• Menu
  • Menu

Wat te doen in Picardië

Wat te doen in Picardië? Wanneer je op zoek bent naar een prachtige vakantiebestemming dat niet al te lang rijden is vanaf Nederland, kun je het beste naar Picardië. Dit is een regio ten noorden van de Franse hoofdstad. Rust, ruimte, natuur, geschiedenis, heerlijk eten en een vriendelijke bevolking is wat je hier treft. Picardië is een regio dat in het verleden ontzettend geliefd was bij de heren van adel. Hierdoor zijn er talloze kastelen, abdijen, schitterende kerken en kathedralen te vinden. Door de veelzijdigheid van de natuur komen sportliefhebbers snel aan hun trekken. Kleine riviertjes, grote moerassen, bossen, valleien en een ruige kustlijn zijn de kenmerken van de natuur in Picardië.

Verder zijn er veel mooie steden, historische bezienswaardigheden en culturele dorpjes die een bezoek waard zijn. Hoewel de meeste mensen er vaak voor kiezen om iets verder het land in te gaan voor bijvoorbeeld een andere kustlijn en bekende vakantieoorden, doet Picardië hier helemaal niet aan onder. Het is een plek voor natuurliefhebbers en sporters, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Hoe leuk is het om een actieve vakantie met veel uitstapjes te kunnen combineren met natuur, geschiedenis, cultuur en ontspanning?

Picardië is een regio van Frankrijk

Picardië is een regio in Noord-Frankrijk en ligt noordoostelijk van de regio Normandië. Toen de drie departementen Somme, Oise en Aisne met elkaar samenvoegde in 1960 ontstond Picardië. Sinds januari 2016 zijn Nord-Pas-de-Calais en Picardië gefuseerd tot Hauts-de-France. Picardië verschilt veel met Nord-Pas-de-Calais, wat mede komt doordat de Picardische kuststrook ongeveer zestig kilometer lang is en bestaat uit zowel krijtrotsen als zandstranden.

Wat te doen in Picardië

1. Bekijk paardenraces tijdens Prix de Diane

Een oud evenement in Frankrijk is Prix de Diane. Het is vernoemd naar de mythische god Diane en staat in het teken van paardenraces. Het evenement bestaat al sinds 1843. De paardenrace vond plaats in de Versailles tijdens de Franse Revolutie, werd geannuleerd in 1871 in verband met de oorlog en is niet gehouden tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1921 keerde het evenement in Chantilly terug, maar de jaren die hierop volgden waren rommelig. Telkens werd het evenement geannuleerd of verplaatst naar een ander stad. Tegenwoordig wordt het weer gehouden in Chantilly. De afstand van de paardenrace is 2.100 meter en wordt in juni georganiseerd. Het is een leuk evenement met optredens en veel gezelligheid.

Hippodrome de Chantilly
En course

2. Kleur- en lichtspel op de Notre Dame d’Amiens

De Notre Dame in Amiens is een gotisch kunstwerk en zowel de binnenkant als de buitenkant is in bezit van een bijzondere schoonheid. Het interieur bevat een collectie bestaande uit kunstvoorwerpen en het exterieur heeft een opvallende, maar prachtige stijl. In de zomermaanden wordt er een lichtspel op uitgebeeld. Heiligen en andere historische figuren worden met kleur- en projectiebeelden verlicht. Het is prachtig om te zien hoe een mooi gebouw als dit op een bijzondere manier nog meer in de belangstelling gezet wordt.

3. Ontdek de adembenemende schoonheid van Amiens

Amiens is de hoofdstad van Picardië en heeft veel antieke bezienswaardigheden. Er zijn tal van architecturale schoonheden uit de Romeinse tijd die zeker een bezoek waard zijn. De oude stad heeft door de jaren heen veel ontwikkelingen ondergaan, waardoor er een prachtige combinatie is ontstaan tussen antiek en modern. Zo zijn er grote winkelstraten met nieuwe terrasjes, pleinen en winkels, waardoor het historisch centrum gelijk opvalt tussen deze moderne invloeden.

Verder zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden die de tijd echt waard zijn. Hoewel veel schoonheden in één dag ontdekt kunnen worden, is het aan te raden om er een dagje extra voor uit te trekken. De monumentale gebouwen zijn namelijk allen een bezichtiging waard, waardoor kiezen lastig wordt. Zo zijn de Notre-Dame van Amiens, het fascinerende kunstmuseum en de begraafplaats Cimetière de la Madeleine, waar sinds 1817 veel gesneuvelde soldaten uit de Tweede Oorlog en beroemde inwoners zijn begraven, te bezoeken.

AmiensAmiensAmiens

4. Tip: bezoek Chantilly

Wanneer je op vakantie bent in Picardië of verblijft in Parijs en even aan de drukte wil ontsnappen, kan dat in het interessante dorpje Chantilly. Het ligt op twintig kilometer van de hoofdstad en is makkelijk te bereiken. Voor paardenliefhebbers is het plaatsje een paradijs. Chantilly staat ook wel bekend als de paardenhoofdstad van Frankrijk. Dit komt mede door het Paardenmuseum waar de dieren leven en dagelijkse shows geven. Verder zijn er paardenconcoursen en hotels speciaal voor ruiters en hun paarden.

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo ook het kasteel van Chantilly, een gebouw dat een grote rol speelt in de bekendheid van het dorpje. Het is de parel van de stad en een reconstructie uit de negentiende eeuw. Helaas is het oorspronkelijke gebouw verwoest tijdens de Franse Revolutie en heeft alleen het kleine kasteel dit overleefd. Hier zijn nu prachtige werken van grote kunstenaars te bezichtigen. Het is een museum voor oude kunst en is na het Louvre in Parijs het belangrijkste museum op Franse bodem. Wat nog meer te doen in Picardië? Lees verder!

Le Château de Chantilly, France

5. Bijzonder plaatsje Gerberoy

Gerberoy is een dorp met een kleine omvang. Toch is het gigantisch als je kijkt naar haar schoonheid. Met die reden heeft zij een plaats gekregen op de lijst van Les plus beaux village de France, de mooiste dorpjes van Frankrijk. Gerberoy staat bekend om haar rozen, inspirerende uiterlijk en romantische sfeer. Het dorp heeft karakter en straalt uniekheid uit, iets dat de bekende kunstenaar Henri Le Sidaner heeft geïnspireerd. Smalle straatjes, rust en adembenemende tuinen zorgden ervoor dat de schilder prachtige kunstwerken heeft kunnen maken.

De kasteeltuin in het dorp heeft Italiaanse terrassen waar men kan genieten van een ontspannen en fijne sfeer. De tuinen worden gevuld met verschillende rozen die romantiek uitstralen. Loop door de tuin die Le Sidaner zo mooi vond en breng daarna een bezoek aan het atelier en het museum om zijn werken te bekijken. Bewandel de pittoreske straatjes die bestaan uit kleine huizen die gebouwd zijn in de zeventiende en achttiende eeuw. De met klimrozen bedekte muren, de rust en de oude architectuur geven je het gevoel alsof je in een andere wereld bent. Dit wordt versterkt door de antieke kerk uit de elfde eeuw, het stadhuis en de stadswallen. Neem de tijd om één van de mooiste dorpjes van Frankrijk te bezoeken wanneer je in Picardië bent.

Cabine téléphonique
Toits de GerberoyLes jardins Henri-Le-Sidaner

6. De baai van de Somme, een oase van rust en ontspanning

Echte natuurliefhebbers voelen zich helemaal thuis aan de baai van de Somme. Dit beschermde natuurgebied is een paradijs met duinen, moerassen, uitgestrekte vlaktes, zandbanken en meren. Spot verschillende vogelsoorten, wandel door de prachtige omgeving en geniet van de rust om je heen. Dit is namelijk één van die plekken in Frankrijk waar het lijkt of de tijd stilstaat. Geen zorgen, geen haast en afgesloten van de dagelijkse drukte waar we normaal mee te maken hebben. De rijke flora en fauna is zeker het verkennen waard. Bezoek de vogelparken, bekijk de zeehonden en bewonder exposities die het verhaal over de omgeving beeldvormen.

Baie de Somme
Baie de Somme

7. Wat te doen in Picardië? Ga naar het bos Saint-Gobain

Voor de sportieve vakantiegangers is er ook genoeg te beleven in Picardië. Er zijn ruige kliffen, fijne stranden, heldere zeeën, grote valleien en prachtige bossen. Het bos Saint-Gobain is dan ook zeer geschikt voor een lange wandeling. Ontdekkers voelen zich helemaal op hun plek in het mysterieuze en fascinerende bos. Het gebied vult zich met bomen, vijvers, heuvels en verschillende diersoorten. De bospaden leiden naar indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder de ruïnes van de abdij van Saint-Nicolas-aux-Bois. Dit was in het verleden een prachtig benedictijns gebouw.

Bewandel de mooiste bospaden en ontdek het schitterende erfgoed waar je door omringd wordt. Vergeet de drukke wereld om je heen en ontsnap voor even aan alle gewone zaken die er spelen. Laat je gedachte varen en ontspan in het diepe bos van Saint-Gobain, waar mysterie een prachtige combinatie vormt met alle flora en fauna.

8. Breng de sportieve kant van jezelf naar boven en maak een fietstocht

Om de natuur op een sportieve, leuke manier te ontdekken, kan er voor verschillende activiteiten gekozen worden. Eén van deze activiteiten is fietsen. Prachtige bossen, schitterende dorpjes en mooie riviertjes zijn de natuurelementen die je tegenkomt tijdens een fietstocht. De uitgestrekte bossen zorgen voor amuserende routes en brengen je langs de mooiste plekken. Het is goed mogelijk dat je meerdere bezienswaardigheden tegenkomt, want de Franse heren van adel waren zeer gecharmeerd van de grote bosgebieden. Ze lieten hier dan ook graag hun woningen bouwen. De routes brengen je naar verschillende bestemmingen. Je komt langs kleine dorpen, waar je kunt genieten van een heerlijke lunch of een diner gekozen vanaf de lokale menukaart. De routes zijn verdeeld over verschillende niveaus.

Senlis 5Forêt d'automne

9. Stand-up paddling, heb jij dat al eens gedaan?

Picardië heeft een hele lange kustlijn, waardoor er verschillende gebieden rondom de zee zijn. Zo heb je hele rustige zeegedeeltes, maar ook hele ruige. Dit zorgt ervoor dat er veel verschillende activiteiten gedaan kunnen worden op zee. Wanneer je op zoek bent naar een sportieve activiteit die niet vaak gedaan wordt, maar wel ontzettend leuk is, kun je denken aan stand-up-paddling. Dit wordt ook wel peddelsurfen genoemd en kan gedaan worden op zowel hoge als hele lage golven.

Evenwicht houden is hier van groot belang en een dag of twee iets nieuws leren zorgt voor veel vermaak. Kies ervoor om de lange kustlijn te gebruiken voor plezier en creëer een nieuwe hobby aan de Picardische kust.

10. Leer meer over de interessante geschiedenis in Picardië

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd door veel grote landen met elkaar gevochten en dit kostten miljoenen levens van soldaten. Het is een hevige strijd geweest en de littekens hiervan zijn op veel plekken nog goed te zien. Het is een gebeurtenis in het verleden dat voor een groot deel de geschiedenisboeken vult. Het is dan ook ontzettend leerzaam en interessant om hier wat meer over te weten te komen.

Picardië heeft heel wat te verduren gehad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder is dat ondanks dat de hevigste gevechten hier plaatsvonden, de wapenstilstand op 11 november 1918 in Picardië getekend werd. Er is nog veel te zien van deze tijd. Sta stil bij de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en bezichtig de indrukwekkende monumenten, musea en gedenkplaatsen. De geschiedenis in dit gebied kun je eigenlijk in geen beding missen.

Caverne du Dragon at Chemin des Dames (France 2015)Musée Somme 1916Musée Somme 1916, pic-003