• Menu
  • Menu

Wat te doen in Stiermarken

Stiermarken, ook wel Steiermark genoemd, is een deelstaat met een veelzijdige natuur. Verder is de deelstaat in bezit van gastronomische hoogtepunten. Men kan hier tevens bijzondere architectuurstijlen bewonderen. Zo zie je veel terug van de barokke bouwstijl, het vakmanschap uit de Renaissance, maar ook de moderne ontwikkelingen. Sportliefhebbers komen in Stiermarken eveneens goed aan hun trekken. Cultuur in steden, geschiedenis in de bezienswaardigheden en architectuur, ontspanning in de wellness en sport in de natuur. Stiermarken is van veel markten thuis. Wat te doen in Stiermarken? Lees hier.

Stiermarken is een deelstaat van Oostenrijk

Wat te doen in Stiermarken

1.  UNESCO-Werelderfgoedparel: het historische plaatsje Graz

Graz is de tweede stad van Oostenrijk en de hoofdstad van Stiermarken. De historische stad is gelegen aan de voet van de Alpen en heeft de grootste middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa. Deze staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Verder is Graz een universiteitsstad. Op de vier universiteiten die er te vinden zijn, zitten zo’n 40.000 studenten. In de avond komt de stad dan ook tot leven. Graz is de geboorteplaats van de componist Robert Stolz en niet ver hiervandaan is de wereldberoemde Arnold Schwarzenegger opgegroeid. Graz is het hoogtepunt van Stiermarken. De interessante geschiedenis leeft voort in de architectuur en de charme hieromheen geeft Graz een bijzonder karakter. Bezoek de diverse musea, kom in contact met de lokale smaken, leer meer over kunst en cultuur en struin door de straatjes.

Graz, Kalvarienberg, Schloßberg
Murinsel

2. Wat te doen in Stiermarken? Bezoek Schloss Eggenberg

Er zijn veel prachtige bezienswaardigheden in Stiermarken en de meesten zijn te vinden in de hoofdstad. Zo ook Schloss Eggenberg. een barokke paleis die zeker het bezichtigen waard is. De kleurrijke tuinen, de uitgebreide collectie van elementen uit het Universalmuseum Joanneum, de culturele schoonheden en de historie maken dit paleis zo bezienswaardig. In 2010 werd Schloss Eggenberg toegevoegd aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst voor haar cultuur en geschiedenis.

Eggenberg Palace
Archäologiemuseum Schloss Eggenberg (Joanneum)

3. Als soldaat naar Landeszeughaus

In Graz vind je tal van musea, waaronder de Landeszeughaus. Dit is ‘s werelds grootste historische wapenkamer en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Zo’n 32.000 wapens, gereedschappen, kostuums en bepantseringen zijn in het museum te bezichtigen. Het verleden met Hongarije heeft geleid tot het maken van veel kostuums voor de soldaten. Na de conflicten hebben de wapens en andere objecten een sentimentele waarde gekregen en zijn ze bewaard gebleven.

Landeszeughaus
Landeszeughaus

4. Eén van de belangrijkste bedevaartsoorden in Centraal-Europa: Mariazell

Mariazell is een klein stadje in Stiermarken en staat vooral bekend om de wintersportmogelijkheden. Het is gelegen in de vallei van de Salza. Dit in het Alpine bergen gelegen stadje is ook het bedevaartsoord voor katholieken uit Oostenrijk en buurlanden. Het beeld van Maria is gesneden uit lindehout. Men komt hier om de Heilige Maria te vereren. Het beeld is door de jaren heen aangevuld met kostbare voorwerpen. Mariazell is 850 jaar lang één van de belangrijkste bedevaartsoorden in Centraal-Europa geweest.

Mariazell (56)090802_Mariazell_002

5. Nationaal Park Gesäuse

Stiermarken is, net zoals veel andere deelstaten in Oostenrijk, in bezit van een veelzijdige natuur. Nationaal Park Gesäuse is het jongste en het op twee na grootste nationale park van Oostenrijk. Groene bossen, steile kalkstenen pieken, bergmeertjes, rivieren en nog veel meer natuurlijke schoonheden kenmerken het gebied. Nationaal Park Gesäuse is beroemd om haar adembenemende, onaangetaste schouwspel van erfgoed. Jaarlijks trekken duizenden hikers, klimmers, watersporters en ‘s winters skiërs naar het gebied om gebruik te maken van de omgeving. Breng een bezoek aan Nationaal Park Gesäuse, een paradijs voor de sportief aangelegde vakantiegangers.

Enns Fluss in der Region Nationalpark Gesäuseredish

6. Laat de sportieve kant van jezelf zien. Ga mountainbiken of fietsen

Stiermarken is een plek om te ontdekken en het is leuk om dit op een sportieve manier te doen. Stiermarken is in bezit van een veelzijdig landschap. Er zijn talloze paden voor zowel ontspannen fietsers als fanatieke mountainbikers. Je zult je niet snel vervelen als je door de natuur van deze deelstaat fietst, want er is van alles te zien. Van stromende riviertjes tot oude dorpjes, er is voor iedere fietser wel een leuke route af te leggen.

7. Kom tot rust in de kuuroorden en thermen

Genoeg van sport, cultuur en natuur? In Stiermarken is het niet lastig om tot rust te komen. De deelstaat is namelijk in bezit van een aantal thermen en heel wat kuuroorden. Zo zijn er badkuuroorden, heilzame kuuroorden en lucht kuuroorden. Alles staat in het teken van de totale gezondheid van het lichaam en de geest. De thermen zijn heerlijke warmtebronnen waar men zich uren kan vertoeven.

8. De wijnroute

Stiermarken staat bekend om haar regionale specialiteiten en één daarvan zijn de wijnen. Er zijn speciale wijnroutes die men per fiets of wandelend kan afleggen. De natuurschoon bewonderen en ondertussen genieten van alcoholische versnaperingen, een ideale combinatie waarbij meerdere zintuigen tegelijk geprikkeld worden. Bekijk hoe een Oostenrijkse wijngaardenier al zijn energie steekt in het maken van de heerlijkste wijnen. Proef de smaken van hard werken, liefde en passie.

Herbst_im_Südsteirischen_Weinland_02jpg
Barbed-wire vineyard

9. Wandeltip: Dachstein Sky Walk

Wandelroutes zijn er in alle soorten, maten en vormen. De natuur van Stiermarken geeft je verschillende mogelijkheden. Of je nu door het vlakke landschap en de wijngaarden wandelt of over ruige bergtoppen en door groene bossen, het is nogal een verschil. Zeker aan te raden is om één van de mooiste gletsjers ter wereld te bezichtigen, de Dachsteingletsjer. Sinds kort is er een ‘Sky Walk’. Echte waaghalzen kunnen de gletsjer bekijken van dichtbij. Een brug van 100 meter lang hangt namelijk 366 meter boven deze grote ijsmassa. De brug is te bereiken met een kabelbaan en vanaf daar is er een platform.

Dachstein - Top of the world?

10. Wat te doen in Stiermarken? Geniet van de regionale lekkernijen

Bourgondiërs kunnen hun hart ophalen in Stiermarken. Heerlijke, lokale producten zijn er in overvloed. Veel ingrediënten worden gehaald uit de veelzijdige natuur, wat resulteert in een enorme variatie van specialiteiten. Stiermarken is een culianire bestemming. Zo heb je wijnen en bieren, maar ook appels, kazen, gemberkoeken en chocolade die men hier zelf brouwt, kweekt en produceert. De Oostenrijkse deelstaat wordt verdeeld in verschillende culturen, waardoor de keuken op iedere plek anders kan zijn. Er schuilt achter sommige keukens een lange geschiedenis. Leer meer over de eetculturen en laat je verassen door diverse smaken.

Steirereck am Pogusch
Food