• Menu
  • Menu

Noord-Holland vakantie aan zee: ontdek uniek duingebied het Zwanenwater!

Home » Alle artikelen » Hollandse Streken » Noord-Holland vakantie aan zee: ontdek uniek duingebied het Zwanenwater!

Op zoek naar een nieuwe bijzondere streek om te ontdekken? In Noord-Holland vind je die zeker! Het Zwanenwater is een uniek duingebied nabij Callantsoog, dat bekend staat om de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Combineer oneindig veel wandelplezier in deze mooie natuur met een vakantie aan zee.

Natuurgebied het Zwanenwater

Vanuit de Noord-Hollandse duinen struin je een gebied van 600 hectare in. Prachte heideveldjes en moerasbosjes, bloemrijke duinvalleien en uitzicht vanaf duintoppen, het natuurschoon kan niet op. De twee blikvangers zijn de twee natuurlijke duinmeren, die de grootste van West-Europa zijn. Ze zijn ontstaan in de 18e eeuw door stijging van grond- en regenwater, dat net achter de duinen bleef staan.

Verschillende wandelroutes leiden jou door de adembenemende natuurlandschappen. Vogelliefhebbers halen hun hart op, want het is een goede plek om verschillende vogelsoorten te spotten. Vanuit drie overdekte vogelkijkhutten kun je ze ongestoord bekijken.

Uitwaaien aan zee

Krijg je het warm van al dat wandelen? Uitwaaien doe je lekker aan de Noord-Hollandse zee. Naast uitgestrekte stranden geniet je van watersporten zoals zeilen en surfen. Bij een van de vele strandtentjes drink je een verkoelende versnapering. Een vakantie aan zee die je wilt combineren met wandelen in het Zwanenwater kan perfect vanuit de volgende plaatsen:

• Callantsoog
• Groote Keeten
• Sints Maartenszee
• Julianadorp

Boek een vakantiehuisje aan zee dat maximaal 500 meter van het strand af ligt. Zo is het de perfecte uitvalsbasis voor een verfrissende duik of een wandeling. Vakantiehuisjes in Callantsoog, Groote Keeten, Sint Maartenszee en Julianadorp zijn er genoeg, dus er is voor ieder reisgezelschap wel een mooi strandhuisje te vinden!

Omgeving rondom het Zwanenwater

Er is nog veel meer te beleven in Noord-Holland. Wat dacht je van een uitstapje naar de grotere steden, zoals Alkmaar, Haarlem of Amsterdam? Je bent er zo!

Een andere aanrader is een dagje met de veerboot naar Texel. Vanuit bovengenoemde dorpen sta je in circa een kwartiertje in Den Helder. Vanuit daar pak je de pond, die je in zo’n 25 minuten naar het Waddeneiland brengt. Geniet van de natuur, bekijk de vuurtoren of breng een bezoekje aan Ecomare, een opvangcentrum voor jonge zeehondjes.

Met de kids op pad

Gezellig met het hele gezin een heerlijke vakantie aan zee boeken? Dan wil je het wandelen en de waterpret wellicht afwisselen met andere activiteiten. Een goede optie is een bezoekje aan speelpark De Goudvis. Dit is een attractiepark van meer dan 3,5 hectare speelplezier, zowel overdekt als buiten.

Mocht het weer onverhoopt tegenvallen, dan is er in Julianadorp ook een overdekt subtropisch zwemparadijs te vinden voor de waterratten. Dit kun je combineren met bowlen en minigolfen. Kortom, genoeg te beleven tijdens een Noord-Holland vakantie aan zee!

Frank