• Menu
  • Menu

Wat te doen in Georgië

Georgië is een van de landen die al jaren een bijzondere en avontuurlijke bestemming voor reizigers kan zijn, maar dit niet is door de onbekendheid. Toch lijkt hier verandering in te komen en ontwikkelt de vakantiebestemming zich tot een parel die steeds meer aandacht krijgt. Het land is rijk aan cultuur, heeft een indrukwekkende architectuur en schitterende landschappen om te ontdekken. Georgië is de geboorteplaats van Stalin en kent een intense geschiedenis met Rusland. Ontdek Georgië en haar vele hoogtepunten.

Het is ’s zomers heerlijk vertoeven in Georgië. De grote diversiteit in natuur maakt het een fijne vakantiebestemming voor actief aangelegde reizigers en ontdekkers. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele bezienswaardigheden en zelfs reizigers op zoek naar ontspanning voelen zich in hier thuis.

Top 10 to do’s in Georgië

1. Tbilisi

Tbilisi ligt aan de rivier Mtkvari en is de hoofdstad van Georgië. De stad is net even anders dan je wellicht van een hoofdstad gewend bent. Je hebt hier geen wereldberoemde bouwwerken, maar kleine, schilderachtige bezienswaardigheden. Struin door de kronkelende straatjes, langs de pittoreske huisjes en musea. De stad is oud en kent een rijke historie. De Arabieren, Perzen, Sovjets, Turken en Russen hebben allen hun stempel weten te drukken en dat is terug te zien in de architectuur. Naast het oude karakter zie je in Tbilisi tevens moderne ontwikkelingen. De combinatie tussen twee stijlen heeft de stad een prachtige metropool weten te maken.

Kom in contact met de lokale bevolking. Ga de straat op, bezoek de lokale restaurantjes en wandel over de markten. Ontdek de geschiedenis die Tbilisi heeft met onder andere de Sovjets. Kies er echter ook voor de moderne kant van de stad te ontdekken. Ga naar bruisende nachtclubs, bezoek moderne musea en ga heerlijk shoppen in moderne winkels. Op zoek naar een unieke stedentrip die niet snel verveeld, ga dan naar het veelzijdige Tbilisi.

Tbilisi

2. Batumi

Batumi is een prachtige havenstad gelegen aan de Zwarte Zee. Je proeft een feestelijke sfeer in dit plaatsje. Het is een populaire vakantiebestemming. Geniet van een koud drankje op het boulevard van Batumi, ook wel bekend als Batoemi. Bewandel de kiezelstranden en bewonder de oude gebouwen, maar ook moderne architectuur. Struin langs de winkeltjes en geniet als echte winkelliefhebber van goedkope prijzen. Vergeet uiteraard niet te relaxen.

Bezoek de luxe hotels, bezichtig Griekse aardewerken en bewonder beroemde kunstwerken in het Archeologisch Museum. Bekijk ook het beeld van het Oost-Europese liefdeskoppel dat vergelijkbaar is met Romeo en Julia, Ali & Nino. Het beeld is zeven meter hoog en stelt de liefde voor tussen het beroemde stel in Georgië. Ook het gemeentehuis van de stad is een aanrader om te bezoeken. Batumi is een prachtige badplaats aan de Zwarte Zee en wordt in de avond verlicht. De gebouwen hebben iets weg van de luxe en moderne architectuur in Dubai.

3. Wandelen door het Kaukasus-gebergte

Het Kaukasus-gebergte ligt op de meest zuidoostelijke grens van Europa en ten westen van Azië. Dit gebergte bestaat uit de Grote Kaukasus en de Kleine Kaukasus. Ze strekken zich uit over Georgië, Rusland en Armenië. Hierdoor kenmerken diverse culturen, religies, tradities en talen het gebied. Geniet van de prachtige natuur om je heen en wordt warm ontvangen door de lokale bevolking. Sportieve vakantiegangers kunnen hier uitstekend uit de voeten. Er zijn wandelroutes op verschillende niveaus, waardoor zelf bepaald kan worden hoe uitdagend de tocht door de bergen zal worden.

Bezoek de authentieke bergdorpjes en leer meer over de volkscultuur en Georgische tradities. Tijdens je ontdekkingstocht door de bergen zul een aantal ruïnes en bezienswaardigheden tegenkomen. Heb je geen behoefte aan een wandeling, dan kun je ervoor kiezen om over de Georgian Military Highway te rijden. Dit is een weg vanaf de Georgische hoofdstad tot de Russische grens.

4. David Garedzja klooster

Het David Garedzja klooster is te vinden in het oosten van Georgië in de regio Kacheti. Het is een bijzonder gebouw dat uit een rots op de Gareja berg is uitgehouwen. Het bouwwerk bestaat uit kerken, cellen, woonverblijven en kapellen. Helaas is er veel van het klooster verwoest door schietoefeningen van het Rode Leger, waardoor niet alles meer in originele staat is. Door restauraties kan men vandaag de dag nog wel het bouwwerk een bezoek brengen. Het David Garedzja klooster is voortgekomen uit een Middeleeuws monastieke cultuur en is dan ook een historische parel van Georgië.

100_3661

100_3689

Monastery dining hall.

5. Nationaal Park Tusheti

Nationaal Park Tusheti is een ideaal gebied voor ervaren wandelaars en hikers. Het park heeft hoge, groene bergen die in de zomermaanden veel worden bezocht. De beboste landschappen en de sterke volkscultuur zijn kenmerkend aan het gebied. Je vindt hier veel zeldzame dieren en planten. De wandelpaden zijn ruw en uitdagend. Het is dan ook aan te raden om alleen als geoefende wandelaar het Nationaal Park te verkennen.

Bezoek de traditionele dorpjes. Ze verschillen ieder van elkaar, iets dat goed te zien is in onder andere de architectuur, gewoontes en kledij. De schilderachtige landschappen en plaatsjes zijn niet populair onder toeristen, wat enigszins jammer is. Benieuwd naar hoe men leeft in de natuur van Georgië? Neem de tijd om de plaatsjes te bezoeken en leer ontzettend veel van het land.

Tusheti

6. Vardzia

Vardzia is een grotstad die werd gesticht in 1185 door koningin Tamar. De stad diende ter bescherming tegen de Mongolen. De stad bestond uit meer dan 6.000 appartementen verdeeld over meerdere diepingen. Ook was er een kerk en een troonzaal. Helaas werd een deel van de stad verwoest door een aardbeving. Vardzia werd een verlaten stad, maar in de loop der jaren heeft het plaatsje zich ontwikkeld tot een cultureel symbool van Georgië. Monniken gebruiken tot op heden het klooster en zelfs een paar grotwoningen. Een bezoek aan Vardzia mag zeker niet ontbreken aan je reis in Georgië.

Vardzia

Vardzia / ვარძია

7. Kutaisi

Kutaisi is een stad rond de rivier Rioni. Ontdek de historische en architecturale schoonheden in het plaatsje. Zo zijn er prachtige kloosters, ruïnes en kathedralen. Het centrum van de stad bevindt zich op de linkeroever van de Rioni. Op de rechteroever vind je een historischer gedeelte met belangrijke gebouwen, waaronder het Gelatiklooster. Hier kan men muurschilderingen uit de Middeleeuwen bezichtigen. Voor een cultureel uitstapje is de uitzonderlijke stad Kutaisi het juiste adres.

Kutaisi

Bagrati Cathedral Kutaisi

8. Raften

Door de veelzijdige natuur is Georgië geschikt voor verschillende sporten. De bergen vormen een heerlijke plek voor wandelaars en mountainbikers. In de wateren kunnen zeilers, surfers en rafters hun hart ophalen. Dat laatste is dan ook zeker het proberen waard.

Er worden verschillende rafttochten georganiseerd voor zowel beginnende rafters als ervaren rafters. Ga naar de rivier Aragvi om daar een tocht te doen of kies voor de rivier Mtkvari die door de Georgische hoofdstad stroomt. Laat de adrenaline door je lichaam gieren en maak er een leuke, sportieve ervaring van.

9. Skiën

Dat je kunt skiën in Georgië is bij veel wintersporters niet bekend. Men gaat automatisch naar de Alpen, terwijl ook andere bergen fijne wintersportmogelijkheden bieden. Georgië biedt skiërs de mogelijkheid hun hobby uit te oefenen in een omgeving die net iets anders is dan ze gewend zijn. Je vindt hier voornamelijk kleinere skigebieden. Ga bijvoorbeeld naar Gudauri of Bakuriani.

Sinds kort is er een nieuw skigebied dat de naam Mestia draagt. Dit gebied is toeristisch ingericht en voor zowel ervaren als onervaren skiërs een geschikte wintersportbestemming. Let wel op: skigebieden in Georgië zijn klein.

Gudauri

Untitled

10. Proef de heerlijke Georgische wijnen en leer van een prachtige geschiedenis

Het is heel normaal om in Georgië een fles wijn bij iedere maaltijd te openen. Vaak wordt er eerst getoost, voordat men de heerlijke Georgische wijnen proeft. In het land worden de heerlijkste wijnen gemaakt, maar toch zijn wij Europeanen niet heel bekend met deze smaken. De Georgische wijnen worden gemaakt met de oudste bereidingstradities ter wereld. Georgië staat ook wel bekend als de ‘Cradle of Wine’, een naam die het land te danken heeft aan historische vondsten. Deze wijngeschiedenis reikt tot zo’n 8.000 jaar terug. De landschappen zorgen ervoor dat unieke druifsoorten geteeld kunnen worden.

Qvevri is een oude wijnbereiding en wordt gebruikt door heel Georgië. De Qvevri is een aardewerken kruik in de vorm van een ei. Deze wordt gebruikt voor het rijpen en het opslaan van de wijnen. De kruiken worden vaak ingegraven onder maaivelden of geplaatst in wijnkelders. In de grond worden de druivenschillen, de sap en de pitten gegist voor ongeveer vijf maanden. Deze oude, traditionele methode van wijnbrouwerij  staat op de ‘UNESCO Intangible Cultural Heritage’ lijst. Laat je inspireren door deze bijzondere wijnen en de geschiedenis ervan.
Chateau Mukhrani Georgian wine tasting
epl315_8253907