• Menu
  • Menu
Een bloemenzee aan bloemen in het mooiste bloemenpark van de wereld in Keukenhof

Keukenhof: een bezoek aan het mooiste bloemenpark ter wereld

Home » Alle artikelen » Hollandse Streken » Keukenhof: een bezoek aan het mooiste bloemenpark ter wereld

Een bezoek aan Keukenhof is iets voor op het lijstje van iedereen met een liefde voor bloemen. In het mooiste bloemenpark ter wereld worden elk jaar opnieuw de mooiste bolgewassen van tuinbouwbedrijven uit de bollenstreek tentoongesteld. Een prachtig kleurenschouwspel en leuke belevenis voor jong en oud. In dit artikel vertel ik je alles over Keukenhof.

Het voorjaar is officieel van start gegaan, de lammetjes staan in de wei en de eerste bloemen kleuren trots het Hollandse landschap. Hoog tijd om lekker naar buiten te gaan! En wat is er dan leuker dan een bezoekje aan Keukenhof in het noordwesten van Lisse, in de provincie Zuid-Holland.

7 miljoen bloemen in Keukenhof, het mooiste bloemenpark van de wereld

Keukenhof: het mooiste bloemenpark ter wereld bezoeken

Na de donkere, koude maanden staat elk voorjaar het mooiste bloemenpark ter wereld in volle bloei: Keukenhof. Een prachtig gezicht, 7 miljoen bloemen in zoveel geuren en kleuren! Dit is toch wel het visitekaartje van Nederland waar menig buitenlandse toerist speciaal voor naar Nederland afreist. Houd jij ook zo veel van de lente en haar mooie kleuren? Het mooiste bloemenpark ter wereld ligt gewoon in Nederland, bezoek daarom zelf Keukenhof! Het prachtige park is maar acht weken per jaar open, dus geen tijd te verliezen. 

Keukenhof is een belangrijke toeristische attractie in Nederland

Wat is Keukenhof?

Keukenhof is een bloemenpark in Lisse, in de provincie Zuid-Holland. Het lentepark is wel 32 hectare groot en wordt het mooiste bloemenpark van de wereld genoemd. Het is een complete tentoonstelling van bloembollen die gedurende de 8 weken dat het park open is in het voorjaar in volle bloei staan. Keukenhof heeft 15 kilometer aan wandelpaden in het park. Je loopt er langs perken vol fleurige bloemen, langs vijvers, over bruggetjes, langs vele bijzondere bomen en bloesem die volop bloeit. Tussen de prachtige bloemen en bomen staan kunstwerken en sculpturen. Keukenhof heeft een samenwerking met het Kröller-Müller museum en 25 kunstenaars. Er zijn ook verschillende paviljoens met restaurants en terrassen.

Keukenhof bestaat al sinds 1950. Een groep toonaangevende bloembollenkwekers en exporteurs bedacht destijds om een tentoonstelling te maken van bloembollen die in het voorjaar groeien en deze ook open te stellen voor bezoekers. Zo werd het mooiste bloemenpark meteen een succes. 

Tussen de bloemen in Keukenhof waar wel 7 miljoen bloembollen per jaar worden geplant

7 miljoen bloemen in Keukenhof

In Keukenhof zie je 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en lelies. Tulpen staan centraal in Keukenhof, er zijn wel 800 tulpensoorten in allerlei maten en kleuren. Keukenhof heeft niet de doorsnee bloemen van een bloemist, maar heel bijzondere tulpen en andere bloemen. Een bloemenzee van prachtige kleuren, dat maakt Keukenhof wel het mooiste bloemenpark ter wereld.

Een bloemenzee aan bloemen in het mooiste bloemenpark van de wereld in Keukenhof

Keukenhof heeft bijna 100 leveranciers die hun sierteelt laten zien in dit bloemenpark. Een tuinontwerper van Keukenhof maakt in overleg met deze leveranciers een ontwerp om de bloemen zo mooi mogelijk tot hun recht te komen in kleuren, hoogte en bloeitijd. Alle bollen worden van oktober tot en met december geplant. Er werken wel 500 kwekers en handelaren mee aan de bloemenshows die in Keukenhof te zien zijn.

je ziet heel veel kleuren tulpen bij Keukenhof zoals deze roodgele tulpen

Keukenhof 8 weken per jaar open

Gedurende 8 weken is Keukenhof te bezoeken en te bewonderen in het voorjaar. Het park opent doorgaans van half maart tot en met half mei haar deuren. In 2019 trok Keukenhof maar liefs 1,5 miljoen bezoekers in 8 weken tijd, waarvan wel 75% afkomstig uit het buitenland. Het park trekt bezoekers van over de hele wereld om het mooiste bloemenpark te zien. Er komen voornamelijk buitenlandse toeristen uit Duitsland, Amerika, Frankrijk, Groot-Brittannië en China.

Langs een wandelpad in het park is een prachtige bloemenzee te bewonderen

Keukenhof open als test tijdens lockdown

Helaas gooit Corona ook hier roet in het eten. Om mensen toch van de bloemenpracht te laten genieten in de lockdown, doet Keukenhof mee met het testprogramma van de overheid ‘Testen voor Toegang’ als testevent. Om zo toch weer mondjesmaat bezoekers toe te laten. Deze testdagen bij Keukenhof zijn op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 april 2021. Een unieke kans dus om Keukenhof dit jaar te bezoeken.

>>> Meer informatie over een bezoek aan Keukenhof in tijden van corona

Virtuele tour van Keukenhof in 2021

Vanwege de lockdown en het zeer beperkte aantal bezoekers die onder strikte voorwaarden mogen genieten van Keukenhof, zijn er virtuele tours van Keukenhof. 

>>> Meer virtuele tours van Keukenhof bekijk je hier

het bloemenpark Keukenhof heeft ook veel verschillende bomen en bloesems

Keukenhof: het mooiste bloemenpark ter wereld bezoeken met kinderen

Ook aan de kleinste bezoekers van Keukenhof is gedacht. Voor de kleinste kinderen is er een Nijntje speeltuin en voor de oudere kinderen een echte klim- en klauter speeltuin. Voor jonge bezoekers van Keukenhof is er ook een dierenweide met geiten, varkens, pauwen en konijntjes.

Voor kinderen is er in Keukenhof een speeltuin voor kleine kinderen, een speeltuin voor grotere kinderen en een dierenboederij

Met een fluisterboot door de bollenstreek

Vanaf de molen op het terrein van Keukenhof kun je met een losse ticket een vaartochtje maken met een fluisterboot door het typische Hollandse landschap rondom Keukenhof. Tijdens een 45 minuten durende vaartocht aan boord van de fluisterboot hoor je meer over de bollenstreek. Een ticket kost € 9,- per volwassene (vanaf 12 jaar) en € 4,50 voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

Toegangsprijzen voor Keukenhof

Bezoekers van Keukenhof betalen vanaf 12 jaar € 18,50 per ticket in 2021. Kinderen tot en met 11 jaar zijn gratis. Een parkeerticket kost € 6,00.

Bezoek Keukenhof het mooiste bloemenpark ter wereld in het voorjaar wanneer alle tulpen tot bloei komen

Hoe Keukenhof bereiken

Het makkelijkst bezoek je Keukenhof met de speciale Keukenhof Express, een speciale buslijn die je rechtstreeks naar Keukenhof brengt vanaf luchthaven Schiphol, RAI Amsterdam en vanuit Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout. Je koopt dan een combiticket voor de bus en toegang tot Keukenhof. Bussen kunnen aardig vol zitten, dus een zitplek is niet gegarandeerd. Er zijn ook grote parkeerplaatsen bij Keukenhof voor als je met de auto wilt komen. Hiervoor geldt dat er maar één toegangsweg is en dat je behoorlijk lang in de file kan staan om Keukenhof te bezoeken. Maar, je moet er wat voor over hebben voor een fleurige, kleurige en geurige dag in het mooiste bloemenpark ter wereld: Keukenhof! 

Bianca Hopman