• Menu
  • Menu

Wat te doen in Rusland

Rusland, het grootste land ter wereld en een land waar veel over te zeggen valt, is onder toeristen nog niet heel populair. Echter zit hier wel verandering in te komen en bezoeken steeds meer mensen het culturele, schitterende land. Rusland hoort voor een groot deel bij Europa, maar ook bij Azië. Het land heeft prachtige culturele en natuurlijke schatten die je nooit allemaal kunt ervaren door de hoeveelheid ervan. Rusland is gezegend met een uiteenlopende natuur die zich vult met prachtige stranden, diepe bossen, helderblauwe meren, besneeuwde bergen en schitterende groene vlaktes. Achter het land schuilt een bijzondere, rijke en eeuwenoude geschiedenis. Dit zie je veel terug in de kerken, dorpjes, kastelen, musea en andere bezienswaardigheden. Drink een glaasje wodka in de avond en geniet daarbij van een kommetje borsjt, een bietensoep.

Velen zetten een groot vraagteken achter Rusland en vragen zich af of het wel een geschikt vakantieland is. Het verschil in rijkdom en armoede is extreem, er is veel macht, maar ook onmacht, de open vriendelijkheid wordt overschaduwd door de bureaucratie en het prachtige ballet wordt snel vergeten door de andere zaken die spelen in het land. Er kan met zekerheid gezegd worden dat Rusland een prachtig en ideaal land is om als toerist te ontdekken. Buitenlanders merken vrij weinig tot helemaal niets van de dagelijkse problemen die hier spelen. Ga naar Moskou, geniet van de rijke cultuur, neem een Matryoshka pop mee als souvenir en maak er een onvergetelijke vakantie van.

De top 10 in Rusland

1. Moskou

Moskou is de hoofdstad van Rusland en heeft meer dan elf miljoen inwoners. De stad is vooral aan te raden om haar rijke geschiedenis. Wanneer je hier voor het eerst komt, geven de gebouwen en straten je waarschijnlijk een grauw gevoel, maar probeer hier omheen te kijken en ga op zoek naar de verborgen parels. Zo heb je het Rode Plein, in het Russisch Krasnaja Plosjtsjad genoemd, dat in het midden van het centrum ligt. De Basiliuskathedraal is ook een pracht om te bewonderen, evenals het mausoleum van de bekende Lenin en het historische museum.

Wanneer je in Moskou bent, is het echt de moeite waard om de ruime, schone, luxe metro’s te kiezen als vervoermiddel. De stations zijn stuk voor stuk een kunstwerk om te zien en dat terwijl Moskou een van de drukste metrostelsels ter wereld heeft. Het is tegelijkertijd ook een van de meest efficiënte metrostelsels ter wereld, wat ook nodig is aangezien er dagelijks duizenden al dan niet honderdduizenden mensen mee reizen.

In deze stad kun je er zeker van zijn dat je je op geen moment zal vervelen. Bezoek de grote winkelcentra, het Kremlin en het Alexanderpark. Geniet van een prachtige balletvoorstelling in het Bolshoi Theater of kies voor een avond in de grote nachtclubs waar je een echte Russische wodka kunt proeven.

Moscow City

Moscow. 3 POI

2. Sint-Petersburg

Na Moskou is Sint Petersburg de meest bezochte en grootste stad van Rusland. Vroeger droeg deze stad een andere naam, namelijk Leningrad en was dit de hoofdstad van het land. Net als Moskou is Sint-Petersburg een bekende stad door zijn hoge historische waarde. Er zijn prachtige bezienswaardigheden te bezichtigen. Zo heb je de Hermitage, het Paleisplein, de Smolney Kathedraal en de Kerk van de Verlosser van het verspilde Bloed.

Bewandel de bekendste straat van Rusland, Nevski Prospekt, en geniet van een historische architectuur. Rusland staat bekend om haar adembenemende opera en ballet, twee zaken waar je het beste van kan genieten in de theaters van Sint Petersburg. Het Russische ballet komt hiervandaan, evenals de beroemdste componisten en schrijvers. Denk aan Dostojevski, een schrijver die velen met zijn romantische boeken heeft ontroerd.

Om optimaal te genieten van de stad, is het een aanrader om een cruise te maken de rivier Neva. Beluister de klassieke muziek en verken de stad op een bijzondere manier.

_Y1A2954

IMG_8823 Saint Petersburg

3. Kamchatka

Een van de meest unieke plaatsen ter wereld is Kamchatka, een schiereiland gelegen in het oostelijke Rusland. Het is een bijzonder en prachtig wonder waar je kan skiën op actieve vulkanen. Kamchatka bevat meerdere vulkanen, waarvan er stuk of twintig nog actief zijn. Wilde dieren als zalm, rendieren en beren zul je hier zeker tegenkomen. Ook kun je genieten van helderblauwe wateren en een ongerepte natuur met naaldbossen of open velden die zich vullen met toendra en bijzondere bloemsoorten. Je kan hier alleen komen met een helikoptervlucht, dus het is wel een prijzige activiteit. Toch is het iedere cent waard om een prachtige ervaring als deze mee te maken.

Volcano Koryaksky (Kamchatka) at Sunrise

Clouds over Kamchatka

Bear Fishing

4. De Zwarte Zee Kust

Dit is een van de meest populaire bestemmingen voor toeristen en wordt volop bezocht door de Russische bevolking. De steden, de badplaatsen, stranden van kiezelstenen, de fijne sfeer, de bergen en de adembenemende landschappen eromheen vullen dit prachtig aan, waardoor het gezien wordt als een van de mooiste plekken van Rusland. De Olympische Winterspelen van 2014 vond plaats in Rusland en er werd gebruikt gemaakt van de kust tussen Adler en Abchazië. Het gebied zorgt voor diverse mogelijkheden voor een bijzondere wandeling. Verblijf in luxe, mooie hotels en geniet van heerlijke wellness-spa’s. Ervaar een prachtig Rusland en kom hier tot rust.

Sunset in Dzhemete (Anapa)

Black Sea

5. Sint Basils Kathedraal

Het meest kenmerkende gebouw van Rusland, dat in de zestiende eeuw is gebouwd en iets weg heeft van een sprookje, is de Sint Basils Kathedraal. De kleuren geven een andere vorm aan het gebouw en maken de kerk uniek waardoor deze zeker in de rij van mooiste kerken en kathedralen ter wereld hoort. Er zit een bijzonder verhaal achter de bouw van de kerk. Prins Ivan IV, ook wel Ivan de Verschrikkelijke genoemd, heeft de opdracht gegeven om de kerk te maken ter herdenking van de stad Kazan. De bouwers moesten werken met blinddoeken om, zodat de kerk nergens anders op deze manier kon worden gebouwd. De kerk heeft binnenin veel schilderingen op de muren en het plafond.

De kathedraal staat in Moskou en is een pracht van de stad. Het is een gebouw waarvoor veel toeristen speciaal naar Rusland komen. Het staat dan ook met een goede reden op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is een architectonisch prachtstuk waar invloeden van verschillende groepen goed in terug is te zien.

St Basil Cathedral

red square people

6. Kizhi

Kizhi is een eiland en staat bekend om haar prachtige openluchtmuseum. Het wordt zeer veel bezocht door zowel de Russische bevolking als toeristen van het buitenland. Oude huizen, kerken en andere gebouwen gemaakt van hout, zorgen voor een adembenemend gezicht. Er zijn in totaal tachtig gebouwen, waarvan drie het meest bekend zijn. Dit zijn de twee kerken en de klokkentoren.

De zomerkerk is voorzien van maar liefst 22 koepels en komt uit 1714. De kerk is 37 meter hoog, wat dit een van de hoogste houten gebouwen ter wereld maakt. De muren zijn versierd met verschillende symbolen. De winterkerk telt negen koepels en is zo’n zestig jaar later gemaakt. De klokkentoren is in 1874 gebouwd. Er zijn nog enkelen die het eiland bewonen en dit zijn vaak vissers of mensen die hier werken. Het is een uniek eiland waar de houtarchitectuur goed te bezichtigen is. Het is zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen.

P1110932

Kizhi Island - small church

7. De Hermitage

De Hermitage staat in de stad Sint-Petersburg en is een van de grootste kunst- en cultuurhistorische musea ter wereld. Het museum is opgebouwd in 1764 waarbij kunst van over de hele wereld werd tentoongesteld. Omdat Moskou de hoofdstad van Rusland werd, moesten veel kunstwerken, zo’n 50 van de grootste kunstenaars, daar naartoe worden verplaatst. Dit waren kunstwerken van onder andere onze bekende Rembrandt. Tot op heden zijn er nog wel werken van de Nederlandse schilder, maar ook Da Vinci, te bezichtigen. Prachtige kunst uit de Oudheid en de Middeleeuwen zie je in de Hermitage en voor kunstliefhebbers is dit een hemel. Om ieder schilderij of ander kunstwerk in je op te nemen, heb je langer dan een dag nodig. Er is zo veel te bewonderen dat je er zo twee dagen aan kwijt kan zijn.

8. Het Kremlin van Novgorod

Het oudste overgebleven Kremlin in Rusland is het Kremlin van Novgorod, ook wel bekend als Detinets. Novgorod is een van de oudste steden van het land en komt uit het jaar 850. De stad wordt door de rivier Volchov gescheiden waardoor er een westelijke kant en een oostelijke kant, de handelskant, is. Novgorod heeft veel kerken en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stadskern heeft drie belangrijke bezienswaardigheden, namelijk de klokkentoren, het monument en de Sofiisky Kathedraal, de belangrijkste kerk van Novgorod. Deze worden beschermd door de muur van het Kremlin, die 1385 meter lang, drie meter dik en elf meter hoog is.

Kremlin

Cathedral of St. Sophia, Novgorod

9. Bewonder een prachtige balletvoorstelling

Rusland staat bekend om het prachtige ballet, een dansstijl die velen heeft ontroerd. De prachtige verhalen worden uitgebeeld door gedisciplineerde dansers en danseressen van hoog niveau. Waar kun je nu beter genieten van een avond ballet dan in het land dat bekend staat om het talent van deze dansstijl? Bezoek het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg en laat je verassen met een prachtige historische show. Ook kun je ervoor kiezen om in Moskou te genieten van het Bolshoi Ballet, klassiek ballet, in het Bolshoi Theater. Proef de romantiek van een verhaal dat zich uit in een bijzondere dans vol passie en hartstocht.

Swan Lake at the Mariinsky Theatre

Bolshoi Ballet, Moscow

10. Reis met de Transsiberië Express

Wanneer je op zoek bent naar een onvergetelijke reis, kun je het beste met de Transsiberië Express gaan, een van de bekendste treinreizen ter wereld. Ervaar de schoonheid van exotische en prachtige streken, waarbij je meer leert over de fascinerende culturen, schitterende steden en de adembenemende omgevingen. Het is de langste ononderbroken spoorlijn ter wereld en de belangrijkste spoorlijn van Rusland. De route laat je de indrukwekkendste beelden zien en de reis zal onvergetelijk zijn. Bewonder Moskou en nog een aantal bestemmingen die je zult tegenkomen. Je eindigt in Vladivostok en hebt dan een route van 9.300 kilometer binnen zeven dagen afgelegd. Kies een reis die voor jou geschikt is en bekijk de diverse mogelijkheden met de Transsiberië Express. Het is meer dan de moeite waard deze populaire route af te leggen.

Golden Eagle Trans-Siberian Express

Train Chartering offers Golden Eagle for charter - Carriage bar car