• Menu
  • Menu

Wat te doen in Italië

Italië is een fantastisch vakantieland. Door de diversiteit kan ieder type vakantieganger hier prima uit de voeten. Het land is geschikt voor een vakantie vol sport, maar ook ontspanning, culinair genot, cultuur of geschiedenis. Proef de beste wijnen ter wereld, neem een kijkje in de keuken en ontdek de smaken van ijs, koffie, pasta, pizza’s en nog veel meer. Vermaak je wekenlang aan de zonnige kuststroken, trek de bergen in voor sportieve activiteiten, bezoek de grote steden of maak een romantische roadtrip door het land van het goede leven. Stem de vakantie af op jouw wensen en gezelschap. Alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie liggen hier binnen handbereik.

Regio’s in Italië

Wat te doen in Italië

1. Festino di Santa Rosalia, Sicilië

Een jaarlijks evenement dat plaatsvindt in de maand juli (9 tot 25 juli) in het prachtige Sicilië, is het Festino di Santa Rosalia. Het is een feest dat al sinds 1624 wordt georganiseerd. Een rijke en bijzondere geschiedenis zorgt tot op heden voor amuserende shows, concerten en voorstellingen. Het feest wordt geopend met een gigantische optocht waar een wagen met een standbeeld van Rosalia, een patroonheilige, de straten van Sicilië doorgaat. Ook zijn er kleine wagens waarin mensen voorstellingen uitvoeren.

De nacht van 14 juli is voor de bevolking het belangrijkst. Dit is de nacht van de herdenking van de processie, die op het bevel van Rosalia werd gehouden tegen de pestepidemie. Wanneer je van historie en cultuur houdt, is het meer dan de moeite waard om dit prachtige en bijzondere evenement bij te wonen.

2. De Regata Storica, Venetië

Bij zowel de locals als de toeristen is de Regata Storica een populair evenement extreem. De eerste zondag van september is in Venetië echt iets om naar uit te kijken. Mooie boten met mensen in traditionele kledij vullen de wateren en maken de Canal Grande een genot om naar te kijken. Ook vinden er roeiwedstrijden plaats voor verschillende leeftijdscategorieën. Er doen ieder jaar veel deelnemers aan mee.

3. Toscane

Een van de bekendste en mooiste gebieden van Italië is Toscane. De adembenemende natuur, wijngaarden, olijfbomen en rijke geschiedenis maken dit gebied zo bijzonder mooi. Weinig regio’s bieden zo veel diversiteit als Toscane dat doet. Je kunt genieten van rust aan de stranden of meer leren van de geschiedenis tijdens stedentrips. Wandel door de wijngaarden of fiets door de groene landschappen. De regio is gevuld met steden waar cultuur, kunst en architectuur tot leven komt. Ga bijvoorbeeld lang Florence en Sienna. Hier kun je heerlijk shoppen, eten, drinken en cultuur snuiven.

4. Trentino – Zuid-Tirol

Trentino – Zuid-Tirol is een regio in het noordoosten van Italië. Deze is verdeeld onder de twee provincies Trentino en Zuid-Tirol, die zich bevinden in de prachtige Alpen en de imposante Dolomieten. Ze zorgen voor een bijzondere gewaarwording, waar twee hele verschillende culturen één worden. De Duitse cultuur samen met de Italiaanse  tradities zijn kenmerkend aan dit gebied. De verschillen zijn goed te zien in de lokale gewoontes. Het is een gebied waar in de zomer veel actieve wandelaars en watersporters komen. In de winter trekken voornamelijk wintersporters deze kant op. Bezoek de hoofdstad Trento, het sfeervolle Bolzano, het handelsstadje Revereto en natuurlijk Val di Funes. Verken de veelzijdige omgeving te voet, met de fiets of ’s winters op ski’s.

mezzolombardo

Sasso Rosso 04

5. Colosseum

Rome is een stad met ’s werelds grootste historische bouwwerken. Het Colosseum is er hier één van. Wat vroeger werd gebruikt voor de Spelen in het Romeinse Rijk en later voor concerten, is nu nog een prachtige ruïne. Het Colosseum kent een rijke geschiedenis. Gladiatoren werden opgeleid om tegen elkaar te vechten. Ook werd er tegen dieren gevochten en dit diende ter vermaak bij de bevolking. Ruim 70.0000 mensen konden in Colosseum plaatsnemen.

Het heeft heel wat jaren geduurd voordat de gevechten werden verboden. Het einde van de gevechten resulteerde in een verval van het bouwwerk. Dit kwam tevens door natuurrampen en plunderingen. Tot op de dag van vandaag zijn de overblijfselen van het amfitheater te bezichtigen. In 2007 is het Colosseum tot een van de zeven wereldwonderen gekozen. Ben je in Rome, dan mag je deze ruïne echt niet overslaan.

6. De toren van Pisa

Iedereen kent de toren van Pisa wel. Deze scheve klokkentoren is 56 meter hoog en staat in Toscane. Het bouwwerk hoort bij de kathedraal van Pisa. Kort na de start van de bouw zakte de toren scheef om. Sindsdien doet men er alles aan dit unieke verschijnsel, ontworpen door Guglielmo en Bonanno Pisano, te behouden.

De toren staat op het plein Piazza del Duomo, een UNESCO-Werelderfgoedlocatie. De Italiaanse bevolking noemt het ook wel Piazza dei Miracoli; het plein van de wonderen. Op een zonnige dag zitten de omliggende grasvelden vol met toeristen en de lokale bevolking. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden ter wereld. Logisch ook, want hoe vaak komt het voor dat je zo’n scheef bouwwerk tegenkomt?

7. Ontdek Rome op de fiets

Rome heeft een rijke historie en een sterke Italiaanse cultuur. De stad is in bezit van veel parels die zeker het verkennen waard zijn. Door de populariteit kan het soms erg druk worden. Daarom is het aan te raden om met de fiets deze aantrekkelijke plaats te verkennen. Geniet van de Italiaanse eetcultuur. Je kunt op talloze plekken terecht. Ga naar de drukke pleinen of fiets naar de rustigere straatjes om lokaal te genieten van cappuccino’s, wijnen, antipasti’s en heerlijke soorten ijs. Wissel culinair genieten af met het bezoeken van bezienswaardigheden. Bezoek de Engelenburcht, Santa Maria Maggiore, de Sint Pieter-basiliek, het Colosseum en nog veel meer. Even genoeg van alle historie? Ga dan lekker shoppen of relax in een gezellig park of op een druk terras. Klik hier voor het reisverslag van Rome.

8. De Dom in Milaan

De Dom is een van de grootste kathedralen ter wereld en gevestigd in het hartje van Milaan. Het is een architecturale parel waar veel geschiedenis achter schuilt. Het gigantische gebouw is te vinden in het centrum van de stad aan het Plazza del duomo. De Dom beslaat een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter. De bekende Napoleon Bonaparte is hier gekroond tot koning van Italië.

De bouw startte in de veertiende eeuw en werd pas in de twintigste eeuw officieel voltooid. Dit heeft te maken met verschillende gebeurtenissen. Doordat de bouw zo lang heeft geduurd, zie je veel verschillende architectuurstijlen naar voren komen. Het is dan ook een gotisch meesterwerk geworden. Ga met de trap of lift naar het dak van de kathedraal en bewonder een prachtig uitzicht op de stad. Bij helder weer kun je zelfs de Alpen zien liggen.

 

duomo di milano - bijzondere streken - 1

9. Het huis van Romeo en Julia

Het wereldberoemde balkon van Romeo en Julia is gevestigd in Verona, een stadje bekend om haar romantiek. Dat kan ook niet anders met een bekend liefdesverhaal van Shakespeare. Het balkon, de kerk en het graf van Julia trekken jaarlijks vele toeristen. Verder zijn er talrijke gezellige pleintjes en nog meer verborgen parels in Verona. De plaats trekt dan wel veel toeristen, maar is het bezoeken zeker waard. Ga ook langs de Arena. Dit is is één van de mooiste overgebleven amfitheaters uit het Romeinse tijdperk.

Verona VI

10. Het Gardameer

Het Gardameer wordt ieder jaar door talloze toeristen bezocht. Het is een populaire vakantiebestemming. Dat kan ook haast niet anders met zo’n omgeving. De hoge bergen, kiezelstranden, zonnige oevers en uiteraard het grote meer vormen de basis voor een geslaagde vakantie. Qua accommodatie heb je een ruime keuze uit campings, appartementen, villa’s en hotels. Je hoeft je niet alleen maar aan het water te vermaken. Er zijn namelijk veel leuke stadjes en dorpen, waar cultuur en historie aanwezig is. Als sportieve vakantieganger heb je je handen vol aan wateractiviteiten, wandelen en fietsen. Er is genoeg te zien en te doen bij het Italiaanse meer. Vergeet niet te genieten van rust en ontspanning op een gezellig terras.