• Menu
  • Menu

Wat te doen in Noorwegen

Denk je aan Noorwegen, dan link je dat al snel aan het hoge noorden, de Vikingen, trollen, ruige bergen en fjorden. Dat is ook hetgeen waar het land grotendeels om bekend staat. Ben je in Noorwegen, dan ga je terug in de tijd van de Vikingen en is het met de Noorse taal erbij allemaal heel bijzonder. Het ruige landschap wordt afgewisseld met de typische Noorse huizen. De vriendelijke bevolking heet je hartelijk welkom. Of je er nou in de winter bent of in de zomer, er is altijd genoeg te zien, te doen en te beleven.

Noorwegen is gelegen op het westelijk Scandinavisch Schiereiland. Het land is groot en heeft een kustlijn van meer dan 25.000 kilometer. Ondanks de grootte van het land wonen er maar weinig mensen. Noorwegen is zelfs één van de meest dunbevolkte landen van Europa. Het land kent een rijke geschiedenis, die ruim 10.000 jaar terug gaat. In Noorwegen kun je terecht voor een echte avontuurlijke ontdekkingsreis. Trek door het ongerepte landschap en de wilde natuur en kijk je ogen uit naar al het moois om je heen.

Top 10 to do’s in Noorwegen

1. Een boottocht langs de fjorden

Ben je in Noorwegen, dan is er één ding dat je zeker niet over mag slaan en dat is een tocht langs de fjorden. Trek vooraf warme kleding aan, want het kan op het water flink koud zijn! Fjorden zijn diepe inhammen met steile hellingen die zijn ontstaan door gletsjerwerkingen. Rondom de kust van Noorwegen kom je er genoeg tegen en die zijn werkelijk prachtig om te zien. Er zijn in Noorwegen diverse tochten te boeken.

noorwegennoorwegen

2. Bergen

Bergen is een stad in de provincie Hordaland en wordt ook wel de stad tussen de 7 bergen genoemd (de syv fjell). De stad heeft haar naam te danken aan één van die bergen, namelijk de berg Fløyen. Er is een speciale gondel in de stad die je naar de top van deze berg brengt. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bergen is van oudsher een hanzestad. In het Middeleeuwse handelscentrum Bryggen, in de baai Vågen, zie je dat nog goed terug. Dit centrum is ook opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Er is ontzettend veel te zien en te doen in Bergen. Er zijn diverse musea te bezichtigen. Ook kun je vanaf deze plaats de fjorden bekijken of opstappen op de Hurtigruten cruiseboot. Deze boot vaart langs de Noorse westkust. Op dit moment zijn er ook veel studenten te vinden in de stad, vanwege de goede universiteiten. Ben je op zoek naar een beetje reuring en heb je ook zin om een avond op stap te gaan, dan ben je hier aan het juiste adres.

27-noorwegen-bijzondere-streken-actieve-streken-monument-kasteel-huizen

3. Spitsbergen

Spitsbergen, ook wel Svalbard, is een eilandengroep in de Noordelijke IJszee. De eilandengroep ligt op zo’n 560 kilometer ten noorden van Noorwegen en is vanaf daar gemakkelijk te bezoeken. Spitsbergen heeft drie grote en meer dan 80 kleine eilanden. 60% van de eilandengroep is bedekt met gletsjers. Spitsbergen is niet druk bewoond. Afhankelijk van het seizoen wonen er niet meer dan 400 personen, waarvan de helft in de hoofdstad Longyearbyen. Spitsbergen is daarmee de meest noordelijk bewoonde plek. De eilandengroep heeft een ruig berglandschap met allemaal steile bergtoppen.

De eilandengroep heeft haar naam te danken aan de Nederlander Willem Barentsz. Tijdens zijn reis naar Nova Zembla in 1596 stuitte hij op dit eiland op zoek naar een noordelijke route naar Azië. De Noorse naam Svalbard is pas in 1925 gegeven. In de jaren na het bezoek van Barentz werden de wateren rondom Noorwegen en Spitsbergen populair om de walvisvangst. Vandaag de dag kun je hier uitstekend ijsberen en walvissen spotten. ’s Zomers is het er 24 uur per dag licht en dat is een bijzondere gewaarwording. Om Spitsbergen te bezoeken moet je wel wat geld opzij leggen, maar het is het helemaal waard.

Glacier river

4. Een ritje met de trein

Er zijn in Noorwegen niet veel spoorwegen te vinden. Men gebruikt het spoor eigenlijk alleen als er echt ver gereisd moet worden. Een ritje met de trein is hier een beleving op zich. De routes zijn stuk voor stuk prachtig en laten je op een leuke manier de natuur van Noorwegen zien. Kies bijvoorbeeld voor de route van Bodø naar Trondheim (dit is het meest noordelijke spoor) of voor de route van Åndalsnes naar Oslo. Je moet er wel echt een dag voor uit trekken, maar het is zeker de moeite waard.

5. Maak een cruise met de Hurtigruten

Vertaal je Hurtigruten naar het Nederlands, dan staat er letterlijk ‘de snelle route’. Hurtigruten is opgericht in 1893 door de Noord-Noorse stoomschiprederij voor een wekelijkse route tussen Trondheim en Hammerfest (zomer) en Trondheim en Tromsø (winter). Een paar jaar later werd de stad Bergen de zuidelijke eindhaven en Kirkenes het eindpunt. Uiteindelijk is de route een rondreis van 12 dagen geworden van Bergen naar Kirkenes. In die 12 dagen wordt er in 34 havens aangelegd. Velen zien dit als ’s werelds mooiste zeereis.

Er zijn meerdere boten en elke dag vertrekt er wel één in iedere stad. In sommige steden legt de boot langer aan en dan heb je ook de mogelijkheid om iets van de stad te zien. Hoe noordelijker je komt, hoe meer kans je hebt op het spotten van walvissen. De organisatie biedt speciale excursies aan om walvissen of roofvogels te spotten. Klik hier voor meer informatie.

noorwegen23-noorwegen-bijzondere-streken-actieve-streken-nacht

6. Lofoten

Lofoten is een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Een bezoek aan deze eilandengroep betekent een reis terug in de tijd. Ben je in Lofoten, dan lijkt het net alsof je terecht komt in de Middeleeuwen. Er wonen bijna geen mensen, maar diegene die er wonen zijn ontzettend gastvrij. Verblijf in een typisch Noors hutje maak prachtige hiken en geniet van de omgeving. Maak een boottocht door langs de fjorden en laat je verassen door de schoonheid van Noorwegen. De omgeving is werkelijk schitterend en heeft allemaal bergtoppen met eeuwige sneeuw. Helaas wordt dit laatste wel steeds minder, dankzij de klimaatverandering. Ook in Lofoten geldt dat het ’s zomers bijna niet donker wordt.

7. Vissen en vis eten

De wateren rondom Noorwegen zijn rijk aan allerlei soorten vis. Bekende vissoorten, maar ook vissen waarvan je nooit had bedacht dat ze überhaupt zouden bestaan. Leuk is daarom om een speciale vistocht te boeken. Ga mee met een vissersboot en sla zelf de hengels uit. Nog leuker is om als echte visliefhebber daarna je eigen gevangen visje zelf te bereiden. Verser dan dat kan bijna niet!

vis
Een zelf gevangen vis door blogger Daphne in Noorwegen

8. Een hike naar Trollkirka

Naast fjorden en Vikingen is Noorwegen ook het land van de eeuwenoude legendes over trollen. De grotten van Trollkirka hebben daar alles mee te maken. De Trolllenkerk van Trolkirka is geen gewone kerk, maar een kalkstenen grot in de bergen met allerlei ondergrondse rivieren en watervallen. Je vindt de grotten in de bergen ten noorden van de hoofdweg tussen Moen in Fræna en Eide. Om er te komen, maak je eerst een hike van een half uur tot een uur via gemarkeerde paden. Neem een goede zaklamp mee voor een goed zicht in de grot en draag stevige  waterdichte schoenen.

noorwegen trolkirka
waterval noorwegen trollkirka

9. Het Noorderlicht spotten

In de wintermaanden kun je in Noorwegen het Noorderlicht spotten. Hoe noordelijker je bent, hoe groter de kans is dat dit bijzondere natuurspektakel kan meemaken. Ga op zoek naar afgelegen plekken en geniet van dit bijzondere natuurfenomeen. Er zijn verschillende apps te downloaden waarop je kunt zien waar- en wanneer je het licht kunt verwachten. Ook de lokale bevolking helpt je graag op weg. Zij weten alles over het Noorderlicht en kunnen je informatie verstrekken over het licht en de kansen op het spotten ervan.

noorderlicht noorwegen foto daphne
noorderlicht noorwegen foto daphne

10. De Staafkerken

Heel lang geleden kon je overal in Europa houten kerken tegenkomen. Vandaag de dag is de enige plek waar je ze nog veel tegen zult komen in Noorwegen. In de tijd van de Middeleeuwen maakte men de kerken van steen. In Noorwegen werd dezelfde techniek gebruikt, maar dan met hout. Noorwegen was dankzij de Vikingen als geen ander land zo goed ontwikkeld in de bouwtechnieken met hout. Die ontwikkeling werd alleen maar beter dankzij de bouw van de Staafkerken. Je komt in Noorwegen verschillende soorten Staafkerken tegen, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de hoge hoekpalen en de bijzondere uitstraling. Het hout van de kerken is prachtig uitgesneden.

De volgende kerken zijn indrukwekkend en zeker een bezoek waard: Borgund Stave Church, Eidsborg Staafkerk, Gol Stave Kerk, Urnes Stave Church en de Heddal Stave Church.

Borgund stave church

Urnes stave church