• Menu
  • Menu

Wat te doen in Karinthië

Oostenrijk wordt voornamelijk geassocieerd met het goede winterseizoen. Talloze skifanaten trekken tijdens de wintermaanden naar de met sneeuw bedekte bergen. Echter, er is onder deze dikke laag sneeuw en rondom de bergen zo veel meer te verkennen. ‘s Zomers is de deelstaat Karinthië een ideale vakantiebestemming voor wie houdt van warme temperaturen, natuurl, cultuur en sport. Het is de zuidelijkste deelstaat van Oostenrijk. In Karinthië tref je een onaangetaste natuur waar extreme sporters makkelijk aan hun trekken komen. Wat te doen in Karinthië? Er is voor bijna iedere soort vakantieganger wel wat wils.

Karinthië is de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk en grenst aan Slovenië en Italië. Er kan hier genoten worden van heel wat zonuren. Het is hier een stuk warmer en zonniger dan andere deelstaten in Oostenrijk. Temperaturen kunnen ‘s zomers namelijk stijgen tot zo’n 28 graden Celsius.

Karinthië is een deelstaat van Oostenrijk

Wat te doen in Karinthië

1. Leuk feest: Villacher Kirchtag

Iedere deelstaat is in bezit van een aantal leuke feesten. Een populair festival in Oostenrijk is Villacher Kirchtag. De eerste week van augustus komen tienduizenden toeschouwers naar het oude stadje Villach om te genieten van dans, zang, traditie, gastronomie en gezelligheid. Een kermis met allerlei leuke attracties vullen de straten van Villach. Terwijl je door de stad slentert, wordt je overrompeld met muzikale hoogtepunten. Veel artiesten delen hun talenten met een enthousiast publiek. Op zondag is er een grote parade, waarbij meer dan 3.000 mensen traditionele kledij dragen en door de straten lopen. Bezoek Villach en kom in contact met de lokale cultuur.

2. Tip: een stedentrip naar Klagenfurt

Klagenfurt is de hoofdstad van Karinthië en heeft een prachtige ligging aan het grootste Alpenmeer van Europa, de Wörthersee. Met één van de mooiste historische stadscentra van Europa valt er genoeg te bezichtigen in Klagenfurt. Struin door de pittoreske straatjes. Bezoek de lokale boetiekjes en de sfeervolle cafés. In de historische binnenstad van Klagenfurt vind je een aantal bouwwerken die zeker bezienswaardig zijn. Dit zijn onder andere de Alter Platz, het Rathaus, de Lindwurmbrunnen en de Dom van Klagenfurt. Na een dag de stad actief te hebben verkend, is het fijn om even tot rust te komen. Doe dit op het gezellige terras met een heerlijk diner.

Lindwurmbrunnen. Klagenfurt
foto-156
foto-153

3. Villach, wat ben je mooi!

Villach is de op één na grootste stad van Karinthië en ligt vlakbij Italië en Slovenië. De stad is gelegen aan de Drau en heeft veel pareltjes die een lust voor het oog zijn. Geschiedenis, natuur en cultuur komen hier samen. Het rijke verleden laat zich goed terugzien in de architectuur van de stad. Hoewel de natuur rondom Villach velen een onaangetast gevoel geven, zie je in de bouwwerken van de stad juist iets heel anders. Aardbevingen en branden hebben geleid tot verwoestingen, waardoor veel herbouwd moest worden. Tot op heden zijn er wel een aanttal monumentale panden te bezichtigen. Hierdoor valt de combinatie tussen architecturale technieken al snel op. De invloeden komen uit verschillende jaargetijden. Struin door het oude centrum en breng een bezoek aan de St. Jacobskerk, die met een toren van 94 meter de hoogste kerktoren van Karinthië is.

Schermafbeelding 2017-03-20 om 13.10.48Schermafbeelding 2017-03-20 om 13.11.37

4. Modern hoogtepunt van Karinthië: Pyramidenkogel in Keutschach am See

Wil je Karinthië vanaf een hoger punt bezichtigen? De 905 meter hoge Pyramidenkogel geeft je de mogelijkheid om getuige te zijn van een panoramisch uitzicht. Vanaf dit punt zie je hoe de meren, bossen, riviertjes en vlakke landschappen een prachtig geheel vormen. De omgeving kan vanaf drie plekken bezichtigd worden. De Pyramidenkogel in Keutschach am See is de hoogste uitzichttoren die gemaakt is van hout. Wil je eerst wat energie moeten leveren voordat je beloond wordt met een indrukwekkend uitzicht? Loop dan met de uit 441 treden bestaande trap naar de top. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gewoon met de lift te gaan. Leuk om te weten: het is mogelijk om 120 meter af te dalen met een glijbaan.

Schermafbeelding 2017-03-20 om 13.13.35Schermafbeelding 2017-03-20 om 13.13.54

5. De meren van Karinthië

Oostenrijk heeft ontzettend veel meren, zo ook de regio Karinthië. Koud is het zeker niet, in tegendeel zelf. In Karinthië vind je namelijk de warmste meren van Oostenrijk. De Wörthersee is het grootste meer van de deelstaat. Het is een hippe plek met gezellige strandbars en warme zomeravonden. De Faaker See staat voornamelijk bekend om haar warme water dat een turquoise kleur heeft. Dit is het meest zuidelijke meer van Oostenrijk een heeft de meeste zonuren. Watersporters komen aan hun trekken op de Millstätter See. Er zijn nog veel meer meren in Karinthië waar het goed toeven is. Hier krijg je het echte vakantiegevoel.

Millstätter See 2
find some cover

6. Dreiländereck: een plek waar 3 landen elkaar ontmoeten

Een plek waar 3 landen elkaar ontmoeten noemen we een drielandenpunt. In Arnoldstein bevindt zich het ontmoetingspunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. Je vindt hier ontzettend veel wandelroutes verdeeld over verschillende niveaus. In dit gebied is een kabelbaan die je naar een hoogte van 1.600 meter brengt.  Hier heb je een uitzicht op de Karawanken, Julische Alpen en het Gailtal.

7. Wat te doen in Karinthië? Duiken

Nergens anders in Oostenrijk vind je zo veel meren als in Karinthië. Het zijn er namelijk meer dan 1.000. Dit betekent dat watersporters zonder moeite aan hun trekken komen. De natuur boven water is prachtig, maar de onderwaterwereld is tevens het ontdekken waard. Het helderblauwe water geeft je een goed zicht op welke schoonheden zich onder water verschuilen.

De Klopeiner See is rijk aan vissoorten, waardoor het de ideale plek is om te duiken. De Weißensee is een turquoise gekleurd meer dat zich bevindt tussen de berghellingen van de Drautaler en de Gailtaler Alpen. Onder water leven veel vissen. De Millstätter See is voorzien van diverse plantsoorten, meerdere scheepswrakken en een bijna tropische rijkdom aan vissen. Hierdoor wordt dit meer gezien als één van de aantrekkelijkste duikbestemmingen van Oostenrijk. Onder water vind je niet alleen vissen en planten, maar ook een rijke geschiedenis. In het Wörthersee kun je wapens en munitie tegenkomen van beide wereldoorlogen.

8. Sportief de natuur verkennen? Ga wandelen

Wandelen is iets dat je ontzettend goed kan doen in Karinthië. De rijkdom aan natuur nodigt uit om actief bezig te zijn. Er zijn talloze wandelroutes voor iedere soort wandelaar. Zowel beginnende als vergevorderde wandelaars kunnen hier een pad volgen die bij hen past. Er kan gekozen worden voor meerdaagse wandeltochten of wandelroutes van een dag. Wandel langs de meren, over de ruige bergen en door de bossen. Kom tot rust in de dorpjes of ontspan in een veld van gras. Voor wie kiest om een meerdaagse wandeltocht te doen, is het aan te raden om te overnachten in een traditionele chalet. Deze vind je veel in het berglandschap.

017 Wandern Windebensee ©FranzGERDL
009 ARGE-Natur NPNB ©FranzGERDL

9. Wat te doen in Karinthië? Extreme sporten

Karinthië is een plek voor ontspanners, maar tegelijkertijd ook voor extreme sporters. Een wandelroute kun je bijvoorbeeld zo uitdagend maken als je zelf wilt en dat geldt natuurlijk ook voor fietsen. Of je nu door een ruig landschap van steile bergen en onverharde paden fietst of over een vlak landschap van groene velden. Het maakt natuurlijk een groot verschil. Er is echter nog veel meer te doen. De wateren in Karinthië geven sporters die van iets meer uitdaging houden de mogelijkheid om ook andere activiteiten te doen. Kies voor een dagje raften, kajakken of canyoingen. Laat de adrenaline door je lijf gieren terwijl je geniet van de natuur.

19-06-08raft 0114

10. Overnachten in een berghut

Om een vakantie helemaal bijzonder, uniek en geslaagd te maken, is een overnachting in een afgelegen berghut zeker aan te raden. Omringd worden door de stille natuur en even weg van alle dagelijkse drukte, een beter vakantiegevoel ervaar je niet. De meeste berghutten hebben een idyllische stijl. Alles wat je nodig hebt is aanwezig, maar meer ook niet. Je kunt ervoor kiezen om je af te sluiten van al het overbodige luxe en alleen gebruik te maken van het hoognodige. Liever een berghut met alles erop en eraan? Dat kan natuurlijk ook. Kijk waar je behoeftes liggen en stem hier de vakantie op af. Veel wandelaars kiezer voor overnachtingen in berghutten. Zo kunnen zij de volgende dag weer heel wat wandelkilometers maken.

-baierberg-DSC_0023