• Menu
  • Menu

Wat te doen in Zwitserland

Wie denkt aan Zwitserland, denkt al snel aan een veelzijdige natuur waar ’s winters goed geskied kan worden en in de zomermaanden talloze activiteiten te ondernemen zijn. Het land is net zo groot als Nederland, maar meer dan de helft ervan wordt beslagen met ruige bergen. Voor zowel een rustige als een actieve vakantie is Zwitserland geschikt. Proef Zwitserse chocolade, zoals Milka en Toblerone. Koop een typisch Zwitsers zakmes en een horloge van een Zwitsers merk, zoals Swiss. Er worden maar liefst vier talen gesproken in het land, namelijk Frans, Duits, Italiaans en Reto-Romaans. Sportief aangelegde vakantiegangers en natuurliefhebbers kijken hun ogen uit in het land. Wat te doen in Zwitserland? Lees de top 10 to do’s hier.

Wat te doen in Zwitserland

1. Traditioneel Schwingen in de Alpen

De bergen van Zwitserland vullen zich met eeuwenoude tradities waar geschiedenis door bevolking wordt gemaakt en nageleefd. Zo wordt de sport ‘schwingen’ nog steeds beoefend. Men denkt bij schwingen al snel aan dansen, maar dit is iets heel anders. Deze volkssport kan vergeleken worden met worstelen. Tijdens de vele feesten die worden gevierd in de bergen, gaan mannen een ring gevuld met zaagsel in om vervolgens een wedstrijd met elkaar aan te gaan. Hierbij is het de bedoeling om je tegenstander uit evenwicht te brengen. Er zijn geen niveaus en dat betekent dat zware, sterke mannen vaak als winnaar de wedstrijd uitkomen. Het is een belangrijk onderdeel van de cultuur in de Alpen en bestaat al sinds 1600.

guat

Schwägalp Schwinget - 02

2. Montreux

Montreux ligt aan het meer van Genève en is ontzettend populair onder toeristen. Ieder jaar wordt in juni en juli het Montreux Jazz Festival georganiseerd. Overal in de stad staan jazzoptredens op het programma. De concerten worden volop bezocht en zijn enorm in trek bij jazzliefhebbers. Het festival is een groot succes en door de jaren heen steeds groter geworden. De bekendste artiesten hebben in Zwitserland op het podium gestaan om mensen te laten genieten van hun talent. David Bowie, B.B. King, James Brown en Prince hebben hier hun klanken laten horen. Ook onbekende jazzmuzikanten mogen het podium betreden en zelfs improviseren. Geniet van de jazzmuziek als je in juni of juli in Zwitserland bent.

3. Zürich

Zürich, economisch gezien de duurzaamste stad ter wereld, is een moderne plaats. Men zegt dat hier de gelukkigste mensen ter wereld wonen en dat is niet heel gek. Zwitserland staat namelijk bekend om haar economische onafhankelijkheid, goede infrastructuur en schitterende omgeving. Verder biedt de stad je de mogelijk lekker uit te gaan en te shoppen. Je vindt er aantrekkelijke uitgaansgelegenheden en aantrekkelijke winkelstraten. Ook is er een jaarlijkse parade op de tweede zaterdag van augustus. Liefde, tolerantie, vrijheid en vrede worden dan gevierd met muziek en feesten. Wanneer je in Zürich bent en de avond nadert, kun je het beste naar de waterkant gaan om daar te genieten van een gemoedelijke avond.

Zürich

Zurich by night

4. Bern

Hoewel Zwitserland geen officiële hoofdstad heeft, komt Bern hier samen met Zürich het meeste voor in aanmerking. De stad kent een rijke geschiedenis die gereflecteerd wordt in de architectuur. Het centrum van Bern staat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De stad is niet heel groot, maar biedt de bevolking veel. Bern wordt omringd door rivier de Aare en het historische gedeelte ligt in de bocht hiervan. De plaats heeft een aantal bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn. Zo heb je de Münster Kathedraal en de Klokkentoren, ook wel bekend als de Zytglogge. Deze diende vroeger als stadspoort. Ook het Einsteinhuis en de prachtige fonteinen zijn een bezoek waard.

Albert Einstein is één van de bekendste wetenschappers die we kennen. Hij werd tijdens zijn studie verliefd op een Zwitserse vrouw, waarmee hij later trouwde en een gezin stichtte. In 1902 begon hij te werken in Bern, waar hij zich later ook vestigde en in 1905 zijn relativiteitstheorie ontwikkelde. Voor deze uitvinding heeft Einstein de Nobelprijs gekregen.

Bern

Bern

5. Het meer van Genève

De naam verraadt het al wel een beetje, de Franse cultuur overheerst in dit gebied. Dat komt omdat het meer van Genève op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt. Het meer heeft een oppervlakte van 584 vierkante kilometer en wordt ieder jaar door duizenden toeristen bezocht. Door de Franse bevolking wordt het meer anders genoemd dan door de Zwitserse bevolking, namelijk het Lac Léman. Het meer is heerlijk voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.

In het zuiden van het meer van Genève liggen de Chablaise Alpen en in het oosten de Berner Alpen. De twee gebieden worden gescheiden door de bekende rivier de Rhône. Aan de oostkant worden de bergen bedekt met klimplanten. Er zijn een aantal dorpen en kastelen gevestigd in de bergen. Zo heb je de ruige bergen van de Chablaise Alpen, die vrijwel onbewoonbaar zijn en de rustige Berner Alpen waar men traditionele bergdorpen op heeft kunnen bouwen. Rondom het meer van Gèneve zijn diverse bezienswaardigheden te bezoeken.

Geneve

Genève

6. Het Zwitsers Nationaal Park in Engadin

Op 1 augustus 1914 is het Zwitsers Nationaal Park, één van de eerste nationale parken in Europa, opgericht. Het park bevindt zich in de Alpen. De lucht vult zich met adelaars en de weiden met kleurrijke bloemsoorten. De ravijnen zorgen voor een spectaculair beeld en weerspiegelen de ruige kant van de Zwitserse natuur. Dit terwijl de meren juist een rustgevend element toevoegen aan het nationale park. Het Zwitsers Nationaal Park is een bekend gebied, maar toch wordt het niet zo veel bezocht door toeristen. Dit is zonde, want voor sportief aangelegde reizigers en liefhebbers van natuur is het een aantrekkelijk gebied.

Engadin

7. Creux du Van

Zie hoe de grillige rotswanden diep in het vier kilometer brede dal verdwijnen van de Creux du Van. Gletsjers, meren en kalkafzettingen hebben dit bijzondere keteldal ontwikkeld. De omgeving wordt gekenmerkt door bossen, rotswanden en adembenemende, panoramische vergezichten. Niet alleen dit is interessant aan het gebied, maar ook het wild dat er leeft. Je kunt steenbokken, lynxen en andere wilde dieren tegen het lijf lopen. Het is zeker de moeite waard om je wandelschoenen aan te trekken en deze bestemming te verkennen. Laat de sportieve kant van jezelf zien en verken een natuur waar je ù tegen zegt.

creux du van

Creux du Van

8. De Glacier Express

De Glacier Express is één van de bekendste treinreizen ter wereld. De iconische rode trein rijdt vanaf Zermatt een prachtige rit. Groene heuvels, bossen, meren, de Alpen, ijzige gletsjers, traditionele dorpjes en andere elementen zullen tijdens de treinreis van iets langer dan 7 uur jouw uitzicht zijn. De Glacier Express rijdt al sinds 1930, maar is niet volledig meer in originele staat bewaard gebleven. Er zijn veel moderne aanpassingen gedaan. De combinatie tussen moderne, luxe gemakken en een antiek behouden sfeer valt bij menig treinreiziger in de smaak. Al met al, het is de moeite zeker waard om gebruik te maken van dit vervoersmiddel.

16.08.2014, Glacier Express, Lax - Grengiols

9. De Aletsch gletsjer

De Aletsch gletsjer is te vinden aan de zuidkant van de Berner Alpen en is zeker een bezoek waard. Met een lengte van ongeveer 24 kilometer is het de grootste gletsjer in heel Zwitserland en de Alpen. Het natuurspektakel staat dan ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Het Aletschgebied is te bereiken met diverse kabelbanen die uit het Rhônedal vertrekken. Vanuit het plaatsje Mörel, dat op 760 meter hoogte ligt, kun je met de kabelbaan naar Riederalp, dat op 1.920 meter hoogte ligt. Vanaf dit plaatsje maak je een wandeling met één van de gidsen of zelfstandig. Vervolgens wordt je beloond door een bijzonder uitzicht op de gletsjer.

Aletsch Glacier

Aletsch Glacier

10. Jodelen

Jodelen is een eeuwenoude zangvorm en voornamelijk populair in de Alpen. Er is weinig bekend over de geschiedenis van de zang, maar men denkt dat het afkomstig is uit de prehistorie. Het was een vorm van communicatie voor op verre afstanden. Door de klanken kon men begrijpen wat de andere persoon zei. Wanneer je de eerste tonen van deze zang hoort, weet je gelijk dat het om jodelen gaat. Het is een unieke stijl en iedereen kent het wel. Ben je in de Zwitserse Alpen, leer dan het jodellied van de plaatselijke bevolking.