• Menu
  • Menu

Geboeid weg uit het Drentse Veenhuizen

Home » Alle artikelen » Hollandse Streken » Geboeid weg uit het Drentse Veenhuizen

Als je verplicht naar Veenhuizen moet dan is dat over het algemeen geen goed teken. Althans, vroeger was dit het geval, want van 1859 t/m 1981 was de plaats alleen toegankelijk voor gevangenen en voor mensen die werkzaam waren binnen de gemeente. Tot de dag van vandaag zitten er nog meer dan 600 gevangen opgesloten in Veenhuizen en wonen veel werknemers nog steeds in de gemeente.

Van gestichten naar rijkswerkinrichtingen

De gemeente Veenhuizen kent een rijke en vooral aparte geschiedenis. In 1823 werd Veenhuizen omgetoverd tot een verzamelplek voor bedelaars, landlopers en wezen. Hierbij werd deze groep mensen aan het werk gezet op het land om zodoende deze groep opnieuw op te voeden en weer klaar te maken voor het ‘echte’ leven in de maatschappij. In het begin was dit op vrijwillige basis, maar al snel bleek dat niet iedereen aan het werk wilde. Om dit tegen te gaan werden er grote vierkante dwanggestichten gebouwd waar per gebouw circa duizend personen onderdak kregen en aan het werk moesten. In 1859 kwam hier verandering in toen de rijksoverheid alles overnam en alle gestichten ombouwden tot rijkswerkinrchtingen. Hier werden 40 jaar later twee gevangenissen bijgebouwd en was de gemeente alleen toegankelijk voor gevangenen en werknemers van de gemeente.

Veenhuizen Gevangenismuseum

Een totaal afgesloten gemeente

Tijdens onze rondleiding in Bierbrouwerij Maallust spraken wij een inwoner van de gemeente. “Ik woon hier nu al ruim 30 jaar, maar nog steeds merk je een aparte sfeer in de gemeente.” Tot 1981 waren namelijk de poorten van de gemeente gesloten en was het alleen toegankelijk voor de gevangenen, het personeel en uiteraard de bijhorende familie van het personeel. Je buurman was daarnaast je collega en je wist dus precies wat iedereen verdiende. “Je moet je even inbeelden dat je ieder moment van de dag je collega’s om je heen ziet. Je vrienden zijn je collega’s en je ziet ineens een enorm dure auto voor de deur staan bij je buurman. Dan kreeg je de volgende dag altijd de geruchten waar ‘hij’ het allemaal van betaald. De buurman heeft tenslotte hetzelfde loon als jij.” Wilde je de gemeente inrijden dan werd je soms wel drie keer aangehouden en moest je aantonen wat je er kwam doen. Werkte je niet meer binnen de gemeente? Dan moest je gewoon je spullen pakken en naar een stad buiten de gemeente verhuizen.

Rondleiding in strafgevangenis de Rode Pannen

Heb jij enig idee hoe een gevangenis eruit ziet? Bij de strafgevangenis de Rode Pannen krijg je een kans om even het gevoel te krijgen als gevangenen. De gevangenis aan de Oude Gracht in Veenhuizen is sinds 1 januari 2012 gesloten vanwege een overschot aan cellen in Nederland. De gevangenis is gebouwd in 1939, net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en dankt zijn naam aan de rode dakpannen op het cellencomplex. Het was een gevangenis waarin alleen gevangenen werden opgenomen die in de categorie ‘streng regime’ vielen. Het is dan ook niet gek dat Willem Holleeder hier een aantal nachten heeft moeten doorbrengen. Nu de gevangenis niet meer gebruikt wordt, worden er indrukwekkende rondleidingen gegeven door de vrijwilligers van het centrum.

Gevangenis Veenhuizen
Gevangenis Veenhuizen
Gevangenis Veenhuizen I
Gevangenis Veenhuizen V
Gevangenis Veenhuizen IV
Gevangenis Veenhuizen III
Gevangenis Veenhuizen II

Ben je in Drenthe dan is het bezoeken van de oude gevangenis zeker een aanrader. Een gemeente met een rijke historie en waarbij de vrijwilligers je laten beleven hoe het vroeger moet zijn geweest.

Bij het bezoeken van Veenhuizen krijg je 1 garantie: Je gaat er sowieso geboeid weg!

Frank

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.