• Menu
  • Menu

Wat te doen in Burgenland

Wat te doen in Burgenland? Iedere deelstaat heeft overeenkomsten, maar ook enorme verschillen. In Burgenland zie je vooral vlakke, uitgestrekte landschappen, maar tref je ook heuvelachtige landschappen en wijngaarden. In de zomer is het hier heerlijk vertoeven. De natuur nodigt uit om sportief bezig te zijn, terwijl de kastelen en andere historische bouwwerken je juist even stil laten staan. De cultuur kan hier net even anders zijn, wat mede komt doordat de deelstaat tegen Hongarije aanligt. Burgenland is een deelstaat die niet door veel toeristen bezocht wordt, maar wel degelijk een leuke vakantiebestemming kan zijn.

Burgenland is een deelstaat van Oostenrijk

Burgenland is een kleine deelstaat en ligt tegen Hongarije aan. In 1920 is de deelstaat gevormd uit de gebieden die Hongarije moest afstaan met het verdrag van Trianon.

Wat te doen in Burgenland

1. Bezoek Eisenstadt, een stad met meerdere gezichten

Eisenstadt is de hoofdstad van Burgenland. het is hier enerzijds heel modern en anderzijds juist ontzettend antiek. Voor muziekliefhebbers is het zeker aan te raden om meer te weten te komen over het leven van de wereldberoemde componist Joseph Haydn. Bezoek de Haydnkerk, het Haydmausoleum en het Haydnhuis om een kijkje in zijn leven te nemen. Oude invloeden zie je goed terug in de bezienswaardigheden, maar dit wordt afgewisseld met een moderne architectuur. Zo kun je het ene moment prachtige historische verhalen vinden in de gotische burcht Schloss Esterházy of de Martinsdom en het andere moment door de moderne winkelstraten struinen. Maak een combinatie tussen deze zaken en laat je verassen door de twee gezichten die Eisenstadt heeft.

Eisenstadt, Schloß
SRS Sopron 12

2. Bezoek de idyllische plaatsjes in Burgenland

Wat te doen in Burgenland? Burgenland is een deelstaat zonder grote steden. Toch zijn er tal van dorpen die het bezoeken meer dan waard zijn. Dit komt mede door de historie en toch ook wel Hongaarse invloeden. Bezoek Deutschkreutz, Mattersburg en Oberpullendorf of ga naar het zuidelijke deel van Burgenland om daar in Oberwart en Güssing rond te struinen. Van kerken en kastelen tot traditionele huisjes en kloosters, ieder plaatsje heeft haar eigen, kenmerkende schoonheid.

3. Wat te doen in Burgenland? Bezoek het Dorfmuseum Mönchhof

Een plek waar de tijd voor even stilstaat en tradities de boventoon voeren is het Dorfmuseum Mönchhof. Slenter door de pittoreske straatjes met eeuwenoude bouwwerken, werkplaatsen en objecten. Dit is hoe men vroeger leefde. Het is bijzonder om te zien hoe het leven van nu zo verschilt met dat van vroeger. Sinds 1990 bestaat het openluchtmuseum dat verdeeld is in drie thema’s.

4. Neusiedler See is de parel van Burgenland

De Neusiedler See is een groot meer en wordt omringd door karakteristieke dorpjes. In de zomer is de temperatuur heerlijk en kan men genieten van wateractiviteiten. De Neusiedler See staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vakantiegangers kunnen zich hier dagen, al dan niet wekenlang, vermaken. Ga op zoek naar wat cultuur, bezoek de dorpjes en geniet van een ontspannen vakantie aan het water.

Mole West, Neusiedl am See
Mole West, Neusiedl am See

5. Burcht Forchtenstein

Burcht Forchtenstein is een bouwwerk dat in bezit is van de grote kunstverzameling van de militaire Esterházy’s. De collectie bestaat uit meer dan 20.000 objecten. Dit grootste privé-museum in Midden-Europa bestaat uit familieportretten, zilveren barokke meubelstukken en de grootste wapencollectie van heel Europa. Ontdek het verleden van de vorstelijke familie Esterházy en bekijk de rijkdom waar deze familie van in bezit was.

6. Burgenland is een ideale bestemming voor watersporters

Oostenrijk is een land met meren in alle soorten en maten. Dit zorgt voor ideale mogelijkheden om verschillende sportactiviteiten te doen. Dit kan van zwemmen, surfen en varen tot duiken. kanoën en zeilen zijn. Kijk welke activiteiten je waar kunt doen en verken de natuur op een sportieve, amuserende manier.

 

 

7. Wees actief in de natuur en ga wandelen of fietsen

Zoals iedere andere deelstaat in Oostenrijk bestaat ook Burgenland uit een fijne natuur. Wat te doen in Burgenland? Je kunt in Oostenrijk enerzijds genieten van smalle fiets- of wandelroutes door hoge bergen en anderzijds van uitgestrekte vlaktes langs wijngaarden. Fiets of wandel langs de landelijke dorpjes, door de wijngaarden en over zowel verharde als onverharde paden.

8. Wat te doen in Burgenland? Vogels spotten

De natuur nodigt niet alleen toeristen, maar ook een grote verscheidenheid aan diersoorten uit. Het is voor een aantal van deze dieren natuurlijk een heerlijke plek om naartoe te trekken. De natuurparken staan in het teken van rust en stilte. Het enige wat je wellicht hoort, is het geluid van diverse vogelsoorten. Storend is het absoluut niet. In tegendeel zelfs, want het wakkert juist de intentie aan om ze te gaan spotten. Het is een ontspannen bezigheid.

9. Geniet van de heerlijke, frisse smaken tijdens een wijnroute

Iedere plek heeft haar eigen specialiteiten. In Oostenrijk heeft men een rijke wijncultuur- en geschiedenis die tot in de tijd van de Romeinen en de Kelten reikt. Er zijn wijneigenaren die hun producten op een traditionele wijze brouwen en wijneigenaren die dit met de laatste ontwikkelingen doen. Zo is er een grote diversiteit in smaken. Ook maken de manieren van brouwen het interessant om te zien welke verschillen er zijn tussen modern en traditie. Volg de wijnroute, geniet van de heerlijke aroma en ontdek de verhalen die achter de productie van een heerlijk glaasje wijn schuilen. Droge- of zoete witte wijnen, rosé wijnen of rode wijnen, iedere soort heeft zijn eigen verhaal en smaak.

 

10. Bewonder de moderne en antieke architectuur

Oostenrijk is in bezit van zowel een moderne- als een eeuwenoude architectuur. Het ene bouwwerk heeft een bijzonder verhaal en de ander is indrukwekkend doordat het zo innovatief is. Maak een reis door de tijd van architectuur. Van keizerlijke kastelen, kleine kloosters en gotische burchten tot moderne wijnbrouwerijen en intrigerende woningen. Maak een fietstocht langs de wijngaarden, overnacht in een traditionele hut of juist een ultramodern vakantiehuis en bezichtig fascinerende bouwwerken wanneer je in Burgenland bent.