• Menu
  • Menu

Wat te doen in Rhône-Alpes

Rhône-Alpes is een regio waar natuurlijke schoonheid de boventoon voert. Deze rijkdom biedt vakantiegangers ontzettend veel in meerdere opzichten. Het ene moment geniet je aan de Ardèche van heerlijke temperaturen en het andere moment bewandel je de hoge berggebieden om getuige te zijn van een onvergetelijk uitzicht. De heldere wateren, lavendelvelden, bergtoppen,  ruige rivieren, groene weides en gletsjers kenmerken de natuur. De omgeving is voor de sportief aangelegde vakantiegangers een paradijs. Wat te doen in Rhône-Alpes? Niet alleen voor natuur, maar ook cultuur, gastronomie en geschiedenis is een vakantie in Rhône-Alpes zeker aan te raden.

Rhône-Alpes is een regio van Frankrijk

De regio is ontzettend groot en bestaat uit acht departementen. Rhône-Alpes bestaat uit Ain, Ardèche, Drôme, Isère, Loire, Rhône, Savoie en Haute-Savoie. De regio is sinds januari gefuseerd met Auvergne en draagt nu de naam Auvergne-Rhône-Alpes.

Wat te doen in Rhône-Alpes

1. Een lichtspektakel: Fête des Lumières

In de hoofdstad van Rhône-Alpes wordt er jaarlijks een bijzonder en prachtig evenement georganiseerd. Fête des Lumières is een evenement met religieuze achtergrond. Ter verering van de heilige Maria worden ramen en gebouwen verlicht. Verhalen worden op deze fascinerende manier verteld. Het is door de jaren heen steeds groter geworden en trekt tegenwoordig dan ook duizenden toeristen.

2. De bijzondere berg Alpe D’huez

Iedereen kent het wel, de Alpe D’huez. Wij Nederlanders hebben hier een overwinning tijdens de Tour de France behaald. Tegenwoordig wordt er jaarlijks een evenement georganiseerd. Het is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsen op één dag zes keer de Alpe d’Huez beklimmen om zo geld in te zamelen voor een goed doel in de strijd tegen kanker. Het is een bijzonder evenement en vele Nederlanders zijn er jaarlijks te vinden. Buiten de bijzondere actie is de berg een prachtig natuurelement van Rhône-Alpes. De berg bestaat uit prachtige fiets- en wandelpaden, groene bosgebieden en grijze rotsen.

3. Wat te doen in Rhône-Alpes? Bezoek het prachtige Lyon

Lyon is in bezit van een lang verleden met de Romeinen. De gastronomie, de interessante geschiedenis en de schitterende architectuur nodigen uit om verkend te worden. Er zijn veel bezienswaardigheden die een historische achtergrond hebben. Echter worden deze antieke elementen gecombineerd met moderne ontwikkelingen van nu. Dit zie je goed terug in de architectuur van bouwwerken. Zo kun je op het ene moment genieten van de historische schoonheid op het plein en het andere moment door grote, moderne winkelstraten wandelen. Lyon neemt je mee door de tijd.

Breng een bezoek aan de adembenemend mooie Notre-Dame de Fourvière, het antiek theater van Lugdunum, het Museum van de Gallisch-Romeinse beschaving en wandel door de oudste wijk van de stad, Vieux Lyon. Kom tot rust op het indrukwekkende en schitterende plein Place Bellecour en geniet van heerlijke wijnen en lokale gerechten. Er is zo veel te beleven dat men zich in de hoofdstad van Rhône-Alpes met gemak dagen kan vertoeven.

4. Het kristalheldere meer van Annecy

Voor sportieve vakantiegangers, maar ook voor men die op zoek is naar rust en ontspanning, is het meer van Annecy een hele geschikte plek. Dit is één van de grootste zoetwatermeren van Frankrijk en ligt in Haute-Savoie. Het is ontzettend populair bij toeristen. Het schone water is voor het grootste deel afkomstig van de gletsjers in de Alpen. Duik in het kristalheldere water of ga zeilen, varen, waterskiën en zelfs vissen. Geniet van een prachtige natuur en een oase van rust. Wat nog meer te doen in Rhône-Alpes? Lees verder en laat je inspireren!

Bluer than Tahoe
View of Lake Annecy
Lac d'Annecy

5. De gevreesde Mont Blanc en haar ruige schoonheid

De Mont Blanc is één van de bekendste bergen van Frankrijk, al dan niet van de hele wereld. Het is een gevreesde berg, maar ook een prachtig voorbeeld van de spectaculaire, ruige natuur waar Rhône-Alpes over beschikt. De top is door een aantal waaghalzen beklommen en steeds vaker gaan mensen de uitdaging aan. Zonder risico is het bij lange na niet, want jaarlijks is het een fatale keuze voor een aantal klimmers. De berg is trouwens ook prachtig vanaf lagere hoogtes, dus genieten vanaf de grond vervult vaak de wensen van menig natuurliefhebber al.

Le Mont BlancMont Blanc

6. De Grand Canyon van Frankrijk: Gorges de l’Ardèche

Velen kennen Gorges de l’Ardèche wel. De diepe, ruige kloof staat ook wel bekend als de Grand Canyon van Frankrijk en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Geniet van heerlijke temperaturen en een prachtige omgeving. Het heldere water is bij menig vakantieganger in trek. Er kunnen tal van watersporten gedaan worden. Ook kun je ervoor kiezen om gewoon een frisse duik te nemen om vervolgens aan de kant weer tot rust te komen. Erosie van kalksteengebergte heeft ervoor gezorgd dat zoiets moois gecreëerd is. Bezichtig het zelf en geniet van een heerlijke vakantie aan Gorges de l’Ardèche.

GORGES DE L ARDECHE
Pont d'Arc, Gorges de l'Ardèche

7. Tip: Ontdek de ondergrondse schoonheid van Aven d’Orgnac

Boven de grond zijn tal van schoonheden, maar ook onder de grond zijn een aantal verborgen parels die zeker het verkennen waard zijn. Zo ook Aven d’Orgnac, een druipsteengrot bij Orgnac-l’Aven in de Ardèche. De grot werd ontdekt in 1935 en in 2000 heeft het spectaculaire natuurwonder een plaatsje gekregen bij de Grand sites de France. Dit betekent dat het bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk hoort. Het is dan ook niet zo gek dat de grotten jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekken. Laat jezelf verassen door de bijzondere elementen die onder de grond verborgen zitten en bezoek Aven d’Orgnac.

Aven d'Orgnac 2

8. Wat te doen in Rhône-Alpes? Kanoën of kajakken natuurlijk!

Wie op Frankrijk naar vakantie gaat, kan eigenlijk onder geen beding een dagje kanoën of kajakken missen. Het is iets dat velen graag doen wanneer ze in Frankrijk op vakantie zijn. In Rhône-Alpes zijn er talloze mogelijkheden voor. Verken de natuur op een sportieve, leuke manier en kom op plekken waar je met de auto of per fiets niet gemakkelijk kan komen. Bekijk de mogelijkheden en kies een geschikte kajak- of kanoroute die bij jou en je gezelschap past.

Schermafbeelding 2017-02-20 om 13.45.13

9. Treed in de voetsporen van profwielrenners

Wielrennen is een grote sport in Frankrijk en Nederland. De Tour de France is dan ook de belangrijkste wedstrijd van het hele jaar. Deze meerdaagse wielerwedstrijd is iets dat velen graag volgen op televisie of aan de kant, maar hoe leuk is het om een keer in de voetstappen van de grote wielrenners te treden? Dat kan in Rhône-Alpes. Volg een deel van de route die tijdens de Tour de France ook afgelegd wordt, maar dan op eigen tempo. Wielrennen kan tevens ontzettend goed in andere delen van de regio, dus kies een route die bij jou past.

10. Word een echte wijnkenner

Wanneer we denken aan Frankrijk, denken we aan wijn, wijn en nog meer wijn. De natuur geeft de bevolking een mogelijkheid om met diverse smaken te werken. Iedere regio heeft haar eigen wijnen, zo ook in Rhône-Alpes. Laat je smaakpapillen verassen door de met Franse druiven gemaakte wijnen. Proef de passie en liefde van Rhône-Alpes en keer echte wijnkenner terug van je vakantie.

Wine at Sunset