een bloederig verleden schuilt achter het plaatsje, bezit het een unieke en tegenwoordig rustgevende uitstraling. De kruistochten tegen de Albigenzen, de Honderdjarige Oorlog en de religieuze oorlogen hebben hun stempel hier gezet. Wonder boven wonder is er nog veel van het originele dorpje bewaard gebleven. Bewandel de smalle straatjes, bezoek de het prehistorische kamp en breng een bezichtig de prachtige kerk.

5. Wat te doen in Midi-Pyrénées? Geniet van de schoonheid van de Pic du Midi de Bigorre

De bergen zijn kenmerkend aan de Pyreneeën. De Pic du Midi de Bigorre is één van de meest imposante bergtoppen van Midi-Pyrénées. Het prachtige landschap zorgt ervoor dat je op de top van deze berg kunt genieten van een adembenemend, panoramisch uitzicht. De natuur nodigt je uit om de sportieve kant van jezelf naar boven te brengen. De Pic du Midi heeft een hoogte van 2877 meter. Ga vanaf La Mongie, een skistation van het Domaine du Tourmalet, met de lift 1.000 meter naar boven.

Bewonder de prachtige omgeving die sinds 1993 erkend is als nationaal natuurmonument. Een groot terras geeft je de mogelijkheid om tot rust te komen en heerlijk iets te eten of drinken. Verder hebben de Fransen een astronomisch observatorium gebouwd. Deze sterrenwacht speelt tot op heden nog een belangrijke rol in het onderzoek van het heelal. Op de top van De Pic du Midi de Bigorre onder een prachtige sterrenhemel staan, wie wil dat nou niet? Zelfs voor wie een korte wandeling prefereert, is er genoeg te zien.

Pic Du Midi de Bigorre, French Pyrenees
Pic du Midi de Bigorre

6. Ondergrondse parel: de grotten in Ariège

De regio Midi-Pyrénées is in bezit van veel schoonheden boven de grond, maar ook ondergronds heeft ze ontzettend veel te bieden. Zo heb je tal van grotten die allen iets bijzonders hebben. De grot van Niaux in Ariège is één van de meest bijzondere grotten in het departement. Dit komt mede door de grootte en de vele wandschilderingen. De wandschilderingen geven onder andere bizons, herten en paarden weer. Verder heb je de grot van Mas d’azil, de grot van Bédjeilhac, de grot van la Vache en de grotten van Gargas. Iedere grot is anders en heeft bijzondere eigenschappen van vele jaren geleden. Wat nog meer te doen in Midi-Pyrénées? Lees verder!

7. Cirque de Gavarnie neemt je adem weg

Een keteldal dat ongeveer 55 kilometer van Lourdes ligt, is Cirque de Gavarnie. Dit is zo’n plek die met gemak je adem wegneemt. De omgeving nodigt uit om te verkennen, te genieten van de flora en fauna en tot rust te komen. Bewandel het mooie gebied dat sinds 1997 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst gezet is voor de natuurlijke en culturele waarden. Cirque de Gavarnie is in bezit van hoge bergen, een waterval, meertjes en nog meer natuurlijke schoonheden. Het is zeker aan te raden om dit prachtige natuurgebied te ontdekken en bewonderen.

2013-07-30
2013-07-31
2013-07-29

8. Wat te doen in Midi-Pyrénées? Maak een reis door de tijd

De regio Midi-Pyrénées is in bezit van veel historische bezienswaardigheden. Zo heb je tal van kerken, kathedralen en abdijen. Deze zijn gevestigd in zowel grote steden als kleine stadjes en pittoreske dorpen. Ook onder de grond is de regio rijk aan geschiedenis. De grotten vertellen ieder een eigen verhaal. Bezoek de historische hoogtepunten en maak een reis door de tijd. Doe dit op eigen gemak. Zo kun je zelf bepalen hoe lang je over deze reis doet.

Cahors Cathedral
Chateau de Lagarde (ariege/Pyrénées-France)

 9. Sporten, sporten en nog eens sporten

Frankrijk heeft een hele diverse natuur. Dit is ideaal voor de sportief aangelegde vakantiegangers. Wandel door de diepe bossen, fiets door de bergen en bekijk welke watersporten je in de vele meren kunt doen. Als sporter kom je hier gemakkelijk aan je trekken. Je bent er vrijwel van verzekerd je niet te kunnen vervelen. Verken de natuur op een sportieve manier en vermaak je hier een hele vakantie mee.

fietsen mountainbiken

10. Gastronomie van hoogwaardige kwaliteit

Dat Frankrijk verstand heeft van lekker eten en drinken, weten velen al wel. Iedere regio heeft haar specialiteiten. De Fransen zijn liefhebbers van kaas en wijn. Iedere regio heeft dan ook haar eigen kazen en wijnen. Er zit soms een wereld van verschil in de smaken van regionale specialiteiten. Probeer de lokale gerechten en ingrediënten uit wanneer je in Midi-Pyrénées bent en laat je verassen door de smaken van deze regio. De zwarte truffel, roquefort, wijnen en eendenlever zijn smaken die het proberen zeker waard zijn.

A toast
Cheese case