• Menu
  • Menu

Wat te doen in Salzburgerland

Salzburgenland is een deelstaat in het prachtige Oostenrijk. Ze heeft haar bekendheid mede te danken aan de ideale wintersportmogelijkheden. Echter is Salzburgerland ook in bezit van een bijzondere schoonheid waar men in de zomer optimaal van profiteren kan. Sporters en natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. De helderblauwe meren, glooiende heuvels, ongerepte bossen en ruige rotsen maken Salzburgerland een fijne vakantiebestemming voor deze groep vakantiegangers. Verder zijn en tal van architecturale hoogtepunten die zowel een eeuwenoude geschiedenis vertellen als de nieuwste ontwikkelingen laten zien. De deelstaat wordt gekenmerkt door een interessante combinatie van natuur en architectuur. Ben je een liefhebber van klassieke muziek? Salzburgerland is een deelstaat waar muziek leeft. In het plaatsje Salzburg is namelijk de wereldberoemde Wolfgang Amadeus Mozart geboren. Er is voor ieder dus wel wat wils, of je dit nu vind in de natuur, kunst, architectuur of de steden en dorpen. Wat te doen in Salzburgerland? Lees het hier. 

Salzburgerland is een deelstaat van Oostenrijk

Wat te doen in Salzburgerland

1. Bezoek de Salzburger Festspiele

De Salzburger Festspiele is een traditioneel festival dat in het kader van muziek en drama staat. Eind juli begint dit vijf weken durende feest. Het zomerfestival geniet een wereldberoemde bekendheid en werd voor het eerst gehouden in 1877. In 1920 werd het festival heropend en deed men een uitvoering van Hofmannsthals’ stuk ‘Jedermann’. Dit werd een traditie. Door de jaren heen heeft het Salzburger Festspiele zich ontwikkeld tot wat het nu is, een festival vol professionele muzikanten en toneelgroepen. Het is een gevuld programma, waarbij duizenden mensen genieten van het talent van anderen.

2. Stedentrip naar Salzburg

Wie Salzburg voor het eerst ziet, denkt gelijk aan een sprookje. Dit komt door de bijzondere architectuur en de sfeer in de stad. Een barokke bouwstijl overheerst hier en in combinatie met de natuur is het een plek geworden waar het voelt alsof de tijd stilstaat. Struin langs de rivier en loop door de karakteristieke straatjes. Salzburg is de hoofdstad van Salzburgerland en de geboorteplaats van Mozart. Klassieke invloeden zijn hier dan ook aanwezig. Salzburg ligt aan de Salzach River en met het schouwspel van natuurlijke schoonheid achter de stad is het net alsof je naar een perfect schilderij kijkt. Je vindt hier een mix van natuurlijke, culturele en architecturale rijkdom. Overal waar je staat, voel je de muziek, proef je de cultuur en ervaar je de geschiedenis opnieuw.

3. Wat te doen in Salzburgerland? Bezoek Sankt Gilgen

Een idyllisch dorpje, gelegen aan Lake Wolfgang, is Sankt Gilgen. Dit plaatsje ligt niet ver van Salzburg vandaan. Wanneer je hier een dagje doorbrengt, heb je een stukje geproefd van de bijzondere combinatie tussen cultuur, sport en natuur. Deze drie elementen liggen ontzettend dicht bij elkaar en geven Sankt Gilgen een prachtig imago. Ga naar het meer om te zwemmen, te ontspannen en te genieten van natuurlijke rijkdom. Genoeg van het water? Neem dan de gondel omhoog om heerlijk te wandelen. Het aanbod aan activiteiten bekoort bijna iedere sportliefhebber.

Salzburg
110914_Salzkammergut 110

4. Ga terug in de tijd en bezoek Schloss Hellbrunn

Schloss Hellbrunn, een 400 jaar oud zomerpaleis aan de rand van de deelstaat, is een plek waar bisschoppen kwamen om te ontspannen. Het diende niet als woning en werd gebouwd door Marcus Sittikus. Schloss Hellbrunn bestaat uit vier onderdelen, namelijk de Wasserspiele, het slot, het park en de dierentuin. Er is dus van alles te zien tijdens een bezoek aan dit bouwwerk.

Schloss Hellbrunn 0422
Salzburg-Schloss-Hellbrunn-Magic-Fountains-4

5. Parel van Salzburgerland: de watervallen van Krimml

Op de grens van Salzburgerland en Tirol bevindt zich de parel van Oostenrijk. De watervallen van Krimml zijn de grootste watervallen van Europa. Dit prachtige natuurspektakel is te vinden in het Nationaal Park Hohe Tauern. De watervallen zijn vernoemd naar het nabijgelegen dorpje Krimml. Het water dat langs de rotsen klettert, komt van de Krimmler Ache, een gletsjerbeek. De omgeving straalt rust uit, maar heeft een ruig randje gekregen door de donkere rotsen en het water dat er langs valt.

Cascades
Alpine brook

6. Bezoek de zoutmijnen

Salzburgerland is een plek waar aartsbisschoppen hun rijkdom dankte aan de zoutmijnen. Het was de pracht van de deelstaat en het belangrijkste welvaartsproduct. Men zocht in het verleden veel naar zouthoudende bronnen onder de grond. Hier werd zo veel winst mee behaald dat de aartsbisschoppen een deel van deze winst investeerden in de uitbreiding van Salzburgerland. Door de zouthandel is de deelstaat in bezit van een barokke schoonheid.

In Hallein zijn de oudste zoutmijnen ter wereld te bezoeken. De zouthandel hielp mensen overleven. Het was de belangrijkste inkomstenbron voor de inwoners van Salzburgerland. Sinds 1994 is het alleen nog te bezichtigen als mijnmuseum. Wel wordt er uit dit berggebied, de Altaussee, tot op heden nog steeds veel zout gewonnen. Laat je meenemen naar een oude geschiedenis die een grote rol speelde in het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Loop door de ondergrondse gangen en laat je door een gids alles vertellen over het zout en de mijnen.

7. Wat te doen in Salzburgerland? Bewonder kunst

Salzburgerland heeft een grote verzameling van uiteenlopende musea. In het Salzburg Museum kun je getuige zijn van kunst, cultuur en geschiedenis uit allerlei jaargetijden. Het brengt je terug in de tijd, maar tegelijkertijd sta je ontzettend in het nu. Er wordt over waardevolle kunstwerken en historische gebeurtenissen verteld. Dit wordt op een moderne manier gedaan, namelijk door middel van de nieuwe media.

Salzburg Museum
Mozart Museum in Salzburg

8. Sportieve tip: wandelen of fietsen

Een sportieve activiteit ondernemen is in Salzburgerland niet heel lastig. De natuur nodigt uit om ontdekt te worden. Leuk is om dit te voet of per fiets te doen. Zo kom je op plekken waar je met de auto minder snel kan komen. Er zijn tal van routes en voor iedere soort wandelaar of fietser is er wel een geschikt pad om te volgen. Mountainbiken kan door de ongerepte bossen of over de ruige bergen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met de fiets een route over de heuvelachtige, maar rustige landschappen af te leggen. Verken je de omgeving liever wandelend? Maak dan een wandeling door het natuurgebied.

9. Laat je verrassen door de smaken van Salzburgerland

Salzburgerland heeft velen meerdere keren kunnen verassen met onder andere de culturele, natuurlijke en historische hoogtepunten. Ook op culinair gebied is er ontzettend veel te ontdekken. Salzburgerland heeft traditionele recepten die zeker het proeven waard zijn. Laat je smaakpapillen verassen door diverse lekkernijen. Je zintuigen komen in contact met smaken waar de Oostenrijkse bevolking gek op is. Proef een Mozartkugel en vergeet niet de smaken van de Salzburg Nockerl te ontdekken. In Salzburgerland is het genieten van de gastronomie die menig bourgondiër behaagt en fascineert.

Furst Mozartkugel chocolates

10. Treed in de voetsporen van Mozart en The Sound of Music

In Salzburgerland draait het maar om een paar zaken, namelijk de natuur, de zoutmijnen, Mozart en The Sound of Music. Overal zie je iets van de wereldberoemde componist terug. Ga naar de theaters, de Salzburger Festspiele en breng een bezoek aan het Geboortehuis, wat nu een museum is. Neem de klassieke hoogtepunten in je op en laat je oren verassen met de prachtige samenhang van muzikale tonen. Genoeg van Mozart gezien en gehoord? Iedereen kent The Sound of Music wel. Beleef een aantal scènes uit deze film door de stad en de omliggende natuur te verkennen.

Mozart's Birthplace