• Menu
  • Menu

Wat te doen in Poitou-Charentes

Wat te doen in Poitou-Charentes? Poitou-Charentes is een regio in het westen van Frankrijk en zeer afwisselend in zowel het landschap als de bezichtigingen. Prachtige moeraslanden, kustlijnen en leuke eilandjes kenmerken de regio die zich verder nog vult met een interessante cultuur, architectuur en kunst. Zowel actieve vakantiegangers als kunst- en cultuurliefhebbers komen hier makkelijk en snel aan hun trekken. Dit geldt tevens voor de toeristen die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Er zijn veel wandel- en fietsroutes die voor kilometers avontuur en ontdekkingen zorgen. Aan de schitterende kust vind je pittoreske dorpjes, sfeervolle havenstadjes en moderne steden. Prachtige kunstwerken zijn tevens het bezichtigen waard. Al met al, de keuze is ontzettend groot in het mooie Poitou-Charentes.

Poitou-Charentes is een regio van Frankrijk 

Poitou-Charentes is een prachtige, veelzijdige regio en wordt begrensd door de Atlantische Oceaan. Pays-de-la-Loire ligt ten noorden van de regio, Centre-Val-de-Loire ten oosten en ten zuiden Aquatanië. Poitou-Charentes is verdeeld in de departementen Charente, Charente-Maritime, Deux-Sèvres en Vienne.

Wat te doen in Poitou-Charentes

1. Vermaak je tijdens Festival des Nuits Romanes

In de zomermaanden worden er in Poitou-Charentes zo’n 170 voorstellingen opgevoerd in verschillende steden. Er zit een historische waarde achter dit festival. De voorstellingen staan in het kader van het Romaanse culturele erfgoed. Dit thema is goed te zien in de dansoptredens, de lichtshows en de muziek die gespeeld wordt. De straten van de regio worden gevuld met een gezellige feestsfeer en al lachend en dansend genieten zowel de Fransen als de toeristen van het jaarlijks terugkerende evenement. Het is een amuserende manier om meer over de tradities van de regio te leren.

2. Cultuur en historie in Poitiers

Poitiers is een plaatsje dat gevuld wordt met prachtig historisch en cultureel erfgoed. Hoewel het niet heel populair is onder toeristen, valt er ontzettend veel te beleven en te zien. Een bijzonder centrum, oude kerken, pittoreske straatjes en bruisende terrassen tref je hier. Het plaatsje heeft alle ingrediënten voor vermaak. Cultuur- en geschiedenisliefhebbers komen aan hun trekken bij de historische bouwwerken. Verder kun je tot rust komen op de gezellige terrassen. Het struinen door de straatjes van Poitiers zorgt ook al voor vermaak.

PoitiersPoitiers Town Hall 2Dunes @ Poitiers

3. Verborgen parel van Frankrijk: Parthenay

Parthenay is één van die plaatsjes in Frankrijk die gezien mag worden als een verborgen parel. De Middeleeuwse stijl komt direct naar voren, evenals de kunst en de geschiedenis die de stad kenmerkt. De kleine, karakteristieke straatjes, de Middeleeuwse architectuur en de prachtige, schilderachtige brug kenmerken Parthenay. Dit geldt ook voor de stadsmuren die voor een groot deel nog overeind staan. Dit alles bij elkaar geeft al genoeg reden om Parthenay een bezoek te brengen. Bewonder een aantal bouwwerken en bewandel de historische straatjes om meer te leren over de interessante geschiedenis van Parthenay.

PARTHENAY (20)
PARTHENAY (7)
PARTHENAY (3)
PARTHENAY (13)

4. Wat te doen in Poitou-Charentes? Bezoek de havenstad La Rochelle

La Rochelle, een bekende havenstad in Poitou-Charentes is een plek voor de zongenieters en vakantiegangers die op zoek zijn naar rust en ontspanning. Met meer dan tweeduizend uren zon per jaar en een heerlijk strand krijg je het echte vakantiegevoel Hoewel de zon, zee en het strand al genoeg redenen geven om deze kant in Zuid-West Frankrijk te kiezen als vakantiebestemming, zijn er nog een aantal zaken die hiervoor een aanleiding geven.

Zo is de oude haven La Rochelle een schilderachtig plaatsje in Frankrijk en zeker het bezoeken waard. De sfeervolle, drukke markten, goede restaurants en heerlijke ligplaatsen in de zon geven je het gevoel van een klassieke vakantie met alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Er zijn een aantal toeristische bezienswaardigheden die een leuke tijdsbesteding zijn voor vakantiegangers. Ontdek de rijke geschiedenis van de havenstad, bewandel de boulevard, loop door de winkelstraten en geniet van een lokaal gerecht en een wijntje op het terras.

port de La RochelleLa Rochelle, le port à la tombée de la nuit

5. Natuurschoon in Marais Poitevin

Het Marais Poitevin gebied is een echte rust- en ontspanningsplek en het tweede grootste moeras van Frankrijk. De mysterie achter de natuurschoon is interessant en biedt je de mogelijkheid om wonderen te ontdekken. Kies ervoor om te genieten van romantiek en een fijne charme terwijl je over het stille water vaart. Het is ontzettend leuk om de rijke flora en fauna te verkennen. Het Marais Poitevin is een plek waar de tijd stil staat, waardoor het lijkt alsof je in een andere wereld terecht gekomen bent, ver van de dagelijkse drukte. Bezoek de authentieke dorpjes en leer meer over de tradities en cultuur van Poitou-Charentes. Wat vroeger een zeegolf was, is nu één van de mooiste landschappen die door de mens gecreëerd is.

6. Volg de pelgrimsroute

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt voor een deel door Poitou-Charentes. Frankrijk vult met verschillende soorten kunststijlen. Zo heb je het impressionisme, Middeleeuwse Kunst, kunst uit de Oudheid en nog veel meer. Tijdens deze route vind je vooral religieuze, Romaanse kunst. Prachtige bouwwerken maken deze route interessant. Bezoek de Abbaye de Saint-Savin-sur-Gartempe, de Abbaye aux Dames de Saintes en nog vele andere Romaanse kunstwerken. Wat nog meer te doen in Poitou-Charentes? Lees verder!

7. Maak een fietstocht en verken de afwisselende natuur

Poitou-Charentes heeft een afwisselende natuur. Uitgestrekte landschappen, bosgebieden, kustlijnen en moerasgebieden. Allen zijn een genot om te verkennen. Met de auto kun je echter niet op alle mooiste plekjes komen en soms blijkt een wandeling hier iets te lang voor te zijn. Om optimaal te genieten van de schoonheid van de natuur is het aan te raden om op de fiets te stappen. Lekker een dagje vertoeven door een tocht te maken door verschillende landschappen. Het ultieme vakantiegevoel door sportief bezig te zijn en tegelijkertijd ontzettend mooie dingen om je heen zien. Genoeg van de natuur? Stop dan eens bij de dorpjes of stadjes om te genieten van een zon op het gezicht en een heerlijk drankje erbij.

Horizon - Poitou Charentes

8. Laat al je zintuigen prikkelen

Frankrijk staat bekend om haar heerlijke en veelzijdige keuken. Sterke kazen, veel wijn, vis of goed vlees zijn de hoofdproducten van een Frans gerecht. Iedere regio heeft zijn specialiteiten. Zo ook Poitou-Charentes, waar schaal- en schelpdieren vaak gebruikt worden voor een heelrijk gerecht. Geen liefhebber van vis? Dat is geen probleem, want ook het lamsvlees is van topkwaliteit. Proef de wereldberoemde roomboter van Poitou-Charentes. Ook de heerlijke kazen, wijnen en regionale desserts mogen niet ontbreken. Vergeet niet een glaasje cognac te drinken. Laat al je zintuigen prikkelen en inspireren door de bijzondere smaken van Poitou-Charentes.

Cognac

9. Een dagje aan de kust van Poitou-Charentes

Poitou-Charentes is één van de warmste regio’s van Frankrijk. Met in de zomer een gemiddelde temperatuur van 26 graden Celsius is het voor strand- en zonliefhebbers een ideale vakantiebestemming. Leuk om te weten is dat Poitou-Charentes de plek van Cognac is en daarom is het zeker aan te raden om op een terrasje van de zon en een plaatselijk likeurtje te genieten. De helderblauwe zee en de witte, lange zandstranden zorgen voor veel vermaak en er zijn dan ook talloze activiteiten te doen. Combineer een heerlijk dagje aan de kust met het slenteren door de vele pittoreske havenstadjes waar lokale gerechten op je wachten op geproefd te worden.

10. Breng een bezoek aan een unieke eilandjes

Poitou-Charentes is in bezit van een aantal unieke plekjes. Dit zijn onder andere de authentieke eilandjes Ile d’Oléron, Ile ‘Aix en Ile de Ré. Met een overvloed aan natuur, zon, geschiedenis en cultuur komt menig vakantieganger hier gemakkelijk aan zijn trekken. De prachtige kustlijn heeft meerdere militaire verdedigingswerken. Kies ervoor om een aantal dagen uit te trekken om de eilandjes optimaal te verkennen.

artist shackLa Flotte (Ile de Ré)Saint Martin, ile de Ré

Wat te doen in Poitou-Charentes? Zie het hieronder.