• Menu
  • Menu

Top 10 to do’s in Wenen

Wenen is een deelstaat en tegelijkertijd de hoofdstad van Oostenrijk. Een stedentrip hiernaartoe kun je dan ook met gemak uitbreiden tot één of meerdere weken vakantie. De stad staat bekend om haar historische en culturele rijkdom. Wat voorheen werd gezien als ouderwets, wordt tegenwoordig gezien als een prachtige plek waar klassieke elementen zijn afgewisseld met moderne invloeden. Het is een bruisende studentenstad en nog steeds een plaats met een opmerkelijke architectuur. Wenen is de stad van opera, wetenschap, kunst en geschiedenis, maar ook de plek van hippe evenementen, drukke uitgaansgelegenheden en grote winkelstraten. 

Wenen is de kleinste deelstaat van het land en beslaat maar 415 km². Tegenwoordig is het de metropool voor zo’n twee miljoen inwoners. De deelstaat staat ook wel bekend als Wien of Vienna en is bij menig toerist zeer in trek.

Top 10 to do’s in Wenen

1. Schloss Schönbrunn

Net iets buiten de binnenstad bevindt zich een gigantisch zomerpaleis genaamd Schloss Schönbrunn. Dit bouwwerk is in 1700 gebouwd en wordt gezien als de parel van de barokke architectuur. Loop door de kamers, waar er maar liefst 1.400 van zijn. Bewandel de met bloemen versierde tuinen en bezoek de aangrenzende dierentuin Schönbrunn. Deze bestaat al sinds 1752 en is hiermee de oudste dierentuin ter wereld. Schloss Schönbrunn is een sierlijk, cultureel, historisch monument en heeft een wereldwijde bekendheid. Ontdek de geschiedenis van de Habsburgers, Maria Theresia en keizer Frans Jozef met zijn wereldberoemde vrouw Sisi.

Vienna, Austria

2. Paleis de Hofburg

Wie houdt van geschiedenis, lezen, architectuur en kunst kan zijn  hart ophalen in Paleis de Hofburg. Dit is het grootste Habsburgse paleis in Wenen en heeft jarenlang gediend als één van de belangrijkste plekken in Wenen. Ga op zoek naar de historische verhalen van de toen machtige Habsburgers, bewonder de prachtige architectuur en ontdek de schoonheden die zich binnen het gebouw bevinden.

Bekijk de grote verzameling aan boeken in de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk en bezoek het Albertina museum. Hier vind je een aantal werken van Leonardo Da Vinci, Rembrandt en Albrecht Dürer. Niet ontbreken tijdens een bezoek aan Paleis de Hofburg is de Spaanse Rijschool. De manege heeft een barokke architectuur. Het is er prachtig versierd en diende als trainingsgedeelte voor de paarden van Spaanse hovelingen.

Hofburg Wien bei Nacht

Hofburg, Wien
Hofburg in Wien

3. Historische en moderne musea

Voor kunstliefhebbers is het zeker aan te raden om een combinatie te maken tussen het bezoeken van moderne en historische musea. Vermaak jezelf in het bekende Kunsthistorisches Museum, waar je een enorme collectie van schilderwerken uit heel Europa kunt bezichtigen. Maak een reis door de tijd en ontdek het verschil tussen de Griekse, Romeinse en Egyptische kunst.

Genoeg gehad van de historische bezienswaardigheden? Neem dan de tijd om een bezoek te brengen aan het Museums Quartier. Kunst, design, mode, fotografie en literatuur zijn elementen die hier allen te vinden zijn. Met gemak kan menig museumliefhebber zich hier uren vertoeven. Geniet van concerten, shows, tijdelijke exposities, hedendaagse kunst en laat je hersens kraken in het wiskundecentrum.

Kunsthistorisches Museum Vienna (panorama)
KHM
Museumsquartier

4. De Stephansdom

De Stephansdom is een gotische kathedraal uit de Middeleeuwen en zeker een bezoek waard. Laat je verassen door de schoonheid van dit grote bouwwerk. De katholieke kathedraal heeft een 137 meter hoge toren en een luitklok die ook wel bekend staat als de Pummerin. Met een lengte van meer dan 100 meter en een hoogte van 137 meter is de Stephansdom één van de grootste kerken in Europa.

Stephansdom
Stephansdom HDR

5. Het Prater

Wenen is een drukbezochte deelstaat en stad, waardoor er soms behoefte is aan rust en ontspanning. Dit zul je niet snel vinden bij de indrukwekkende bouwwerken in de binnenstad. Daarom is het aan te raden om een dagje naar Het Prater te gaan, een park vlakbij het centrum van de stad. Hier vind je een pretpark. Bewonder Wenen vanuit het historische reuzenrat en maak een ritje met de Liliputbahn, een treintje die je door het park brengt. Een pretpark geeft geen rust of ontspanning. Gelukkig is het park groot, waardoor je met gemak kan ontsnappen aan deze drukte.

Prater park

6. Haus des Meeres

Het Haus des Meeres is een bijzondere bezienswaardigheid. Het is namelijk een historisch monument dat tot op heden dient als modern zeeaquarium. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als bunker en is prima intact gebleven. Dit kwam mede door het feit dat de bunker te groot was om op te blazen zonder daarbij een hele stadswijk te verwoesten. Het is leuk om te zien hoe nu duizenden vissen, slangen, vogels en krokodillen in een historisch pand als deze leven.

7. Verken de prachtige natuur per fiets

Wie naar Wenen gaat, kan vooral kunst, cultuur en geschiedenis verwachten. Toch is er rondom Wenen een prachtig natuurgebied dat zeker de moeite waard is om te verkennen. Het is een eenvoudig, maar toch mooi landschap waar men heerlijk een dagje doorheen kan fietsen of wandelen. Zo ben je lekker sportief bezig en geniet je alsnog van rust en ontspanning om je heen. De sfeer is hier heel anders dan in de grote stad.

Herbststimmung
Not lost, but found.

8. Treed in de voetsporen van grote componisten

Oostenrijk is het land van de klassieke muziek en grote theaterzalen. Het is de plek waar inspirerende muziek gemaakt werd door de grootste componisten ter wereld. Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Straus, Haydn en nog een aantal anderen hebben hier wereldberoemde muziekstukken gecomponeerd.

De wereld werd veroverd door deze talenten die Oostenrijk op de kaart gezet hebben met hun muziek. Opera heeft een bijzondere plek in de harten van vele Oostenrijkse inwoners. Treed in de voetsporen van grote componisten en bezoek theaters die wekelijks vol zitten met muziekliefhebbers. Beluister de klassieke tonen in het Wiener Musikverein of het Theater an der Wien.

The New Year's Eve Concert 2013 at The Wiener Musikverein
Wien

9. Kerstmarkt in Wenen

Wenen staat bekend als bruisende stad waar van alles te zien en te beleven is. Ook in de winter kijkt menig toerist zijn ogen uit. Dit komt door de kerstmarkten die hier ieder jaar weer te vinden zijn.

De klassieke kerstmarkten worden al 700 jaar bezocht door veel toeristen. Deze zijn heel anders dan in Nederland . Er worden diverse thema’s gehangen aan de markten. Bij de ene kerstmarkt geniet je van traditionele lekkernijen en creatieve kinderactiviteiten terwijl je bij de andere luistert naar kerstmuziek of lokale souvenirs, kunst en versieringen bezichtigt. Bewandel de met kraampjes gevulde straten, ga tijdens de feestdagen naar het prachtige Wenen om een bijzondere kerst te beleven.

Christkindlmarkt Wien / Christmas Market Vienna
Christkindlmarkt Wien Rathaus / Christmas Market Vienna City Hall

10. Laat je smaakpapillen verrassen

Er is ontzettend veel te ontdekken, te beleven en te zien in Wenen. Echter, ook bourgondiërs kunnen zich hier met gemak dagen vertoeven. Wenen heeft voor ieder wel iets wils als het gaat om eten en drinken. Proef de bekende Wiener Schnitzel of een braadworst. Een Sachertorte of een Apfelstrudel mag onder geen beding overgeslagen worden. Dit chocoladetaartje of appelgebakje wordt vaak besteld met een heerlijk kopje koffie.

Koffie is ontzettend belangrijk in Wenen. Er zijn koffiehuizen die deze sterke cultuur duidelijk naar voren brengen. Dagelijks neemt de Weense bevolking de tijd om te genieten van de heerlijke aroma van een goed bakje koffie buiten huis. De koffiehuiscultuur staat sinds 2011 op de UNESCO-Cultuurerflijst.

Wiener schnitzel
Sachertorte
blueorange Cappuccino