• Menu
  • Menu

Wat te doe in Ierland

Ierland is een eiland dat eigenlijk uit twee landen bestaat. Zo’n 20% behoort tot Noord-Ierland en dat hoort officieel nog steeds bij Engeland. De rest van het land, de Republiek Ierland, is wel officieel Ierland. Waarschijnlijk denk je bij Ierland al snel aan St. Patrick’s day, het grappige Ierse dialect, pints, pubs en Ierse gezelligheid. Niets is minder waar, maar naast deze kenmerken heeft het land nog meer te bieden. Het is een land met een rijke historie en bovenal een prachtige natuur. Beleef hier een actieve vakantie, een stedentrip of kom er helemaal tot rust.

Ierland kent een rijke geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog goed zichtbaar is. De vele volkeren hebben stuk voor stuk hun sporen achtergelaten. Naast al die historische overblijfselen is het ook een land met een prachtige natuur. Groene vruchtbare heuvelachtige landschappen, bergen, hoge kliffen langs de kust en gezellige steden.

Wat te doen in Ierland

1. Dublin

Dublin is de hoofdstad van Ierland en van de provincie Leinster. De stad is gesticht door de Vikingen en was in die tijd één van de belangrijkste steden van het land. Ook vandaag de dag heeft Dublin nog steeds een belangrijke functie in Ierland. De stad heeft haar naam te danken aan de oud Ierse vertaling voor zwarte poel. Het is een gezellige stad en een stuk kleiner dan andere bekende steden, zoals Londen en Parijs. Het centrum van de stad bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes die met elkaar verbonden zijn door een brug. Aan de ene kant kun je heel goed winkelen en aan de andere kant vind je het beroemde gebied ‘The Temple Bar’. De naam klinkt als één kroeg, maar is eigenlijk een groot district vol gezellige pubs en restaurantjes. Het is wel erg toeristisch. Loop een stuk verder en ontwijk de drukte. Hier is het net zo gezellig, een stuk rustiger en het bier is de helft goedkoper.

dublin
IMG_3133

2. St. Patrick’s Day

Wij vieren in Nederland ieder jaar Koningsdag en in Ierland vieren ze ieder jaar op 17 maart St. Patrick’s Day. Het is de dag dat de beschermheilige van het land wordt herdacht. Bijna iedere Ier is vrij en viert feest. Er worden concerten, kermissen, optochten en vuurwerkshows georganiseerd. De straten kleuren groen. Tegenwoordig kom je deze feestdag in steeds meer landen tegen. Het symbool van het feest is een klavertje drie.

Het feest heeft allemaal te maken met de Christelijke missionaris Palladium in 430. Zijn opvolger werd de heilige Patricius, oftewel Saint Patrick. Hij werd bisschop van Ierland. Door alle werkzaamheden die Saint Patrick verrichte, werd hij later de nationale heilige van het land. Hij stichtte veel kerken en kloosters. Het feest is dus niet alleen een Iers feest, maar ook een officieel Christelijk feest dat in de Katholieke-, Ierse- en Anglicaanse kerken wordt gevierd.

St. Patrick's Day, Dublin

3. De Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher zijn te vinden in het graafschap Clare, aan de zuidwestkust van Ierland. Deze kliffen behoren met hoogtes tussen de 120 en 210 meter tot de hoogste van Europa. Het is een bijzonder beeld om te zien, want de kliffen lijken wel loodrecht uit de grond te zijn geschoten. Niet alleen het aanzicht is prachtig, ook bovenop de kliffen is genoeg te zien. Vanaf hier kun je genieten van een spectaculair weids uitzicht over Ierland en de omliggende eilanden. Halverwege de kliffen vind je O’Brien’s Tower. Deze stenen uitkijktoren werd in 1835 gebouwd voor de toeristen door Cornelius O’Brien.

4. Cork City

Cork, oftewel Cork City, is één van de grootste steden van de Republiek Engeland. Daarnaast is het de hoofdstad van haar gelijknamige graafschap. De plaats ligt het in de provincie Munster, aan de zuidkust van het eiland. De rivier de Lee stroomt door erdoorheen. Het grootste gedeelte van Cork is gelegen in de monding van deze rivier. Bezoek de prachtige haven in Cork City. Deze wordt gezien als één van de grootste havens ter wereld. Cork wordt ook wel Rebel Cork genoemd, dankzij haar onafhankelijkheid gedurende de tijd van de Vikingen tot de Ierse onafhankelijkheidsoorlog.

De stad is ontzettend oud en heeft al sinds de 13e eeuw stadsrechten. Toch zijn er veel gebouwen opnieuw opgebouwd en later herbouwd. Dit heeft te maken met de vele aanvallen in de loop der jaren. Ondanks dat is er genoeg pracht en praal te zien in Cork. Bekijk onder andere de kathedralen en het Cork Opera House. De stad heeft een eigen vliegveld en per trein kun je jezelf makkelijk voortbewegen.

French's Quay as Viewed From South Gate Bridge (Cork City)

5. Papegaaiduikers spotten op de Skellig-eilanden

De Skellig-eilanden zijn gelegen in het zuidwesten van Ierland. Het zijn twee kleine rotsachtige eilanden vlak voor de kust. Skellig is Iers voor rotsachtig. Beide eilanden staan bekend om de grote populatie papegaaiduikers en Jan-van-Genten vogels. Vogelliefhebbers over de hele wereld komen naar deze eilanden toe om de dieren te bekijken. Verder vind je hier de overblijfselen van een klooster uit de vroege Middeleeuwen. Dit klooster staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De eilanden hebben de namen Little Skellig en Great Skellig, ook wel Skellig Michael genoemd. Little Skellig is alleen vanaf de boot te bewonderen. Het grootste eiland kan ’s zomers wel bekeken worden. Met name het klooster is een veelbezochte bezienswaardigheid.
Skellig Islands, Ireland

Skellig Islands, Ireland

Puffin on Skellig Michael

6. Maak een stedentrip

Wil je een stedentrip maken en ben je op zoek naar een geschikt land hiervoor, dan zal Ierland niet snel in je op komen. Toch heeft het land voor deze soort vakantie ontzettend veel te bieden. Bezoek de grote steden en combineer die ontdekkingstocht met uitstapjes buiten de stad. Kies bijvoorbeeld voor een bezoek aan de steden Dublin, Belfast of Cork. Deze zijn niet alleen rijk aan historie en cultuur, maar ook aan gezelligheid.

7. De Rock of Cashel in County Tipperary

De Rock of Cashel is een kalkstenen rots van zo’n 60 meter hoog en is helemaal ommuurd. Binnen dezemuren zijn allerlei religieuze elementen te vinden. In eerste instantie was de rots een zetel van de koningen van de provincie Munster, totdat deze in de 12e eeuw aan de kerk werd geschonken. Sindsdien wordt de Rock of Cashel ook wel Saint Patrick’s Rock genoemd. Het is een rots met een flinke geschiedenis. Er schuilen allerlei boeiende verhalen achter. Van de bekering van de koning in de vijfde eeuw, de afbranding van de kathedraal in de vijftiende eeuw tot de dood van Demot O Hurley in de zestiende eeuw. Tot op heden is het een prachtige plek om te bezoeken.

8. De historie van St. Kevin en lekker klimmen in Glendalough

Glendalough wordt ook wel het dal van de twee meren genoemd. Het is een Ierse vallei en een nationaal park in de Wicklow Mountains, vlakbij Dublin. Ze heeft haar naam te danken aan de twee meren Lower Lough en Upper Lough. In de vallei is het mogelijk prachtige wandeltochten te maken, waaronder die van de Wicklow Way. Dit is een lange wandeling door de Wicklow Mountains.

Het dal heeft een rijke geschiedenis, waarin de naam St. Kevin een grote rol heeft gespeeld. Bijzondere gebouwen, waaronder kerkjes en kloosters dragen zijn naam. Niet alleen voor wandeltochten en historie ben je hier aan het juiste adres. De kliffen van Glendalough in het noordwestelijke uiteinde zijn namelijk geschikt om te klimmen. Er zijn verschillende routes met diverse moeilijkheidsgraden.

Glendalough

9. Bunratty Castle

Alleen al bij het zien van dit kasteel voel je je als een koning of koningin uit de vroegere tijden. Je vindt Bunratty Castle in het dorpje Bunratty, vlakbij Limerick, Shannon Town en Ennis. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar de tiende eeuw. In de loop der jaren hebben verschillende families aanpassingen gedaan aan het bouwwerk. Het kasteel is samen met het Folk Park van Bunratty een populaire trekpleister. Stap terug in de tijd en leer de interessante geschiedenis van Ierland kennen.

Bunratty Castle, Ireland

10. Limerick en de gelijknamige graafschap

Limerick is een prachtige stad in het zuidwesten van Ierland. Deze plaats is de hoofdstad van de gelijknamige graafschap Limerick in de provincie Munster. De stad is het historische centrum van de regio. Het is rijk aan overblijfselen uit de geschiedenis. Limerick en eigenlijk de gehele graafschap zijn de moeite waard om te bezoeken. Oude kastelen, prachtige kerken en een uiterst vriendelijke bevolking staan hier op je te wachten. Bekijk onder andere King John’s Castle, het Hunt Museum, de St. Mary’s Cathedral en Park Canal.

Desmond Castle, Adare (506409)