• Menu
  • Menu

Leuk: Livorno en Arezzo

Home » Alle artikelen » Geen categorie » Leuk: Livorno en Arezzo

Toscane zien, horen, ruiken, proeven, en vooral voelen: het kan het beste per (huur)auto. Zo kun je in drie weken de hele regio uitgebreid tot je nemen. Natuurlijk rijd je naar Florence, Siena en Pisa, maar neem onderweg ook de tijd voor wat onbekendere parels: Arezzo en Livorno zijn niet zo toeristisch, maar minstens zoveel moeite waard.

Voorbereiding

Het is heerlijk om je trouwe vierwieler mee te nemen naar Toscane. Het landschap is net een tekening uit de ‘meneertje’-boekjes van Roger Hargreaves: groen en geel, glooiend en lieflijk. Een camper zou er helemaal ideaal zijn, maar met de personenwagen reis je ook als een koning. Wel moeten er soms pittige hellingen genomen worden, en kan de temperatuur flink oplopen. Laat je auto daarom van tevoren even nalopen, en een autoverzekering afsluiten is vanzelfsprekend een must. En gelukkig is de ANWB tegenwoordig overal bereikbaar.

Livorno

Naast de grote drie (Siena, Firenze en Pisa) word je meestal aangeraden naar Volterra, San Gimignano en Montepulciano te rijden. Zonder deze Etruskische heuvelstadjes tekort te doen, want ze zijn schitterend, maar wel héél druk op mooie dagen. Als je er een paar hebt gezien, wil je wel eens wat anders. Welnu, je ziet door de hele streek bordjes met Fi-Pi-Li. Waar de Fi en de Pi voor staan weten we, maar de Li staat voor Livorno, een havenstad die Toscane ánders laat zien. Hier zijn weinig toeristen en ben je meer onder de Italianen. Parkeren doe je gewoon in het centrum. Het aanbod aan restaurants (verser wordt de vis niet) is groot en de markt en de imposante markthal een belevenis. Er is de prachtige haven, het strand en het winkelaanbod bestaat hier niet louter uit dure kaas, olie en wijn, zoals in de Etruskische trekpleisters. Wie niet bang is voor een wat ruigere maar – denk aan Palermo – écht Italiaanse stad, moet zeker een dagje door Livorno slenteren.

Arezzo

Arezzo, in het oosten van de regio, kent wél een pittoresk, eeuwenoud stadscentrum inclusief Piazza Grande en wijnproefwinkeltjes. Maar de stad die hier omheen is ontstaan, is een walhalla voor de shopper. Deze stad onderscheidt zich door de vele antiekwinkeltjes en de maandelijkse, onder Italianen razend populaire antiekmarkt. Eén van de grootste van het land. In tegenstelling tot de grote steden eet je hier ook goedkoop. Even op zoek naar rust en mooi uitzicht? Loop naar het hoger gelegen Parco il Prato voor een picknick. En wist je dat de legendarische film La Vita è Bella hier is opgenomen? Je kunt een speciale route volgen om de film te herbeleven. Laat Arezzo je verbazen!

Redactie